Parafraziranjem legendarne izjave Franje Šafraneka iz kultnog filma "Tko pjeva zlo ne misli" najavljeno je ovogodišnje izdanje Fuliranja, omiljenog adventskog gastro festivala koji posljednjih godina na zagrebački Strossmayerov trg privlači sve više i više (gladnih) posjetitelja. Bogata ponuda predstavljena je u Metrou na Jankomiru, a ovo su brojke: 41 dan Fuliranja, 16 kućica, 57 različitih jela i više od 20 koktela!
Okusi tradicije i domaće, bakine kuhinje
Eduard Beg s kućice Tringelt u ponudu vraća bakinu kuhinju, a na njegovoj kućici mogu se kušati domaće krpice sa zeljem i buncekom, sarma, zagorska juha te štrukli (slani i slatki).
Tradicionalne dalmatinske delicije donosi kućica Pastamisee koja će posluživati poljički soparnik, dalmatinski pršut sušen na buri i maslinovim drvima, sir iz ulja i rafiole, ali i tjesteninu cacio e pepe koja se dovršava u kolutu sira grana padano s paprom.
Za najpopularnije talijansko jelo na svijetu, pizzu, zadužen je Pizza Social Club, a u ponudi će biti čak 5 vrhunskih pizza. Bit će tu njihova sjajna Margherita, potom Pepperoni, ali i novitet - slatka pizza (krema od mascarponea, Linolada, crumble od pirovog brašna, lješnjaka i meda, te sljezovi kolačići) koju rade u suradnji sa slastičarnicom Neka jedu kolače.
Može li Advent bez kobasica? Naravno da ne!
Za uvijek najtraženije adventsko jelo - kobasice - pobrinut će se Institut za kobasice by Mate Janković sa svojim hit kreacijama kao što su Debrecinka s dinstanim kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem i tostiranim bučinim sjemenkama, zatim juneća šiš kobasa sa sirom u relishu od paprike, kajmakom i mladim lukom, a nudit će i Kranjsku sa sirom, bijelu bavarsku kobasicu i teleću hrenovku.
Kreativnom ponudom kobasica razveselit će i Good Food koji će nuditi Smoking Santa Sausage - dimljenu adventsku kobasicu ušuškati u slatko kiselo zelje, hren umak i ciabatta pecivo. Iza naziva Rudolf's Cheesy Sausage krije se vrhunska kobasica punjena sirom, cheddar sir, prženi luk, hrskava panceta, Good Food umak i pecivo, dok je Santa's Hot Chick pileća hrenovka u pecivu s umakom po želji.
Good Food kućica u ponudi će imati i Ho Ho Holy Smoky Smash burger, Merry Potatoes te lanjski veliki hit među najmlađima: Santa's Snowy Kaiserschmarrn, odnosno trgane carske palačinke s Nutellom ili pekmezom.
Slane i slatke delicije iz Boogie Laba
Nakon što su lani bili jedan od najvećih hitova zagrebačkog Adventa, Kronut by Boogie ove se godine vraća s novim i još slasnijim okusima. U ponudi će imati tri slatka i dva slana kronuta - peciva napravljena od tijesta za kroasane u obliku donuta ili krafne s rupom.
Od slanih tu je Pulled Beef kronut s kremom od ricotte, sezonskom salatom, trganom govedinom, mladim lukom i korijanderom. A stiže i Winter kronut - svinjska kobasica, karamelizirani luk, sezonska salata, ukiseljeni crveni kupus i umak od senfa na pecivu posve novog oblika.
Božić na azijski
Ljubitelje azijskih specijaliteta razveselit će kućica Purple Monkey koja donosi: Spicy Mango Karaage Chicken (panirani pileći zabatak, mango, sweet&sour umak, chili, riža, bučine sjemenke), zatim Katsu (panirani pileći file, riža, coleslaw), te Perfectly Crisp Shrimps (panirane kozice, sweet&chili umak).
No njihov ovogodišnji poseban adut su Wagyu Black Pepper Noodles koje su pripremili na pretastingu. U središtu ovog jela nalazi se nježna, sočna Wagyu govedina, poznata po bogatoj prošaranosti masnoćom i neusporedivom okusu. Ove ukusne kriške prže se na visokoj temperaturi, zadržavajući sočnost i dajući dimljenu aromu.
Inovativni šiš i Pažaninovi burgeri
Posve novo ime na gastro sceni je Shish & Chips kućica na Fuliranju će nuditi tri vrste šiševa (juneći, pileći i gurmanski) u pita wrapu. Posjetitelji će moći sami kreirati svoj šiš birajući meso, dodatke, umake i prilog. Usto nudit će i pomfrit i tater tots, odnosno pržene okruglice od krumpira.
Pravi sočni comfort food dolazi i s kućice Chef’s burger by Ivan Pažanin. Omiljeni splitski chef okrijepit će posjetitelje svojim provjerenim hit burgerima: Cheesy Cheese, Crispy Kapula i Truffle Panceta.
Carstvo topljenog sira u neodoljivim kombinacijama ponudit će kućica simpatičnog imena Yes Sir.
Vraća se sjajna Picnicova sarma
Hladnu će zagrebačku zimu svojim vedrim duhom i kreativnom ponudom posebno i slasno ugrijati ekipa iz zadarskog kolektiva Picnic Mingle & Funa. Na Fuliranje stižu s favoritima lanjskog zagrebačkog Adventa; to su prije svega Drugačija sarma i njihov najpoznatiji proizvod, Blackie burger.
“Uz to, ove godine smo kreirali neka nova pića, a i neka nova jela. Svakako tu ističemo ove godine Matcha Punch. U suradnji s Materia Matchom napravili smo toplu varijantu Matcha punča s rumom, sirupom od agave, matcha čajem, amarettom i likerom od Bajadere, koji svakako mislimo da će biti jako atraktivan.
Također, naš ovogodišnji adut koji prvi put predstavljamo na Fuliranju su Mekani obrazi. Radi se o sporo kuhanim junećim obrazima koje dugo kuhamo u vakuumu i poslužujemo ih u brioche pecivu s coleslaw salatom s jabukom, dimljenom majonezom, čipsom od sira i mladim lukom”, otkrio nam je Vedran Božičev iz Picnic Mingle & Funa.
Potvrdio nam je i da nastavljaju tradiciju spravljanja tradicionalnog skradinskog rižota na Fuliranju - nedjelju 15. prosinca kada stiže ekipa iz Skradina koja će u vrijeme ručka kuhati ovu drevnu deliciju čija priprema traje i po 13 sati.
Naravno, bit će i fritula
Za omiljenu zimsku slasticu, fritule, ove se godine na Fuliranju brinu na kućici Krivi ljudi. Ove godine će u ponudi imati slatke Freetule u 6 okusa: klasične sa šećerom, one s Nutellom, te pistaciju i bijelu čokoladu, zatim krokant i crnu čokoladu, vaniliju i Freetule s umakom od jabuke, cimeta i karamele i kremom od vanilije.
Ekipa s kućice Gdje je Jura by Juraj Klepić prva će u Hrvatskoj predstaviti svjetski viralni hit - Dubai čokoladu. Juraj Klepić, talentirani mladi Slavonac slastičar koji je zanat pekao kod Roberta Hromalića i Petre Jelenić da bi se ubrzo potom proslavio kao pastry chef u Jolie Petite Pâtisserie, te u Torterie Macaron, s kućicom Gdje je Jura prvi se put predstavlja samostalno, a na Fuliranju će ponuditi fritule s topljenom Dubai čokoladom i vlastitu izvedbu Dubai čokolade koju će biti moguće kupiti i u pločama.
Što će se piti na Fuliranju?
Da nitko ne ostane žedan pobrinut će se Rakijarnica s najširim izborom pića: od kuhanog vina, Guinness piva, pomno biranih Šoškić vina, pjenušaca, alkoholnih i bezalkoholnih pića, Madre Badessa rakija i Maraska toplih koktela.
Tu je i kućica Ginglebells koja i ove godine spravlja najlegendarniji kuhani gin u gradu, a imat će i zimske specijale: Warmstar Martini te Pina Hotladu.
Kućica Punch House by Gin Garden kao i uvijek ima svoje poznate adute: prošlogodišnji hit Apple Pie Monkey Punch i Gin Punch s Hendricksom.
“Kuhana Cannella jedna je od novih stvari za probati ove godine. a od ostalih stvari želimo istaknuti Wintermaister kombinacije jabuke i Jägermeistera. Imat ćemo i hladne koktele, Cold Brew with B., Cheesecake i Banana Bread. Jako je bitno da sve svoje tople stvari kuhamo na licu mjesta s pravim začinima, Botanica Mulled Wine, klinčići, anis i pimento samo su neki od dijelova našeg toplog recepta", najavljuju iz Punch Housea.
Sve ove delicije i tekuće čarolije na Fuliranju će biti umotane u temu nostalgije, odnosno kultnog filma “Tko pjeva zlo ne misli” kroz uvijek originalne dekoracije i nenadmašan glazbeni program pod kreativnom palicom Ozrena Kanceljaka.