Špajza 935 prikaza 26. siječnja 2017.

Chefovska posla: Anthony Bourdain

Anthony Bourdain
Pixsell.hr
Prije svega kuhar, a onda i veliki gastronomski putopisac, Anthony Bourdain karijeru je izgradio na fantastičnim okusima i neobičnim krajevima svijeta

Dobro znano ime američke, ali i svjetske gastronomije, Anthony Bourdain jedan je od onih chefova u čijem bismo se društvu rado našli. Vjerujemo kako tema za razgovor ne bi ponestalo, barem onih vezanih za njegovu karijeru. Buran životni put, težak rad i brdo ukusne hrane stvorili su od Bourdaina jednog od vodećih gastronomskih znalaca na svijetu.

 

Green Room Series #9 @teamcoco @conanobrian It smells like they've been stuffing dead hobos in the air shaft!

A photo posted by anthonybourdain (@anthonybourdain) onOd malih je nogu zavolio hranu, a ta ga strast nije napustila do današnjih dana. Sa samo deset godina probao je svoju prvu kamenicu da bi nekoliko godina kasnije upisao kulinarsku školu. Od pomoćnog kuhara u malim američkim restoranima do chefa u prestižnom njujorškom restoranu Les Halles, Bourdain je polako, ali sigurno gradio svoje kulinarsko carstvo.

I'm not afraid to look like an idiot.

Nekoliko godina kasnije izdao je svoju prvu knjigu Kitchen Confidential u kojoj je detaljno opisao svoju ovisnost o drogama i alkoholu. Nakon toga ukazuje mu se prilika za snimanjem serijala Cook's Tour za Food Network, a kasnije i puno poznatiji serijal No reservations. Novi mu show pruža priliku da putuje i uživa u različitim kuhinjama svijeta. Putem snimljenih emisija publika po prvi puta može vidjeti istinsku i tako sirovu strast jednog chefa prema hrani. Pravo otkriće! Bourdain se na svojim putovanjima ne libi isprobati najrazličitija jela, a nerijetko u tim neobičnim kreacijama zaista i uživa. Pri snimanju ovaj je chef imao potpuno slobodne ruke što njegovu emisiju čini sasvim drugačijim kulinarskim showom od svega što se do tada moglo vidjeti na televiziji.

 

I cooked. Greek money shot end of ep #Naxos

A photo posted by anthonybourdain (@anthonybourdain) on


Između ostalih, Anthony Bourdain posjetio je i Hrvatsku. Zajedno s našim Matom Jankovićem putovao je obalom, uživao u domaćim morskim specijalitetima i finim lokalnim vinima. Napuštajući Hrvatsku, Bourdain je izjavio: "Hrvatska je sljedeća velika stvar. Ako još niste bili, vi ste je... idiot!"

Osim kontroverzne prve knjige, izdao je još i nastavak Medium Raw, A Cook's Tour i The Nasty Bits. Uz pisanje i putovanja, nije prestao ni kuhati. Nedavno je izdao živopisnu kuharicu Appetites.
 

Bourdain izrazito voli sireve, začinjena jela i, tipično američki, prženu piletinu, a u slobodno se vrijeme sa ženom Ottaviom Busiom bavi jujitsuom. Ima i kćer Ariane zbog koje se u potpunosti odrekao svog dugogodišnjeg poroka - pušenja!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.