Najave 07. srpnja 2021.

Podravka je patentirala mješavinu soli s manje natrija

Sol sa smanjenom količinom natrija foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Podravka je nositelj patenta priznatog u Hrvatskoj, Australiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj te Lihtenštajnu

Kuhinjska sol se u posljednje vrijeme sve manje koristi u kuhinjama. Prema nekim izvorima, više od trećine Europljana starijih od 45 godina zbog brige o svom zdravlju smanjuje unos soli, a dodatni poticaj na smanjenje unosa soli je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se unos soli ograniči na 5 g soli dnevno - Hrvati su trenutno na pomalo nestvarnih 11,5 g.

Neprestanim praćenjem globalnih prehrambenih trendova, Podravka tradicionalno brine o svojim potrošačima te već duže vrijeme promišlja o zdravstvenim problemima koji su posljedica prekomjernog unosa kuhinjske soli. Tako je, kao rezultat istraživačko-razvojnog projekta u trajanju od gotovo dvije godine, nastala jedinstvena mješavina soli s 35% manje natrija od kuhinjske soli, koja je potrošačima približena pod brendom Salut, i koja se koristi jednako kao i obična kuhinjska sol. U receptima za jela, često se spominje mjera „prstohvat“ soli što iznosi oko 0,6 g soli odnosno 0,25 g natrija. Za usporedbu, prstohvat soli Salut ima oko 0,15 g natrija.

Jedinstvenost kemijskog sastava ove Podravkine mješavine soli prepoznata je i od nadležnih državnih ureda za intelektualno vlasništvo gdje je Podravka ostvarila patentnu zaštitu te je Podravki priznat patent u Hrvatskoj, Australiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj te Lihtenštajnu.

 | Author: Promo foto: Promo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.