U restoranu Cap Aureo rovinjskog hotela Grand Park održana je premijera kultnog vina vinarije Medea - Punta Greca 2022., omiljenog hrvatskog merlota koji dolazi iz najjužnijeg istarskog vinograda, okruženog morem s tri strane. Zahvaljujući izoliranosti položaja, specifičnoj mikroklimi i složenom sastavu tla, ovaj iznimni vinograd pokazao se izuzetno pogodnim za uzgoj vrhunskog merlota.
Terroir Punta Grece ističe se tlom koje čine slojevi gline, crvenice, pijeska, vulkanskog pepela sa Sicilije, kremena i željeznog oksida, dok se na dubini od jednog metra nalazi vapnenac. Položaj vinograda nalazi se na 44. paraleli – istoj onoj na kojoj leži Pomerol, prestižna regija u Bordeauxu poznata po najcjenjenijim merlotima svijeta poput Petrusa i Le Pina.
Premijera kultnog vina vinarije Medea - Punta Greca 2022.
Vrhunsko vino sa svjetskim uzorima
Projekt Punta Greca započeo je 2008. godine analizom tla koju je proveo talijanski stručnjak Fabbro Augusto, čiji su rezultati potvrdili izniman potencijal lokacije za uzgoj sorte merlot. U vinogradu je posađeno 5 najkvalitetnijih svjetskih klonova ove sorte, što se pokazalo ključnim za razumijevanje njezina ponašanja na ovom jedinstvenom terroiru.
Tijekom trinaest godina, tim vinarije Medea pod vodstvom enologa Marka Krstačića usavršavao se u vodećim svjetskim vinskim regijama. Od berbe 2021. uveden je novi pristup proizvodnji – pojedinačna vinifikacija svakog klona i maksimalna preciznost u svakom segmentu procesa. Novi koncept dodatno je osnažen dolaskom Milana Budinskog, iskusnog enologa i vinskog konzultanta, koji se pridružio timu vlasnika Kristijana Floričića u cilju stvaranja vina svjetskog karaktera.
Premijera kultnog vina vinarije Medea - Punta Greca 2022.
Kako nastaje Punta Greca?
Punta Greca 2022. proizvedena je isključivo od merlota. Grožđe je ručno brano uz temeljitu ručnu selekciju na stolu, a nakon maceracije u inox vinifikatorima i provedene malolaktične fermentacije, vino je odležavalo 12 mjeseci u barrique bačvama, zatim 12 mjeseci u inox spremnicima te dodatnih 6 mjeseci u boci. Ukupno je proizvedeno 4.872 butelja, 200 magnum boca i 100 jeroboam boca.
Berbu 2022. obilježili su topli i suhi vremenski uvjeti, uz povremene oborine koje su omogućile optimalno dozrijevanje grožđa. Velike temperaturne razlike između dana i noći u rujnu pridonijele su očuvanju svježine, aromatske kompleksnosti i stabilne taninske strukture.
Premijera kultnog vina vinarije Medea - Punta Greca 2022. Daniela Kramarić
Punta Greca je merlot koji redefinira sortni izričaj
"Ova berba Punta Grece ispisuje novu stranicu hrvatske vinske povijesti – riječ je o merlotu koji ne samo da redefinira sortni izričaj, već i gradi stilistički most između bordoških klasika i toskanske elegancije. U nosu se otvara preciznom mineralnošću, s profinjenim notama morske aerosolnosti, zvjezdastog anisa i diskretne kutije cigara.
Bouquet je suptilan, aristokratski odmjeren, s naglašenom floralnošću i pikantnim dodirom koji podsjeća na začinsko bilje. Boja tinte ukazuje na dubinu i ekstrakciju, dok terroir Istre progovara s jasnoćom i identitetom koji se ne da zamijeniti.
U ustima - vino je savršeno izbalansirano, usprkos naznačenih 15% alkohola. Pada baršunasto, gotovo eterično, s nevjerojatnom preciznošću i teksturalnom elegancijom. Tanini su fino granulirani, a zrelost dolazi bez gubitka primarne svježine. Ovo je vino koje se ne natječe ni s kim osim sa sobom. Snaga, profinjenost i nova razina stilskog izričaja – sve to čini ovu Punta Grecu najelegantnijim hrvatskim vinom ikad proizvedenim", istaknula je sommelierka Daniela Kramarić, vlasnica restorana Plavi podrum u Voloskom.
Premijera kultnog vina vinarije Medea - Punta Greca 2022., Chef Jeffrey Vella
Premijera kultnog vina vinarije Medea - Punta Greca 2022.
Večera od 5 sljedova uz vrhunski merlot Punta Greca
Vino je premijerno predstavljeno uz večeru u 5 sljedova, koju je za ovu priliku osmislio renomirani hrvatsko-malteški chef Jeffrey Vella. Fokus je bio na lokalnim sastojcima i minimalističkom pristupu, čime je dodatno istaknuta osobnost i karakter vina.
Svako je jelo besprijekorno pratilo selekciju Medeinih vina, a vrhunac večeri bio je trenutak kada je Punta Greca 2022. prvi put poslužena javnosti. Sklad između vina i hrane nije bio slučajan – bio je rezultat vrhunske suradnje i senzibiliteta chefa Velle te iznimno uigranog tima restorana Cap Aureo, koji su još jednom potvrdili status jednog od najuzbudljivijih gastronomskih odredišta u regiji.
Premijera Punta Grece 2022 nije bila samo promocija novog godišta, već i potvrda dugoročne vizije vinarije Medea – stvaranja vina koje kroz terroir i stručnost izražava svoju izvornost, postojanost i potencijal za međunarodno tržište.