Najave 24. svibnja 2022.

Projekt “Hrana kroz život” upoznat će vas s bezglutenskom prehranom

;Projekt “Hrana kroz život” upoznat će vas s prirodnom, nutritivno bogatom i izbalansiranom bezglutenskom prehranom. foto: Projekt 'Hrana kroz život'
gastro postao gastro.24sata.hr
Projekt „Hrana kroz život“ vrijedna je inicijativa tvrtke Enzita d.o.o., kojoj je cilj promocija kvalitetne prehrane za osobe oboljele od celijakije i šećerne bolesti, a ujedno i podizanje svijesti o navedenim bolestima.

Projekt Enzita provodi s partnerskom tvrtkom Zdrava hrana bez glutena j.d.o.o. koja je široj javnosti poznata kroz djelovanje Helene Jakoliš, autorice nekoliko bezglutenskih kuharica te vrlo popularnog bloga Zdravo i slasno bez glutena. Kroz projekt su zaposlene tri osobe iz teško zapošljive skupine (dugotrajno nezaposleni…), a projektne aktivnosti usmjere su na izradu slastica primjerenih celijakičarima i dijabetičarima, osmišljavanje novih recepata te radionice za širu javnost.

Projekt je sufinanciran kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.131.699,36 HRK, od čega je 85% sredstava Europskog socijalnog fonda te 15% sredstava iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt „Hrana kroz život“ za cilj ima osposobiti djelatnike poduzeća Enzita d.o.o. i partnera Zdrava hrana bez glutena j.d.o.o. u području stjecanja stručnih i poslovnih sposobnosti i vještina o društvenom poduzetništvu, zaposliti 3 teško zapošljive osobe na aktivnostima provedbe društveno – poduzetničkih aktivnosti i provesti najmanje 10 aktivnosti širenja koncepta društvenog poduzetništva u RH te transformirati poslovanje prema društveno – poduzetničkim principima.

Ciljana skupina u ovom projektu su:

  • trenutni djelatnici poduzeća Enzita d.o.o. i partnera koji su zainteresirani za sudjelovanje u aktivnostima transformacije poduzeća u društveno poduzeće te stjecanja novih znanja i vještina,
  • tri novozaposlene osobe iz kategorije teško zapošljivih osoba koje će biti izravno uključene na aktivnostima provedbe društveno-poduzetničkih aktivnosti,
  • osobe oboljele od šećerne bolesti, osobe oboljele od celijakije i mladi koji će biti uključeni u projekt kao sudionici programa osposobljavanja i promocije u području svjesne prehrane.

Provedbom aktivnosti osigurat će se podizanje svijesti javnosti na razmišljanje o hrani, o onome što jedu i svojevrsno aktiviranje da se uključe u donošenje odluka za svjesnijom prehranom, posebno osobe oboljele od šećerne bolesti i celijakije što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihova položaja u društvu i kvalitete života.

Svijest o ozbiljnosti bolesti s jedne strane, a s druge strane znanje o brojnim mogućnostima vlastitog doprinosa zdravlju, glavni su poticaji bolesniku za ustrajno svladavanje zdravstvenog problema. Temelj uspjeha nalazi se u nastojanju da se nastavi uživati u hrani uz istraživanje i pronalazak novih ukusnih obroka koji se mogu jesti bez lošeg utjecaja na zdravlje. Takav pozitivan pristup projektom se želi diseminirati kroz aktivnosti projekta „Hrana kroz život“ namijenjene ciljnim skupinama.

Webstranica projekta: hranakrozživot.hr

Webstranica Enzite d.o.o.: enzita.hr

Webstranica Zdrava hrana bez glutena: zdravoislasno.net

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.