Špajza 09. lipnja 2019.

7 manje poznatih činjenica o životu Anthonyja Bourdaina

foto: Frank Gunn/Press Association/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Točno je godina dana otkako je svijet napustio jedan od najvećih. Legendarni chef, gastronomski putopisac, velik čovjek, uzor mnogima i jedna sasvim posebna ličnost, Anthony Bourdain na male je ekrane donio novu eru gastronomskih emisija čije ćemo reprize gledati još dugo godina. No, jeste li znali da ovaj osebujni chef u hranu zaljubio sa samo 10 godina, a uz svu isprobanu hranu, najviše je volio jednostavnu, slasnu prženu piletinu?

Omiljeni gastronomski putopisac i jedan od najpoznatijih chefova na svijetu preminuo je u 62. godini života. Iza sebe je ostavio brojna gastronomska postignuća, a svoj život nikada nije skrivao od medija. Bez dlake na jeziku govorio je o bitnim pitanjima i upravo smo ga zbog takvog opuštenog pristupa životu i sami zavoljeli.

 

Možda vas zanima... Anthony Bourdain preminuo je u 62. godini Špajza Možda vas zanima... Anthony Bourdain - legenda drugačijeg pogleda na gastronomiju Špajza

 

 | Author: Frank Gunn/Press Association/PIXSELL foto: Frank Gunn/Press Association/PIXSELL

 

Bourdain je, složio bi se čitav svijet, bio zbilja osebujan čovjek, a kako je živio i što je zapravo najviše volio, pročitajte u nastavku. 

U hranu se zaljubio kada je sa samo 10 godina posjetio Francusku i po prvi puta isprobao kamenice. 

Osim kuhanja, Bourdain je iznimno cijenio dobru glazbu, umjetnost i borilačke vještine. U mlađim je danima skupljao ploče, a kada je počeo konzumirati droge, svoju kolekciju prodao je kako bi mogao kupiti LSD, kokain i heroin. O tome je pisao  u svojoj autobiografskoj knjizi Kitchen Confidential. Također, u mladosti se bavio ilustriranjem te je želio postati crtač stripova. Kasnije, uz putovanja i dobru hranu, veliki užitak predstavljali su mu i treninzi jiujitsua.
 

 

Kada mu se 2007. godine rodila kći Ariane, prestao je pušiti. Medijima je rekao kako je odluku donio upravo zbog nje te da mu pušenje uopće ne nedostaje.

Bourdain je vegetarijanstvo smatrao luksuzom. Objasnio je to činjenicom da u svijetu postoje siromašni dijelovi svijeta u kojima ljudi ne mogu birati što će jesti, no svojedobno je priznao i kako smatra da Amerikanci jedu daleko previše mesa.

Anthony Bourdain posudio je glas liku samoga sebe u jednoj od epizoda kultne crtane serije The Simpsons. U istoj su se epizodi pojavili i likovi Gordona Ramsaya te Maria Batalija.

 

 

Iako je za svog života isprobao brojna vrhunska jela iz različitih dijelova svijeta, najdraža hrana ovog chefa svih ovih godina bila je i ostala pržena piletina, posebice ona iz KFC-a. Obožavao je i dobar street food te kultni američki mac&cheese.

Tri stvari kojih se najviše bojao, otkrio je jednom prilikom, bile su klaunovi, pantomimičari i cipele medicinskih sestara.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.