Kada su omiljenu splitsku pastry cheficu Teu Mamut ovog proljeća kontaktirali iz konobe Žmara i zatražili suradnju oko unapređenja njihove desertne karte bila je iznimno počašćena i ponosna.
Osim što se razveselila što će imati priliku posjetiti i istražiti otočić Žut, koji je dio Kornata, o kojem je čula puno lijepih stvari, s veseljem je dočekala i priliku da surađuje s jednim od najcjenjenijih restorana na Jadranu te je odmah s nestrpljenjem krenula za njih kreirati nove slastice.
Tea Mamut, tim konobe Žmara i njihove obitelji
Morski plodovi u konobi Žmara
Budućnost vidi u konzultacijama
“Volim raditi konzultacije jer tako upoznajem divne ljude, pomognem im razraditi nove ideje kroz kreativne slastice prilagođene njihovim uvjetima i dostupnim namirnicama. Već neko vrijeme se bavim konzultacijama, zapravo od 2019. godine. Ispunjava me taj posao jer s novim poznanstvima ujedno stvaramo zajedno nove deserte zbog kojih ljudi ciljano dolaze.
Konoba Žmara
Ovo je svakako moj put u budućnosti sve više i tko zna na kojim sve lokacijama! Razveselilo me otići na otok Žut gdje nikad prije nisam bila. Očekivala sam obiteljski posao gdje se sve radi, kako bismo mi rekli - po domaću", objašnjava nam slastičarka Tea Mamut te dodaje kako je zapravo pravi izazov u takvim situacijama prilagoditi se svakoj novoj lokaciji – a to uključuje uređaje, namirnice, samu kuhinju, a onda se na licu mjesta mijenjaju i adaptiraju sve recepture.
Konoba Žmara nalazi se na otočiću Žutu u Kornatskom arhipelagu. Budući da su Kornati nautički raj, na Žutu se nalazi i marina s oko 120 vezova a može mu se pristupiti samo s privatnim brodom.
Teu je oduševila odlična ponuda svježe ribe
“Ribar dolazi svakodnevno s novim ulovom što čini ovu konobu posebnom jer i sami znamo koliko je danas teško naći svježu ribu. Kako nema supermarketa na otoku, namirnice dolaze s kopna i trebaju se naručiti na vrijeme.
Osim toga, otok Žut nema ni struje ni vode tako da su potrebni agregati za struju i desalinizator za pretvorbu morske vode u pitku. Ono što mi se posebno svidjelo jest da se struja gasi oko ponoći i ponovno pali u 9 ujutro. Mir koji zavlada kada se sve pogasi je čudesan i spavala sam tamo kao nikad do sada", sa smijehom nam prepričava Tea.
Konoba Žmara
Četiri nova deserta
Tea je za jelovnik konobe Žmara osmislila četiri nova deserta, a razgovarali su i o daljnjoj suradnji. S obzirom na to da se konoba Žmara fokusira na jednostavnu i dobro spremljenu domaću spizu, deserti to trebaju i pratiti.
“Na novoj desertnoj karti Žmare nudit će se Rožata - uz zajedničko testiranje došli smo do recepture koja ima idealan balans mirodija i kremoznosti. Zatim Cheesecake s kremom od suhih smokava, prošeka, ružmarina i malo crnog papra, uz što ide žlica kiselog vrhnja s koricom limuna, tostiranim pinjolima i malo svježeg bosiljka.
Cheesecake s kremom od suhih smokava, prošeka, ružmarina i malo crnog papra
Mendulina - tortica od ricotta sira, badema i limuna servirana sa sladoledom od vanilije
Tu je i Mendulina - tortica od ricotta sira, badema i limuna servirana sa sladoledom od vanilije te na kraju i Maraskina - krema od čokolade sa 55% kakaa s umakom od višanja i likera maraschino, tučenim vrhnjem i bezglutenskim čokoladnim mrvicama", otkriva nam Tea.
Svi deserti su bez glutena - osim cheesecakea, a to je i osobna Teina želja jer dobiva sve više upita za deserte koju su bez glutena ili odgovaraju načinu prehrane ljudi koji su alergični na pojedine namirnice.
Maraskina - krema od čokolade sa 55% kakaa s umakom od višanja i likera maraschino, tučenim vrhnjem i bezglutenskim čokoladnim mrvicama
Tea je na Žutu provela tri dana, ali joj je toliko lijepo bilo da uskoro planira novi posjet. Kako su svi recepti sada u privatnom vlasništvu konobe Žmare, Tea je s nama podijelila recept za rožatu koja se radi u njezinoj obitelji pa poručuje svima - tko se želi okušati u pripremi, neka javi dojmove!
Rožata - prema Teinu obiteljskom receptu
Rožata by Tea Mamut
Sastojci:
- 500 g mlijeka (punomasnog)
- 100 g šećera
- korica 1 limuna
- 1 žlica rakije od rozi (Rozulin)
- 3 jaja
- 3 žumanjka
- 200 g šećera
Postupak:
- Zakuhaj mlijeko sa šećerom i ribanom koricom limuna i poklopi. Ostavi pola sata da odstoji.
- Procijedi i dodaj rakiju, jaja i sve poveži pjenjačom ili štapnim mikserom.
- U međuvremenu napravi karamel sa 200 g šećera tako što se šećer pomiješa s vodom dok ga ne prekrije. Kuhaj do zlatne/jantar boje i ulij u posudu za pečenje. Kada se karamel stisne, ulij smjesu u kalup.
- Kalup s rožatom stavi u veću posudu koja može ići u pećnicu i ulij vruće vode da dođe do 2/3 posude s rožatom. Stavi peći otprilike 45 minuta na 150 stupnjeva.
- Kada je gotova, rožata treba imati teksturu pudinga. Pusti da se potpuno ohladi, zatim obrubi sa strane nožem i preokreni rožatu na tanjur.
- Najbolje je servirati rožatu bez dodataka – ili se po želji možeš poigrati s mirodijama!
Konoba Žmara