Čarobni kolač po receptu naše poznate slastičarke Tee Mamut naprosto je očarao blogericu Cutie and Pie. Kaže kako su ove količine stvorene za dvije osobe, a ponekad će biti dovoljne tek za jednu. Prvi put kada ga je pravila, jedva se suzdržala da ga ne pojede sama. Zaigrajte se pa provjerite sami.
Trebat će vam:
- 60 g rastopljenog maslaca
- 240 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 2 jaja
- 80 g šećera u prahu
- 2 žlice vode
- 65 g glatkog brašna
- Prstohvat soli
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 160° C.
- Pripremite kalup za pečenje.
- Kalup namastite i pobrašnite te na dno stavite papir za pečenje. Koristila sam kalup za lazanje za dvije osobe (13x21 cm), jer je visok, što je bitno kako bi kolač dobio prostora za čaroliju. Idealnija verzija je koristiti veći kalup, s ravnim rubovima i udvostručiti smjesu.
- Rastopite maslac.
- Zagrijte mlijeko u koji ste stavili sastrugane sjemenke vanilije.
- Odvojite jaja.
- Miksajte žumanjke sa pola količine šećera, otprilike 5 minuta.
- Postepeno dodajte rastopljeni maslac, a zatim vodu, brašno, prstohvat soli, i na kraju zagrijano mlijeko sa vanilijom.
- Pazite da mlijeko ne bude prevruće.
- Najbolje da ga ulijete u tankom mlazu.
- Izmiksajte bjelanjke s ostatkom šećera i dodajte u smjesu.
- Spatulom pažljivo ukomponirajte bjelanjke pazeći da ne izbijete zrak iz njih.
- Izlijte cijelu smjesu u kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 20 do 25 minuta.
Od ove smjese možete napraviti i čoko verziju. Tea kaže da je za tu varijantu potrebno dodati tri žlice kakaa, a jednu žlicu brašna oduzeti. Ako nemate mahunu vanilije, možete dodatii dvije žličice ekstrakta od vanilije. I to je to, neka čarolija započne!