Kada su omiljenu splitsku pastry cheficu Teu Mamut ovog proljeća kontaktirali iz konobe Žmara i zatražili suradnju oko unapređenja njihove desertne karte bila je iznimno počašćena i ponosna.
Osim što se razveselila što će imati priliku posjetiti i istražiti otočić Žut, koji je dio Kornata, o kojem je čula puno lijepih stvari, s veseljem je dočekala i priliku da surađuje s jednim od najcjenjenijih restorana na Jadranu te je odmah s nestrpljenjem krenula za njih kreirati nove slastice.
Budućnost vidi u konzultacijama
“Volim raditi konzultacije jer tako upoznajem divne ljude, pomognem im razraditi nove ideje kroz kreativne slastice prilagođene njihovim uvjetima i dostupnim namirnicama. Već neko vrijeme se bavim konzultacijama, zapravo od 2019. godine. Ispunjava me taj posao jer s novim poznanstvima ujedno stvaramo zajedno nove deserte zbog kojih ljudi ciljano dolaze.
Ovo je svakako moj put u budućnosti sve više i tko zna na kojim sve lokacijama! Razveselilo me otići na otok Žut gdje nikad prije nisam bila. Očekivala sam obiteljski posao gdje se sve radi, kako bismo mi rekli - po domaću", objašnjava nam slastičarka Tea Mamut te dodaje kako je zapravo pravi izazov u takvim situacijama prilagoditi se svakoj novoj lokaciji – a to uključuje uređaje, namirnice, samu kuhinju, a onda se na licu mjesta mijenjaju i adaptiraju sve recepture.
Konoba Žmara nalazi se na otočiću Žutu u Kornatskom arhipelagu. Budući da su Kornati nautički raj, na Žutu se nalazi i marina s oko 120 vezova a može mu se pristupiti samo s privatnim brodom.
“Ribar dolazi svakodnevno s novim ulovom što čini ovu konobu posebnom jer i sami znamo koliko je danas teško naći svježu ribu. Kako nema supermarketa na otoku, namirnice dolaze s kopna i trebaju se naručiti na vrijeme.
Osim toga, otok Žut nema ni struje ni vode tako da su potrebni agregati za struju i desalinizator za pretvorbu morske vode u pitku. Ono što mi se posebno svidjelo jest da se struja gasi oko ponoći i ponovno pali u 9 ujutro. Mir koji zavlada kada se sve pogasi je čudesan i spavala sam tamo kao nikad do sada", sa smijehom nam prepričava Tea.
Četiri nova deserta
Tea je za jelovnik konobe Žmara osmislila četiri nova deserta, a razgovarali su i o daljnjoj suradnji. S obzirom na to da se konoba Žmara fokusira na jednostavnu i dobro spremljenu domaću spizu, deserti to trebaju i pratiti.
“Na novoj desertnoj karti Žmare nudit će se Rožata - uz zajedničko testiranje došli smo do recepture koja ima idealan balans mirodija i kremoznosti. Zatim Cheesecake s kremom od suhih smokava, prošeka, ružmarina i malo crnog papra, uz što ide žlica kiselog vrhnja s koricom limuna, tostiranim pinjolima i malo svježeg bosiljka.
Tu je i Mendulina - tortica od ricotta sira, badema i limuna servirana sa sladoledom od vanilije te na kraju i Maraskina - krema od čokolade sa 55% kakaa s umakom od višanja i likera maraschino, tučenim vrhnjem i bezglutenskim čokoladnim mrvicama", otkriva nam Tea.
Svi deserti su bez glutena - osim cheesecakea, a to je i osobna Teina želja jer dobiva sve više upita za deserte koju su bez glutena ili odgovaraju načinu prehrane ljudi koji su alergični na pojedine namirnice.
Tea je na Žutu provela tri dana, ali joj je toliko lijepo bilo da uskoro planira novi posjet. Kako su svi recepti sada u privatnom vlasništvu konobe Žmare, Tea je s nama podijelila recept za rožatu koja se radi u njezinoj obitelji pa poručuje svima - tko se želi okušati u pripremi, neka javi dojmove!
Rožata by Tea Mamut
Sastojci:
- 500 g mlijeka (punomasnog)
- 100 g šećera
- korica 1 limuna
- 1 žlica rakije od rozi (Rozulin)
- 3 jaja
- 3 žumanjka
- 200 g šećera
Postupak:
- Zakuhaj mlijeko sa šećerom i ribanom koricom limuna i poklopi. Ostavi pola sata da odstoji.
- Procijedi i dodaj rakiju, jaja i sve poveži pjenjačom ili štapnim mikserom.
- U međuvremenu napravi karamel sa 200 g šećera tako što se šećer pomiješa s vodom dok ga ne prekrije. Kuhaj do zlatne/jantar boje i ulij u posudu za pečenje. Kada se karamel stisne, ulij smjesu u kalup.
- Kalup s rožatom stavi u veću posudu koja može ići u pećnicu i ulij vruće vode da dođe do 2/3 posude s rožatom. Stavi peći otprilike 45 minuta na 150 stupnjeva.
- Kada je gotova, rožata treba imati teksturu pudinga. Pusti da se potpuno ohladi, zatim obrubi sa strane nožem i preokreni rožatu na tanjur.
- Najbolje je servirati rožatu bez dodataka – ili se po želji možeš poigrati s mirodijama!