Od 1. do 3.lipnja, povodom velike hvarske obljetnice, 150. godina organiziranog turizma, u Hvaru će se održati jedinstveni festival koji slavi mediteransku prehranu i mediteranski način života koje je UNESCO uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Hvar je zajedno s Bračom zaslužan za uvrštenje hrvatske mediteranske prehrane na UNESCOV popis nematerijalne kulturne baštine na kojemu su još Italija, Grčka, Španjolska, Portugal, Maroko i Cipar.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Grada Hvara i TZ Hvara, te HTZ-a, Festival Taste the Mediterranean ove se godine održava u suradnji s Gault&Millau Croatia, prestižnim svjetskim gastronomskim vodičem koji je nedavno objavio svoje prvo izdanje za Hrvatsku.
U veličanstvenom prostoru hvarskog Arsenala na programu su kulinarske demonstracije, degustacije, radionice, predavanja, a na hvarskoj Pjaci prava Mediteranska tržnica na kojoj će se prodavati maslinovo ulje, vina, med, sir, mandule, arancini i drugi autohtoni proizvodi. Jedna od ovogodišnjih festivalskih gorućih tema je rasipanje hrane, a bit će govora i o vezi terroira i hrane, o mozaičnom krajobrazu i inovativnoj gastronomiji te o sociološkim aspektima mediteranske prehrane. Detaljni program festivala možete naći na www.tastethemediterranean.eu
Gosti Festivala Taste the Mediterranean
Talijanski chef Giulio Terrinoni, nositelj 1 Michelinove zvjezdice iz restorana Per Me u Rimu, predstavit će mediteransku kuhinju druge strane Jadrana, a chef Hrvoje Zirojević najnovije kulinarske kreacije koje će nuditi ovoga ljeta u svom restoranu Laganini, na Palmižani.
Bit će tu i chef Vjeko Bašić, iz konobe Bobe u Murteru, chef godine 2018 Gault&Millau Croatia, te mlada Tea Mamut čija je slastičarnica u Splitu proglašena najboljim Gault&Millau POP lokalom. Svježi pristup kuhinji pokazat će i jednako tako mlada Coline Faulquier, francuski Top chef iz Marseillea. Francusku gastronomiju zastupat će i chefovi Frank Renimel i Lionel Levy, oba okrunjena Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama. Prvi put na festivalu gostovat će i dva renomirana chefa iz Alžira, Ramdane Cherif Ahmed i Rabhi Farid, iz velike hotelske grupacije El Aurassi, a boje hrvatske kuhinje branit će chef Vesna Miletić iz restorana Tač u Zagrebu te Sandra i Dane Tahirović iz restorana Zora Bila u Splitu.
Ekskluzivna četveroručna mediteranska večera održat će se u petak 1. lipnja navečer, u vrtu obitelji Meneghello, na Palmižani. „Bouillabaisse vs Gregada“ naziv je večere koju će pripremati francuski chef Lionel Levy (3 toke Gault&Millau i 1 Michelin *) i chef kuhinje Meneghello, Jerko Krstulović. Večeru od 5 sljedova pratit će vrhunska vina Meneghetti.
Rezervacije na www.tastethemediterranean.eu