Najave 27. lipnja 2023.

Znamo gdje se mogu kušati novi deserti Tee Mamut!

Tea Mamut
Tea Mamut kreirala je nova 4 deserta za konobu Žmara na otočiću Žutu na Kornatima foto: Tea Mamut
gastro postao gastro.24sata.hr
Konoba Žmara u predivnoj uvali Sabuni na otočiću Žutu već se 30 godina smatra jednim od najboljih restorana na Jadranu, a naša poznata pastry chefica Tea Mamut otkriva nam koje je slastice pripremila samo za njihove goste

Kada su omiljenu splitsku pastry cheficu Teu Mamut ovog proljeća kontaktirali iz konobe Žmara i zatražili suradnju oko unapređenja njihove desertne karte bila je iznimno počašćena i ponosna.

Osim što se razveselila što će imati priliku posjetiti i istražiti otočić Žut, koji je dio Kornata, o kojem je čula puno lijepih stvari, s veseljem je dočekala i priliku da surađuje s jednim od najcjenjenijih restorana na Jadranu te je odmah s nestrpljenjem krenula za njih kreirati nove slastice.

 | Author: Tea Mamut Tea Mamut, tim konobe Žmara i njihove obitelji foto: Tea Mamut

 | Author: Tea Mamut Morski plodovi u konobi Žmara foto: Tea Mamut

Budućnost vidi u konzultacijama

Volim raditi konzultacije jer tako upoznajem divne ljude, pomognem im razraditi nove ideje kroz kreativne slastice prilagođene njihovim uvjetima i dostupnim namirnicama. Već neko vrijeme se bavim konzultacijama, zapravo od 2019. godine. Ispunjava me taj posao jer s novim poznanstvima ujedno stvaramo zajedno nove deserte zbog kojih ljudi ciljano dolaze.

 | Author: Tea Mamut Konoba Žmara foto: Tea Mamut

Ovo je svakako moj put u budućnosti sve više i tko zna na kojim sve lokacijama! Razveselilo me otići na otok Žut gdje nikad prije nisam bila. Očekivala sam obiteljski posao gdje se sve radi, kako bismo mi rekli - po domaću", objašnjava nam slastičarka Tea Mamut te dodaje kako je zapravo pravi izazov u takvim situacijama prilagoditi se svakoj novoj lokaciji – a to uključuje uređaje, namirnice, samu kuhinju, a onda se na licu mjesta mijenjaju i adaptiraju sve recepture.

 

Kolač od badema i rogača by Tea Mamut Možda vas zanima... Imamo recept Tee Mamut za najsočniji kolač s rogačem Recepti

 

Konoba Žmara nalazi se na otočiću Žutu u Kornatskom arhipelagu. Budući da su Kornati nautički raj, na Žutu se nalazi i marina s oko 120 vezova a može mu se pristupiti samo s privatnim brodom. 

 | Author: Tea Mamut Teu je oduševila odlična ponuda svježe ribe foto: Tea Mamut

Ribar dolazi svakodnevno s novim ulovom što čini ovu konobu posebnom jer i sami znamo koliko je danas teško naći svježu ribu. Kako nema supermarketa na otoku, namirnice dolaze s kopna i trebaju se naručiti na vrijeme.

Osim toga, otok Žut nema ni struje ni vode tako da su potrebni agregati za struju i desalinizator za pretvorbu morske vode u pitku. Ono što mi se posebno svidjelo jest da se struja gasi oko ponoći i ponovno pali u 9 ujutro. Mir koji zavlada kada se sve pogasi je čudesan i spavala sam tamo kao nikad do sada", sa smijehom nam prepričava Tea. 

 | Author: Tea Mamut Konoba Žmara foto: Tea Mamut

 

Tea Mamut Možda vas zanima... Neodoljivi keksi na mašinu Tee Mamut Recepti

 

Četiri nova deserta 

Tea je za jelovnik konobe Žmara osmislila četiri nova deserta, a razgovarali su i o daljnjoj suradnji. S obzirom na to da se konoba Žmara fokusira na jednostavnu i dobro spremljenu domaću spizu, deserti to trebaju i pratiti. 

“Na novoj desertnoj karti Žmare nudit će se Rožata - uz zajedničko testiranje došli smo do recepture koja ima idealan balans mirodija i kremoznosti. Zatim Cheesecake s kremom od suhih smokava, prošeka, ružmarina i malo crnog papra, uz što ide žlica kiselog vrhnja s koricom limuna, tostiranim pinjolima i malo svježeg bosiljka.

 | Author: Tea Mamut Cheesecake s kremom od suhih smokava, prošeka, ružmarina i malo crnog papra foto: Tea Mamut

 | Author: Tea Mamut Mendulina - tortica od ricotta sira, badema i limuna servirana sa sladoledom od vanilije foto: Tea Mamut

Tu je i Mendulina - tortica od ricotta sira, badema i limuna servirana sa sladoledom od vanilije te na kraju i Maraskina - krema od čokolade sa 55% kakaa s umakom od višanja i likera maraschino, tučenim vrhnjem i bezglutenskim čokoladnim mrvicama", otkriva nam Tea.

Svi deserti su bez glutena - osim cheesecakea, a to je i osobna Teina želja jer dobiva sve više upita za deserte koju su bez glutena ili odgovaraju načinu prehrane ljudi koji su alergični na pojedine namirnice.

 | Author: Tea Mamut Maraskina - krema od čokolade sa 55% kakaa s umakom od višanja i likera maraschino, tučenim vrhnjem i bezglutenskim čokoladnim mrvicama foto: Tea Mamut

Tea je na Žutu provela tri dana, ali joj je toliko lijepo bilo da uskoro planira novi posjet. Kako su svi recepti sada u privatnom vlasništvu konobe Žmare, Tea je s nama podijelila recept za rožatu koja se radi u njezinoj obitelji pa poručuje svima - tko se želi okušati u pripremi, neka javi dojmove!

 | Author: Tea Mamut Rožata - prema Teinu obiteljskom receptu foto: Tea Mamut

Rožata by Tea Mamut

Sastojci:

  • 500 g mlijeka (punomasnog)
  • 100 g šećera
  • korica 1 limuna
  • 1 žlica rakije od rozi (Rozulin)
  • 3 jaja
  • 3 žumanjka
  • 200 g šećera

 

Možda vas zanima... Čaroban kolač za najveće sladokusce Kolumne

 

Postupak:

  1. Zakuhaj mlijeko sa šećerom i ribanom koricom limuna i poklopi. Ostavi pola sata da odstoji. 
  2. Procijedi i dodaj rakiju, jaja i sve poveži pjenjačom ili štapnim mikserom. 
  3. U međuvremenu napravi karamel sa 200 g šećera tako što se šećer pomiješa s vodom dok ga ne prekrije. Kuhaj do zlatne/jantar boje i ulij u posudu za pečenje. Kada se karamel stisne, ulij smjesu u kalup. 
  4. Kalup s rožatom stavi u veću posudu koja može ići u pećnicu i ulij vruće vode da dođe do 2/3 posude s rožatom. Stavi peći otprilike 45 minuta na 150 stupnjeva. 
  5. Kada je gotova, rožata treba imati teksturu pudinga. Pusti da se potpuno ohladi, zatim obrubi sa strane nožem i preokreni rožatu na tanjur. 
  6. Najbolje je servirati rožatu bez dodataka – ili se po želji možeš poigrati s mirodijama!

 

 | Author: Tea Mamut Konoba Žmara foto: Tea Mamut

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.