Kad temperature u Zagrebu porastu, ritam grada uspori, a ljeto dostigne svoj vrhunac, terasa restorana Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade postaje jedno od omiljenih mjesta. Chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić upravo je za ljetnu sezonu osmislila à la carte jelovnik koji spaja jednostavnu eleganciju, sezonske sastojke i puno mašte – savršen za sve koji žele okusiti ljeto u svakom zalogaju.
Omiljeni Le Bistro
Chefica Ana Grgić Tomić
Ivan Trbušić, voditelj Le Bistroa
Svježa i razigrana predjela
Marinirane srdele poslužene s ukiseljenim agrettijem, savurom od ljutike, grožđica i pinjola s hrskavom tapiokom osvojit će vaša nepca. "Ovo jelo savršeno predočava našu filozofiju: malo sastojaka, a puno okusa”, naglašava Ana.
Za intenzivne morske okuse tu je tuna marinirana u sojinu umaku i sezamu sparena s kukuruznim tacosima, pikantnom marmeladom od rajčice i čilija, aiolijem od bosiljka i gazpachom od pečene paprike i komorača. Prava mala eksplozija ljetnih okusa na tanjuru.
Marinirane srdele
Tuna marinirana u sojinom umaku i sezamu
Ako volite školjke, oduševit će vas tartar od školjki sv. Jakova s Oscietra kavijarom, tartarom od ukiseljenih marelica, engleskim celerom i aiolijem od bazge. Zanimljivo, slojevito i profinjeno.
Ako preferirate vegetarijanska jela, svakako kušajte pečene smokve s ružmarinom i medom, s mousseom od kozje skute, pestom od dimljenih badema i uljem lista smokve – ovo je jelo prava senzacija!
Ako pak poželite blagu okrepu, predlažemo krem juhu od šparoga ili poznati Esplanadin rižoto u inačici s koprivom, butargom od tune i limetom kao idealno ljetno jelo.
Tartar od školjke sv. Jakova
Kremasti rižoto s koprivom, butarga od tune, finger limeta
Krem juha od šparoga, košarica punjena mousseom od šparoga
Glavna jela - poznati sastojci u novom ruhu
Glavna jela uključuju i neke klasike pripremljene na suvremen način, a posebna se pažnja pridaje detaljima i odabiru sezonskih namirnica.
Jelenji ossobuco poslužuje se s domaćim kukuruznim njokima u umaku od začinskog bilja i vina, dok je janjeći kare uparen s mladim graškom i brokulom, a za dodatnu teksturu tu je i panko crumble s notom mente.
Riba je u ljetnim mjesecima nezaobilazna, stoga predlažemo sočnu i hrskavu pečenu trilju s koricom od sušene rajčice, bijelom palentom i slatko-pikantnom marmeladom od rajčice i čilija.
Preporučujemo i poširani losos s marmeladom od rabarbare, kremom od wasabija i pjenom od korijandra. U pripremi ovog jela upotrebljavaju se svi dijelovi ribe i ono je pravi primjer toga koliko održiva kuhinja može biti ukusna.
Ossobuco od jelena
Pečena trilja, kora od sušene rajčice, velouté od bosiljka3
Losos poširan s blitvom i kremom od wasabija, marmelada od rabarbare, pjena korijandar
Jelovnik kao posveta ljetu, na kojem svaki tanjur priča svoju priču
"Ovaj je jelovnik posvećen ljetu – lagan je, sezonski i pun okusa koji podsjećaju na more i Mediteran. Svako jelo osmišljeno je tako da gostima pruži trenutak užitka i razlog za ponovni dolazak. Vjerujem da hrana mora biti autentična i pripremljena s ljubavlju, upravo onakva kakvu bih i sama željela jesti”, ističe chefica Ana Grgić Tomić.
Domaći ravioli od mrkve i kardamoma
Cvjetovi tikvice punjeni jadranskim kozicama1
Klasici koji ne izlaze iz mode
Uz sezonske novitete, na jelovniku su i dalje provjereni favoriti: zapečeni Esplanadini štrukli (uključujući bezglutensku verziju), tatarski biftek od ručno kosanog vrhunskog komada mesa, francuska juha od luka po izvornom receptu, hrskava Cezar salata s piletinom i pravi bečki odrezak pečen na maslacu poslužen s kremastim pire krumpirom i lisnatom salatom – za onaj poznati okus koji vas podsjeća na dom.
Kultni Esplanadini štrukli uvijek su tu
Deserti za najslađe ljeto
Za kraj nešto slatko: crémeux od paljenog meda s marelicama i želeom od pjenušca, tart s jagodama, pistacijom i frangipane kremom te desert od mariniranih smokava s lavandom, amalfijskim limunom i ricottom - sve redom privlačno i jako, jako fino.
Biskvit od marinirane smokve
Crémeux od paljenog meda, sorbet od pečenih marelica
Tarte Tatin od ananasa, krema od kokosa, gel od kokosa, hrskavi kokos, menta
Menu du Jour: brza i pametna opcija za svaki dan
Od ponedjeljka do nedjelje od 12 do 17 sati Le Bistro nudi i dnevni meni, odnosno Menu du Jour: 3 slijeda po izboru chefice uz čašu vina i kavu ili čaj, po cijeni od 42 eura. To je idealna opcija za sve koji žele vrhunsku hranu i revitalizirajući predah usred dana.
Le Bistro poslužuje i à la carte doručak. Svaki dan od 9 do 11 sati u hladu terase možete uživati u svježem voću, jajima Benedict, avokado tostu, kroasanima, domaćim palačinkama i vrhunskoj kavi.
Le Bistro je otvoren svakog dana od 9 do 23 sata (kuhinja radi do 22:30). Rezervirajte svoj stol telefonom na telefon 01 45 666 11 ili e-poštom na lebistro@esplanade.hr. Više informacija na lebistro.hr.