Najave 20. svibnja 2024.

Otkrivamo što donosi treći Pizza Festival Zagreb

Pizza festival ZG
Ovogodišnji Pizza festival Zagreb donosi 35 različitih pizza na 9 kućica, dok su 2 kućice zadužene za tekuća pitanja
foto: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG
Od 27. svibnja do 02. lipnja moći ćemo tijekom Pizza Festivala Zagreb uživati u više od 35 vrsta najslavnijih talijanskih delicija, koktelima, kvizu, silent kinu i slikarskim radionicama, dobroj glazbi

Od idućeg ponedjeljka 27. svibnja, Strossmayerov trg u Zagrebu na tjedan dana postaje raj za ljubitelje pizze, najpopularnijeg comfort fooda, jer počinje 3. Pizza Festival Zagreb!

Ovogodišnje izdanje Pizza festivala Zagreb imat će 11 kućica od kojih će 9 predstaviti svoje najbolje gastro kreacije, dok su već tradicionalno za “tekuća pitanja” zaduženi Central Bar sa savršeno rashlađenim Staropramen pivom i bogatim izborom premium vina, rakija i sokova, te omiljeni Gingle Bells sa svojim nenadmašnim autorskim koktelima.

Bilo da obožavate napoletanu, romanu, sicilianu, frittu ili margheritu, svoju omiljenu pizzu sigurno ćete pronaći na jednoj od kućica ovih strastvenih pizza čarobnjaka jer očekuju vas: Al Dente, Pizza Re, Pizza Social Club, RougeMarin, Zagyland, Picnic & Poma Food Boutique, Tutto Passa, Pizza Fritta i Oui Chef on Wheels.

Pizza festival ZG | Author: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG Rougemarin - Catania foto: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG

Odlične pizze prati i vrhunska glazba

A da u izvrsnim pizzama uživamo obavijeni pravim talijanskim štihom, pobrinuo se Ozren Kanceljak koji je i ove godine osmislio vrhunski glazbeni program, sa svakodnevnim nastupima probranih DJ imena i večerima inspirativnih naziva poput Felicità, Penso Positivo ili pak Pizza Boogie.

Kroz tih tjedan dana očekuju nas i silent kino, iznimno popularne slikarske radionice Pinelli & Vino, a Ribafish nam nakon silnog zanimanja na Asian Street Food Festivalu opet sprema atraktivan tematski kviz. Idealna je ovo prilika za uživanje i zabavu cijele obitelji, udvoje ili solo jer jedna od onih rijetkih stvari koja može ujediniti i raspoložiti ama baš cijeli svijet je upravo pizza. 

Pizza festival ZG | Author: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG AlDente - Mortadela & stracciatella foto: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG Pizza festival ZG | Author: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG Picnic - koktel Roza foto: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG

Čak 35 različitih pizza

Kako najavljuju iskusni organizatori iz kreativne agencije Kokoš ili jaje koji su nedavno oduševili brojne posjetitelje Asian Street Food Festivalom na istom ovom trgu, na Pizza festivalu će posjetitelji moći birati između više od 35 vrsta talijanskih delicija, a detaljan pregled ponude donosimo u nastavku...

  • AL DENTE  - nakon što su na prošlogodišnjem Pizza Festivalu Zagreb oduševili publiku, ekipa iz zagrebačkog Al Dentea ove je godine spremna nadmašiti taj uspjeh. Ponose se suvremenom napoletanskom tehnikom i tijestom koje fermentira minimalno 24 sata te pizzama koje odlikuju visoki i prozračni rubovi s tankim dnom, što je karakteristika suvremene napoletanske pizze, a na Festivalu će ponuditi 4 pizze: Margherita di bufala, Mortadela & stracciatella, Piccante, te Prosciutto & stracciatella.
  • PIZZA SOCIAL CLUB - veterani Pizza festivala Zagreb najviše pažnje posvećuju tijestu i njegovoj fermentaciji, te najavljuju poneka iznenađenja upravo na tom polju. Zadržat će hit pizze koje smo obožavali prošle godine Mamargheritu, Pizzaioli i Pepperoni, a ove godine donose i dvije dvije nove krasotice - Parmigianu koja će sljubiti flor di latte mozzarellu, parmigiano reggiano, grilani patlidžan, sušene rajčice i bosiljak, te Biancu koja će oduševiti ljubitelje kreativnih kombinacija jer sadrži truffle ricottu, flor di latte mozzarellu, buđolu, poriluk i crispy kapare. Osim što ih peku u  u originalnoj napuljskoj peći za pizzu, koja se radi prema posebnim standardima kako bi temperatura bila preko 450 stupnjeva Celzijusa obećaju savršenu hrskavu pizzu sa punijim rubom, što je stilski kombinacija napoletane i romane.

Pizza festival ZG | Author: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG Pizza Social Club - Pizza Pepperoni foto: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG Pizza festival ZG | Author: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG RougeMarin - pizza Palermo foto: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG

  • ROUGEMARIN - zagrebački RougeMarin chefa Marina Medaka na ovogodišnjem Pizza Festivalu pruža priliku za otkrivanje okusa Sicilije. Chef Medak otkriva da će na Pizza festivalu u sklopu teme Taste of Sicily imati čak 5 pizza: vegetarijansku Palermo u kojoj koriste artičoke i sušene rajčice, kremastu ricottu i mirisni bosiljak, zajedno s maslinovim uljem s češnjakom. Pizza Messina koja nas vodi u grad poznat po svojoj luci i morskim delicijama, ima dinamičnu i živahnu atmosferu. Pizza Messina ima pikantni umak rajčice, pancetu, svježu rikulu, cherry rajčice i crne masline te sir grana padano. Pizza Siracusa kombinira tradicionalne okuse salsiccie s neobičnim dodirom meda s chilli papričicama, stvarajući savršenu ravnotežu između slatkog i ljutog. Tu je i Siracusa Bambini - pizza posebno osmišljena za najmlađe ljubitelje pizze. Kao vegetarijanska tu je pizza Tarapani s inćunima, kaparima,, a tu su i luk i matovilac. Pizza Catania sadrži mortadelu i crne masline, zajedno s cherry rajčicama, pestom od pistacija i creme fraiche.
  • PICNIC X POMA - silno nas raduje što ćemo opet uživati u neodoljivim kreacijama nenadmašnih zadarskih kreativaca iz Picnic Mingle and Fun koji su na netom završenom Asian Street Food Festivalu u  Zagrebu osvojili srca brojnih posjetitelja. Ove godine Picnic zajedno sa svojim drugim konceptom, Poma Food Boutique, udružuje snage na Pizza Festivalu. Poma Food Boutique  dolazi sa svoja 4 hit sourdough sendviča - Pistachio, Roastbeef, Truffle i Caprese. Svaka od ovih kombinacija ima svoj jedinstveni okus i sastojke koji su svježi i sezonski. Tu je i njihov hit koktel Roza, osvježavajući koktel na bazi gina, jagoda, rose vina i octa od šipka s otoka Pašmana, a u najavi su i kokteli iznenađenja tematski napravljeni za Pizza festival, spomenimo tek da će se jedan zvati Šašava Mare.

Pizza festival ZG | Author: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG PIcnic i Poma - sourdough sendviči foto: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG Pizza festival ZG | Author: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG Pizza Fritta foto: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG

  • PIZZA FRITTA - ovaj jedinstveni stil pizze datira još iz 18. stoljeća iz Napulja, a prošle je godine prvi put stigao i u Zagreb i odmah oduševio! Pizza Fritta je u biti tijesto za pizzu koje se puni raznim sastojcima kao što su umak od rajčice, mozzarella, šunka, gljive... Tijesto se zatim presavije, zatvarajući nadjev, a rubovi se stisnu zajedno kako bi se dobio oblik džepića ili calzonea. Tada se prži u dubokom ulju dok ne postane hrskavo i zlatno. Pizze fritte poslužuju se vruće, svježe iz friteze, kako bi se zadržale hrskavost tijesta i toplina punjenja.
  • PIZZA RE - na ovogodišnjem Pizza Festivalu po prvi puta sudjeluje i pizzerija Pizza Re, koja obilježava svoju treću godišnjicu uspješnog poslovanja. Pod vodstvom braće Hrvoja i Jurice Cvetko, ova pizzerija postala je omiljeno odredište za sve koji traže autentične napoletanske pizze. Za ovu prigodu pripremili su 5 neodoljivih varijanti: klasičnu Margheritu, bogatu Capricciosu, moćnu Piccante, omiljenu Mortadellu te njihovu pizzu kuće Pizza Re. Za pizze koriste vrhunsko brašno i ostale vrhunske namirnice.

Pizza festival ZG | Author: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG Pizza RE - Margherita foto: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG

  • TUTTO PASSA - Svoje premijerno predstavljanje na Pizza festivalu Zagreb imat će i Tutto Passa, najnoviji street food koncept Eduarda Bega koji nas je na prva dva Pizza festivala u Zagrebu oborio s nogu svojim plant based pizzama. I ove godine dolazi s pizzama za koje sourdough tijesto spravlja Bread Club. Bit će to pizze romana stila, a među inim specifične su i po tome što se iz jedne pizze dobije pet komada. Tutto Passa donosi nam 4 vrste pizza: pizzu Di Mamma, La Primaverile s mariniranim tikvicama, ricottom, sušenim rajčicama, crnim maslinama i svježim bosiljkom. Pizza Melon sjedinit će maslinovo ulje, mozzarellu, Prosciutto di Parma i listove dinje te svježi bosiljak, a pizza Speciale nagoviješta moćne okuse jer ju čine maslinovo ulje, guanciale (sušeni svinjski obrazi), krema od bundeve, pecorino kozji sir i svježi ružmarin.

Pizza festival ZG | Author: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG Zagyland - Tuna foto: Sandro Sklepić, PRESS Pizza Festival ZG

  • ZAGYLAND - Posebno radujemo po prvi puta kušati i zagorsku pizzu i to zahvaljujući Zagylandu koji se također premijerno predstavlja ove godine, a već je svojim vrhunskim napoletana pizzama Konjšćinu stavio na gurmansku mapu Hrvatske. “Unatrag godinu i pol dospjeli smo na mnoge ljestvice najboljih pizza u Hrvatskoj što mi je iznimno drago, pa se zato i rodila želja da se pokažemo ekipi i kroz Pizza festival”, kaže nam Darijo Markulin, vlasnik hotela i pizzerije Zagyland dodajući kako će na Festivalu promovirati Zagorje sa 4 pizze. Uz dvije klasične - Margheritu i Tunu, predstavit će i 2 sa svojim potpisom, a to su Zagyland i Horse City posvećena Konjšćini odakle stižu.
  • OUI CHEF ON WHEELS - A da bi i ovogodišnji Pizza festival Zagreb bio prava oda Italiji pobrinut će se OuiChef on Wheels gdje će nam chef Vedran Stojanac ponuditi Pastu on Wheels, neodoljivu tjesteninu iz koluta sira. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.