Najave 14. travnja 2023.

"Okus", gastro memoari slavnog Stanleyja Tuccija stigli u Hrvatsku!

Stanley Tucci
Knjiga "Okus - Moj život kroz hranu" Stanleyja Tuccija objavljena je i u Hrvatskoj foto: PA/PIXSELL; PR
gastro postao gastro.24sata.hr
Knjigu "Okus - Moj život kroz hranu" slavni je glumac, redatelj i producent Stanley Tucci objavio u listopadu 2021. godine, a sada je možemo čitati u hrvatskom prijevodu Nade Mirković

Godinu i pol nakon izlaska originala, knjiga slavnog glumca, redatelja i producenta te velikog ljubitelja gastronomije Stanleyja Tuccija "Okus - Moj život kroz hranu“ objavljena je i u Hrvatskoj, u prijevodu Nade Mirković. Nakon što je objavio dvije kuharice – "The Tucci Cookbook" i "The Tucci Table: Cooking With Family and Friends", slavni glumac odlučio je objaviti i ovu knjigu, svojevrsne memoare u kojima ključne događaje svog života usko povezuje s hranom.

Zvijezda filmova "Vrag nosi Pradu", "Igre gladi" i drugih toliko voli hranu da je usko vezan uz nju od djetinjstva i odrastanja u američko-talijanskoj obitelji gdje je hrana bila uvijek na prvome mjestu pa sve do snimanja vlastita nagrađivanog dokumentarnog serijala "Searching for Italy" u kojem kroz priče o hrani u zemlji svojih predaka istražuje ne samo jela i okuse, već i svoje korijene.

 

Stanley Tucci Možda vas zanima... Tjestenina za doručak? Ako može slavni glumac, možemo i mi Špajza

 

Zanimljivo, u filmu "Julie i Julia" Tucci je glumio supruga slavne kuharice Julije Child pa se u ovoj knjizi dotaknuo te uloge, kao i uloge u filmu "Velika noć" u kojem je igrao jednog od dvojice braće koji iz Italije emigriraju u SAD kako bi tamo otvorili vlastiti restoran. Ovaj film iz 1996. inspirirao je nastanak kuharice "Cucina & Famiglia: Two Italian Families Share Their Stories, Recipes, And Traditions" čiji su autori Stanleyjeva majka Joan te chefovi Gianni Scappin i Mimi S. Taft, a koja donosi 200 autentičnih talijanskih recepata.

Koliko Tucci strastveno pristupa hrani može se vidjeti i na brojnim objavama na njegovu Instagramu – od toga kako uživa u nekom finom jelu, do toga kako i sam često kuha kod kuće. Videa su jako zabavna i iz njih se može puno toga naučiti te 'ubrati' i pokoji koristan savjet.

Stanley Tucci | Author: CNN Sa snimanja dokumentarnog serijala "Stanley Tucci: Searching for Italy" foto: CNN

Knjiga je u svijetu postala veliki hit, a nahvalile su je u brojne poznate osobe iz svijeta gastronomije, kao i književni te gastro kritičari. Taklo je slavna britanska kuharica Nigella Lawson rekla kako je "nemoguće čitati ovu knjigu bez da vam rastu zazubice".

“Podjednako je zarazna i zamamna, kao što je i duhovita i duboka. Jedini razlog da se ostavite čitanja ove knjige bit će želja da skuhate i pojedete nešto iz nje”, poručio je pak slavni britanski chef Heston Blumenthal. Podjednako oduševljen bio je i gastro kritičar The Guardiana:

"Neodoljiva priča o teku, obitelji i pašti. Velikoj količini pašte. U ovim veličanstveno napisanim memoarima Stanley Tucci, čovjek vrhunskog ukusa, poziva nas za svoj stol i poslužuje nam samo odlična jela", poručio je Jay Rayner iz The Guardiana.

 | Author: PR Knjiga Stanleyja Tuccija "Okus - Moj život kroz hranu" foto: PR

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.