Najave 17. rujna 2019.

Osobni predmeti Anthonyja Bourdaina uskoro na aukciji

foto: Frank Gunn/Press Association/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Godinu dana nakon smrti slavnog kuhara Anthonyja Bourdaina, njegove će se osobne stvari naći će na aukciji...

Kolekcija stvari koju je ostavio Anthony Bourdain, slavni kuhar i televizijska zvijezda koji je umro u lipnju 2018., prodavat će se na internetskoj aukciji u listopadu.

Šezdeset posto prihoda na aukciji pripast će Bourdainovoj bivšoj supruzi, Ottaviji Busia i kćeri Ariane. Ostatak će biti doniran za stipendiju na Kulinarskom institutu Amerike, osnovanoj u ime g. Bourdaina, koji će omogućiti primateljima da provedu semestar u inozemstvu ili prouče međunarodne teme.

Aukcionar Lark Mason procjenjuje da 215 predmeta koji će se naći na aukciji imaju tržišno vrijednost između 200 000 i 400 000 dolara.

 

Možda vas zanima... "Anthony Bourdain Remembered" - crtice iz života poznatog chefa Špajza

 

Usprkos brojim putovanjima zahvaljujući emisijama "No Reservations" i "Parts Unknown", Bourdain nije prikupio veliku kolekciju suvenira. Njegova dugogodišnja osobna asistentica Laurie Woolever objasnila je da su mu, iako su Bourdainu ponuđeni pokloni, kamo god je krenuo, na kraju postao selektivniji u pogledu onoga što je odlučio zadržati.

Predmeti koji se prodaju predstavljaju skladan portret gospodina Bourdaina. Uključuju umjetnost Ralpha Steadmana (suradnika Hunter S. Thompsona i prijatelja Bourdaina) i umjetnika Johna Luriea, zatim čelični i meteorit nož kuhara, razne knjige, zapise i nekoliko rukopisa. 

 

Možda vas zanima... 7 manje poznatih činjenica o životu Anthonyja Bourdaina Špajza

 

Ono što se očekuje da će postići najvišu cijenu je nož koji je dobio od Boba Kramera koji ga je napravio osobno za njega i darovao mu ga je 2016. godine. 

"Bio je oduševljen i bio sam oduševljen", prisjetio se Kramer. "Otišao je ravno do šanka i rekao je: ' čovječe, radujem se tome.' Držao ga je, pogledao me, ne znam, samo smo se na trenutak povezali. Jer je on to dobio i ja sam to napravio za njega", dodao je.

Aukciju sponzorira i vodi aukcijska kuća Mason. Što će se sve naći na prodaji saznaj ovdje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.