U ambijentu sjajnog zagrebačkog restorana ManO2 predstavljena je Punta Greca 2022. – najistaknutija etiketa istarske vinarije Medea. Bila je to finalna postaja uspješne premijerne turneje koja je, nakon Rovinja i Splita, kulminirala u Zagrebu.
Vrhunska vina, autorska kuhinja chefa Hrvoja Kroflina i dojmljiva vinska priča zaokružili su večer koja je okupila brojne uzvanike iz svijeta enogastronomije zajedno s predstavnicima vinarije Medea, predvođenim Kristijanom Floričićem.
Punta Greca - vrhunsko vino i sjajan položaj
Vino koje se ubraja među najbolje hrvatske merlote, Punta Greca, dolazi s jedinstvenog položaja u južnoj Istri – vinograda smještenog na poluotoku u općini Ližnjan, okruženog morem s tri strane i izloženog suncu, vjetrovima i soli.
Tlo, slojevito i geološki bogato, mješavina je crvenice, kvarcnog pijeska, gline i pepela, a u donjim slojevima leži vapnenačka podloga koja čuva vlagu i osigurava stabilne uvjete čak i u ekstremnim godinama.
Jedinstveni vinogradarski položaj Punta Greca u općini Ližnjan
Projekt Punta Greca započeo je 2008. godine s vizijom stvaranja vina koje će Istru pozicionirati na svjetsku vinsku kartu. U suradnji s međunarodnim enološkim stručnjacima napravljene su detaljne analize tla i mikroklime koje su pokazale da je upravo merlot idealna sorta za ovu lokaciju.
Vinarija Medea tada je zasadila četiri najbolja klona merlota iz Francuske i Italije i pristupila svakom klonu s jednakom pažnjom kao što to čine najbolji bordoški proizvođači.
Punta Greca 2022.
Punta Greca 2022. - blend 14 različitih vinifikacija
Berba 2022. zapravo je blend 14 različitih vinifikacija s istog lokaliteta. Grožđe se ne bere odjednom – svaki red, svaki trs prati se zasebno. Svaki klon vinificiran je posebno, s maksimalnim poštovanjem prema karakteru položaja, pojasnio je enolog Marko Krstačić.
Enolog Milan Budinski osvrnuo se na geološke specifičnosti ovog najjužnijeg istarskog vinograda, kao i o posebnim vinogradarskim i vinarskim postupcima koji su doveli do zaista trijumfalne Punta Grece iz 2022.
Predstavljanje vina Punta Greca 2022. -Toni Borovina, Milan Budinski, Marko Krstačić
Posvećenost detaljima - u hrani i u vinu
Posebna večer u restoranu ManO2 bila je u znaku upravo te filozofije posvećenosti detalju. Chef Hrvoje Kroflin, jedan od vodećih predstavnika moderne hrvatske kuhinje, kreirao je izuzetno rafinirani jelovnik u šest sljedova, uparen s vinima Medea.
Večer je otvorena dimljenim jadranskim škampom s mlaćenicom, korabicom, ukiseljenom bazgom i uljem paprene metvice, uz svježu Medea Malvaziju 2024. Slijedio je slojeviti spoj fermentiranog kakija, školjki, samoniklog bilja, artičoka i lješnjakovog ulja uparen s Malvazijom Montiron 2024. – vinom koje je te večeri prvi put predstavljeno i kušano izvan vinarije.
Nakon pretpremijere Montirona, slijedile su fermentirane šparoge u misu i sakeu, paljeni grašak i lisičarke, uz Malvaziju Montiron 2023.
Dimljeni jadranski škamp i amuse bouche uz Medea Malvaziju 2024.
Fermentirane šparoge u misu i sakeu, paljeni grašak i lisičarke, uz Malvaziju Montiron 2023.
Rustikalna i inovativna kombinacija beigneta od domaće češnjovke i ličke base savršeno je pristajala uz Punta Grecu 2020.
Rustikalna i inovativna kombinacija beigneta od domaće češnjovke i ličke base savršeno je pristajala uz Punta Grecu 2020.
Zvijezda večeri, Punta Greca 2022., poslužena je uz majstorski pripremljen wagyu strip loin na sushi riži s furikake začinom, paljenom paprikom i odležanim ponzu umakom – jelo koje je podcrtalo eleganciju, strukturu i potencijal vina. „Riječ je o monumentalnoj etiketi“, rekao je sommelier Toni Borovina iz Mano2.
S izraženom elegancijom, svježinom i preciznim balansom, Punta Greca 2022. jasno pokazuje ambiciju da se ravna s najboljim svjetskim merlotima i ambiciju da Hrvatsku trajno pozicionira na globalnu vinsku kartu.
Wagyu strip loin i zvijezda večeri - Punta Greca 2022.
Punta Greca 2022.
Za sam kraj, desert od crvenog voća, bazge i plavog sira poslužen je uz Punta Grecu 2019. u impresivnoj Jeroboam boci.
Večer ne bi bila potpuna bez iznimno profesionalnog tima restorana Mano2, predvođenog voditeljem Alenom Matićem, koji je besprijekorno iznio svaki detalj ovog nezaboravnog vinsko-gastronomskog iskustva.
Sjajan tim vinarije Medea
Sjajan tim restorana ManO2 predvođen chefom Hrvojem Kroflinom