Iz godine u godinu braća Albert i Nikola Benvenuti iz ugledne istoimene istarske vinarije iznenađuju izborom lokacije za proljetnu promociju vina svojih novih berbi. I ovaj put to im je uspjelo, jer svoja su vina predstavili na više od 1000 metara nadmorske visine, u dojmljivom ambijentu OIV Tornja na Sljemenu, najvišem vrhu Medvednice, s kojeg puca pogleda na Zagreb s jedne, te dobar dio Zagorja pa čak i Sloveniju i Alpe s druge strane.
Benvenuti na Sljemenu
Benvenuti na Sljemenu
Nikad ugodniji uspon na Sljeme uz čašu Benvenuti Roséa
Party je počeo već na donjoj stanici žičare Sljeme gdje su nam ponudili čašu sjajnog Benvenuti Roséa iz berbe 2024. S ovim divnim vinom u ruci ukrcali smo se u gondole koje su nas, nakon 20-minutne vožnje, dovele do OIV tornja na Sljemenu. Imali smo tako dovoljno vremena da na miru kušamo ovo divno svježe i mineralno vino nježne ružičaste boje i nježnih aroma bobičastog voća.
Benvenuti Rosé radi se već dugi niz godina u posebnoj kombinaciji, s teranom kao bazom koja s obzirom da se bere ranije vinu daje svježinu, te merlotom koji se dodaje da obogati teksturu. Svježa malvazija ključno je vino obitelji Benvenuti, a radi se o kupaži više položaja s područja Motovunštine.
Benvenuti na Sljemenu - Livio Malvazija iz 2023.
Druženje se nastavilo na vrhu OIV tornja Sljeme, u baru 360 - najvišoj točki Zagreba. Uz ugodnu glazbu i ukusne zalogaje, stotinjak uzvanika Benvenuti vina iz nove berbe kušalo je uz prekrasan pogled na Zagreb i okolicu od već spomenutog rosea i svježe malvazije istarske, mogla su se kušati i dva sjajna vina iz njihove linije Livio (koja je posveta pokojnom Liviju Benvenutiju, ocu naših domaćina Alberta i Nikole Benvenutija) - malvaziji iz 2023. i teranu iz 2020. Linija Livio zamijenila je njihovu nekadašnju liniju vina Anno Domini i ovo je tek treća po redu berba na tržištu iz linije Livio.
Teran Livio iz 2020. je svoju premijeru je već imao, a ova proljetna promocija je bila prigodan trenutak za vidjeti kako se razvija u boci, s obzirom da je iz berbe koja je dala dugovječna vina.
Benvenuti na Sljemenu - kupaža Caldierosso
Kušali smo i njihovu sjajnu kupažu Benvenuti Caldierosso iz 2022. (teran, merlot, nebbiolo i tempranillo) te za kraj slatku divotu Benvenuti Corona Grande iz 2022. (aromatično desertno vino, blend malvazije, muškata bijelog i ulovine).
Benvenuti Caldierosso je kupaža četiri različite sorte kojoj je baza teran s 50% udjela, dok preostalih 50% u jednakim omjerima čine sorte nebbiolo, merlot i tempranillo. Berba 2022. odležavala je godinu dana u drvenim bačvama i 6 mjeseci u boci prije izlaska na tržište.
Posljednje predstavljeno vino, Corona Grande, ime je dobilo po istoimenom položaju, a radi se o kupaži sastavljenoj od 60 % malvazije, 35% muškata bijelog i 5 % ulovine. Radi se o pitkom desertnom vinu koje se može upariti uz desert, ali koje i samo može poslužiti kao desert.
Nikola i Albert Benvenuti
Benvenuti na Sljemenu
Braća Benvenuti: "Iza nas je odlična berba!"
"Iza nas je odlična berba, a odraz te berbe upravo su svježi rosé i svježa malvazija", poručila su braća Benvenuti sa zadovoljnim osmijesima na licima jer na promociji su primali same pohvale za svoje odlična vina iz novih berbi.
“Zahvaljujući odličnoj berbi naša malvazija iz 2024. je postigla zavidan nivo kvalitete!", istaknuo je Albert Benvenuti, a ponosan je i na sjajnu Malvaziju Livio iz berbe 2023., koja je svojom kompleksnošću i strukturom postala kvalitativna nadogradnja na svježu malvaziju.
"Važno nam je ne samo prodati bocu vina, nego i doživljaj teritorija koji predstavlja, jer naša je misija kroz vino predstaviti svijetu potencijal i posebnost našeg kraja. Prema tome, istaknuo bih našu Malvaziju Livio kao autentični odraz terroira i to je definitivno čini posebnom", dodao je Albert Benvenuti.
Benvenuti na Sljemenu - sommelier Mario Meštrović siva je kušao u ugodnom društvu
Komentari poznatih vinskih stručnjaka
Vina iz nove berbe među uzvanicima su izazvala brojne pozitivne komentare, a komentirali su ih neki od vodećih hrvatskih sommeliera i vinskih stručnjaka. Donosimo neke od njih:
Tomislav Mikinac, glavni sommelier i voditelj restorana Nebo: "Rosé i malvazija su na nekoj klasičnoj Benvenutijevskoj razini, no na mene je najveći dojam ostavila Livio Malvazija koja ima pravi štih malvazije, gdje je sortnost dominantna, koja je moćna i pitka u isto vrijeme, što je inače vinarima jako teško postići. Nama sommelierima takvo vino je posebno drago jer imamo širok spektar hrane koji možemo sljubiti s njom, a gosti često traže, ne čašu, nego bocu više“.
Mario Meštrović, sommelier i vlasnik restorana Kaiser: "Livio Teran bih istaknuo generalno s obzirom da ga imam i u ponudi u restoranu, a osim njega poseban dojam mi je ostavio Caldierosso, koji nudi neobičnu senzaciju na prvu i jako je lijepo uravnotežen u ustima te je vrlo zanimljiv i slastan“ .
Ivan Trbušić, voditelj restorana Le Bistro Esplanade: “Vrhunsko vino može napraviti svatko, ali braći Benvenuti to polazi za rukom godinama zaredom i to ne samo jedno vino, nego sva koja rade; vrhunski su im i bijelo i crno i rosé. Posebno me oduševila kombinacija terana i merlota u njihovom roséu, kao i činjenica da svježa malvazija svake godine postavlja standard svim malvazijama".