Omiljeni zagrebački hotel Esplanade, kreativna agencija Kokoš ili jaje i agencija MPG pretpremijerno su predstavili gastronomsku ponudu ovogodišnjeg izdanja najsofisticiranijeg adventskog događanja u Zagrebu - Fooling Around.
Na ekskluzivnom pre-tastingu uzvanici su imali priliku kušati autorske kreacije eminentnih hrvatskih chefova i restorana koje će tijekom prosinca Oleander terasu hotela Esplanade pretvoriti u jedinstvenu gurmansku oazu.
Nakon prošlogodišnjeg Pariza, ove zime Fooling Around nas vodi u Veneciju, na još jednu postaju legendarnog Orient Expressa koji je stanicu imao i u Zagrebu te i bio glavni povod izgradnji Esplanade kako bi putnicima ovog jedinstvenog vlaka na raspolaganju bio jednako sofisticiran hotel.
Kuhaju poznate domaće chefice i chefovi
Pomno birana jela koja spajaju tradiciju i inovativnost, preciznost i strast, okupljenima su prezentirali: Ana Grgić Tomić, chefica Esplanadine kuhinje i Zinfandel'sa, restorana sa zelenom Michelinovom zvjezdicom, chef Mario Mandarić iz Noela, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom.
U najsofisticiranijem zagrebačkom Adventu sudjeluju i chefovi i restorani okupljeni pod kapom Udruge Jeunes Restaurateurs: chef Vjeko Bašić iz murterske konobe Boba, chef Ante Udovičić iz sutivanskog restorana Lemongarden, te chefica Floriana Ružić iz restorana San Rocco iz Brtonigle. Njima će se na kućici pridružiti i chef Marko Gajski iz LD Restauranta na Korčuli, koji nije bio prisutan na testingu.
Istarske okuse donosi pak chef Ante Miletić iz restorana Meneghetti, a ovoj impresivnoj postavi chefova koji su pokazali kako se njihova autorska jela visoke kuhinje mogu vješto predstaviti i u adventskoj streetfood formi, pridružili su se i poznati chef Mate Janković sa svojim Institutom za kobasice, chef Ivan Zidar čiji se Mason Burgers & Stuff smatra jednim od pionira gourmet burger scene u Zagrebu, potom Boogie Lab, artisan pekarnica, restoran i brunch bar čija je kvaliteta osvojila i New York.
Na Oleander terasi će biti i Acrobat koji će posjetitelje osim svojom selekcijom najprestižnijih internacionalnih vina i šampanjaca, oduševiti i biranim steakovima.
Birana vina, pjenušci, kuhani gin...
A da će ovako raznovrsnu i kreativnu gastronomsku ponudu ovogodišnjeg Fooling Around by Fuliranje pratiti jednako bogata i probrana selekcija vina, rakija, koktela biranih vina, pjenušaca, kuhanih ginova i vrućih koktela, pobrinut će se Ginglebells, selekcija Tikveš vina i Rakijarnica.
Sjajni Esplanadin koktel-majstor i F&B Service Manager, Vjenceslav Madić 'Master Kishoni' za zimska adventska druženja na otvorenome osmislio 6 novih koktela, od kojih je ovom prigodom predstavio topli Mojito i Orient Express koji spaja okus slatkih marelica i svježih citrusa ispreplićući ih sa zimskim začinima (Orient Express zasad je naš favorit, preostala 4 tek moramo probati).
Detalji gastro ponude
U nastavku donosimo pregled jela koja će biti u ponudi Fooling Arounda, kao i naše dojmove...
Meneghetti - spoj tradicije i luksuza
Meneghetti Wine Hotel & Winery - kušali smo Tartarissimo (goveđi tartar, sourdough focaccia i Veli Jože sir) - odličan, blagi beef tartare koji je bio sjajan početak. Na adventu Fooling Around by Fuliranje, kako su najavili, donijet će povezanost baštine i luksuza, a u ponudi će imati i Bakalar in Bianco (bakalar, vučeno tijesto, umak od rajčice i kokosa), Dolce Vitu (mortadella, buratta, bundeva, tostirana sourdough focaccia), Maiale Rustico (trgana svinjetina, pesto od bosiljka, kajmak, pecivo) i Panettone s kremom od vanilije.
JRE na Fooling Around dovodi 4 odlična chefa
JRE kućica koja će na Fooling Aroundu imat će jela čak četiri chefa i restorana s autorskim jelima, a u najavi su gostovanja još ponekih JRE chefova tijekom prosinca. Prvi se predstavio restoran Lemongarden i chef Ante Udovičić koji je okupljene oduševio servirajući Yakitori od kozica uz kremastu juhu od češnjaka, dimljene paprike i kruha s herbal uljem, te Glazirani kupus na otvorenoj vatri, domaći hummus i prah od rozog đumbira. Oba jela baš su nam sjajno sjela, pougljenjeni kupus s finim humusom, ali i fine, hrskave kozice uz finu gustu juhu, baš su prava, sofisticirana zimska jela.
Chefica Floriana Ružić iz San Rocca servirala izvrstan Svinjski flam u korici od pistacija, s kremom od kupusa i umakom od poriluka i juiceom, a chef Vjeko Bašić iz Konobe Boba posluživši moćne Ćufte sa salsom i espumom od krumpira.
Nenadmašna slana i slatka ponuda hotela Esplanade
Ponudu Esplanadine adventske kućice predstavila je chefica Ana Grgić Tomić. ne znamo koje jelo nam je bilo draže: Suhi buncek sa zeljem u tortilji, s domaćom kremom od hrena i začinskog bilja (jako ukusno, ali i vrlo praktično jelo koje nije teško pojesti 's nogu').
Kušali smo i Anine genijalne fileke s pancetom, začinskim biljem i parmezanom, te kasnije tražili dodatnu porciju, a za ljubitelje svježe ribe tu je i originalan zalogaj s daškom egzotike – svježe sardine iz Jadranskog mora pržene u panko mrvicama s dodatkom fine domaće kreme od slanutka i crnog sezama uz salsu od avokada, manga, krastavaca i mente s dresingom od citrusa i maslinovog ulja i kreme od kokosa i limete.
U Esplanadinoj ponudi je i slastan juneći burger obogaćen marmeladom od luka, kiselim krastavcima i ukiseljenom ljutikom – sve iz domaće Anine proizvodnje, a servira se uz kremasti umak sa senfom i hrskavu rikolu. S obzirom na golemu potražnju proteklih godina, Ana je ove i godine u jelovnik uvrstila poznate hrskavo-kremaste krokete ovaj puta u kombinaciji kulena s marmeladom od paprike, aiolijem od paprike, rikolom i ukiseljenim lukom.
Adventski street menu ne bi bio potpun bez najpoznatijeg Esplanadinog klasika kojeg obožavaju sve generacije ne samo Zagrepčana, već i onih van granica naše zemlje – vrućih štrukli, punjenih svježim kravljim sirom i zapečenih s vrhnjem.
Esplanadina kućica će i ove godine nuditi i delicije s potpisom svoje glavne slastičarke Mirjane Špoljar i njezina vrijednog tima: čokoladni mousse sa začinima uz dodatak višnje kuhane u vinu i žele od višnje, vrući crumble od brusnice, aromatiziran narančom i đumbirom s kremom od javorovog sirupa i vanilije, te jabuku kuhanu u bijelom vinu, soku od naranče i kori cimeta s kremom od oraha, umakom od vanilije i karamel umakom.
Noel donosi jelo sa svog jesenskog jeovnika
Chef Mario Mandarić iz Noela na najelegantniju adventsku lokaciju donosi jelo iz jesenskog jelovnika: Roe Deer Ragu with Stout Beer & Yeast pružajući tako mnogobrojnoj publici na Oleander terasi priliku uživanja u jednom slijedu iz menija pod Michelinovom zvjezdicom.
Uz ragu, planiraju predstaviti brojna jela kreirana pod budnim okom suvlasnika i glavnog chefa Marija Mandarića koji samo za ovu manifestaciju dobiva pojačanje u obliku Ivana Temšića. Poznati nositelj prestižne titule hrvatskog MasterChefa, nekadašnji chef hvaljenog restorana eVala 1903 i mladi talentirani kuhar, ponudit će nekoliko gastronomskih koncepata, lokalno prepoznatljivih, sa svojim potpisom. Osim hrane, Noel svoje goste planira razmaziti i sjajnom kartom koktela.
Mate Janković nudi najbolje kobasice
Teško je i zamisliti Advent bez kobasica, stoga je veliko finale predstavljanja delicija za Fooling Around by Fuliranje pripalo Institutu za kobasice by Mate Janković koji je uzvanicima predstavio debrecinku s dinstanim kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem i tostiranim bučinim sjemenkama i juneći šiš kobasa sa sirom u relishu od paprike, kajmakom i mladim lukom.
Mason Burgers & Stuff chefa Ivana Zidara nudi slasne burgere i druga jela
Ljubitelje mesa jednako će oduševiti i vijest da će na Oleander terasi biti kućica Mason Burgers & Stuff chefa Ivana Zidara koji već dugi niz godina stvara jedinstvene specijalitete spajajući lokalne sastojke s vrhunskim mesom i brioche pecivom. Na Fooling Aroundu će predstaviti svoje čuvene burgere, ali i druge delicije.
Među ponuđenim jelima bit će Špaleta s istarskim sirom, Butter burger (s tartufima ili bez), Dry aged burger, Pork belly s kimchijem i ananasom koji je pripremio za degustaciju, zatim Smash dog, sendvič s pečenom svinjetinom, a za desert riža na mlijeku u obliku arancina.
Štrudla od jabuka na Boogie Lab način
Kad smo kod slastica, kao šećer na kraju pre-tastinga stigao je chef Mijo Volarević iz Boogie Laba s Apple Strudelom. Jedna je to od tri Boogie Labove delicije koje su spremili za Advent a u ponudi će imati još i sourdough lasagne s raguom, te lasagne carbonara.
Osim vrhunskim delicijama i pićima, Fooling Around by Fuliranje, u suradnji s tvrtkom Metro Hrvatska, posjetitelje će uveseljavati i pomno biranim dodatnim programom kojem je glavni lajtmotiv sreća, odnosno Felicità. Posjetitelje tijekom prosinca očekuju kreativni tematski partyji petkom, akustični nastupi talentiranih mladih glazbenika Vocales, te brojna iznenađenjima koja će postupno otkrivati.
Fooling Around by Fuliranje na Oleander terase hotela Esplanade počinje 28. studenoga i traje do 31. prosinca. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka bit će od podneva do 23 sata, vikendom, na Badnjak te Staru godinu od 11 do 23 sata, na Božić od 16 do 23 sata, a na Staru godinu od 16 do 21 sat.
Svakodnevne novosti bit će objavljene na Facebooku i Instagramu adventa Fooling Around by Fuliranje.