Najave 12. prosinca 2025.

Pušipel je međimurski adut koji sve glasnije diktira tempo domaće vinske scene

međimurje, pušipel, restoran baltazar
Međimurski pušipeli raznih stilistika predstavljeni su u zagrebačkom restoranu Baltazar
foto: Matej Ščavničar
U zagrebačkom restoranu Baltazar održano je događanje Međimurski pušipeli, a kušala su se vina brojnih međimurskih vinara

Međimurje već godinama sustavno gradi svoj vinski identitet, a pušipel, sorta poznata i pod nazivima moslavac, furmint i šipon, je njegov najprepoznatljiviji potpis. Ova sorta, čiji je uzlet u Međimurju počeo prije 18 godina, danas se više ne mora dokazivati – ona to radi sama, čašu po čašu.

Najbolju potvrdu dalo je i nedavno predstavljanje pušipela održano u zagrebačkom restoranu Baltazar, gdje se još jednom moglo vidjeti da se, kad je o pušipelu riječ, radi o ozbiljnom, ambicioznom i izrazito svestranom vinu.

Najbolje od Međimurja, Hortus Croatiae, pušipel Možda vas zanima... Međimurski pušipeli i sauvignoni su divni, a divne su i mlade generacije vinara u toj regiji Špajza

Od svježih do kompleksnih vina

Događanje Međimurski pušipeli, koje je organiziralo Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae Štrigova uz podršku Ministarstva poljoprivrede, okupilo je velik broj vinskih stručnjaka, sommeliera, vinoljubaca i ugostitelja. Moderatori večeri, Darko Lugarić i Ivan Goričanec, vodili su publiku kroz stilsku širinu pušipela – od vina izvrsne svježine do onih s dozom kompleksnosti.

"Pušipel je veliko vino, od njega se mogu praviti potpuno različita vina - od pjenušca pa do arhivskih vina, a to mogu samo velike sorte. Malo ih je na svijetu koje mogu tako širok repertoar podnijeti na svojim leđima", kazao je sommelier Darko Lugarić, koji je  birao vina za ovu večer.

međimurje, pušipel, restoran baltazar | Author: Matej Ščavničar Međimurski pušipeli u restoranu Baltazar foto: Matej Ščavničar međimurje, pušipel, restoran baltazar | Author: Matej Ščavničar Međimurski vinari foto: Matej Ščavničar

4 stila pušipela, vlastita boca i čaša

U Međimurju se danas proizvode četiri stila pušipela: pjenušci, svježa vina, vina s duljim odležavanjem te slatke desertne varijante. Posjetitelji su imali priliku kušati niz interpretacija pušipela iz vinarija Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Knehtl Medenjak, Kocijan, Kovač, Kunčić, Munđarov breg, Novak, Preiner, St. Jerome, Štampar, Tomšić i Vuković. Uz vina su posluženi i tradicionalni međimurski zalogaji, pomno upareni s pojedinim stilovima.

međimurski pušipeli Možda vas zanima... Kušanje 11 pušipela najbolja je najava za Festival pušipela Najave

Priča o pušipelu započela je 2007. godine kada je, uz podršku lokalnih institucija, povijesni naziv zaštićen kao županijska robna marka. Nakon toga slijedilo je dizajniranje prepoznatljive boce namijenjene isključivo pušipelu, a danas postoji i specijalna čaša kreirana kako bi istaknula njegove aromatske i strukturne osobine.

"Pušipel ima potencijal za velika vina i da se od njega zapravo već i rade velika vina. Na to ukazuje i podatak da je od ukupno 173 Decanterove medalje koje su stigle u Međimurje od 2016. godine, čak 70 osvojio upravo pušipel", naglasio je vinski stručnjak Saša Špiranec.

međimurje, pušipel, restoran baltazar | Author: Matej Ščavničar Međimurski pušipeli u restoranu Baltazar foto: Matej Ščavničar međimurje, pušipel, restoran baltazar | Author: Matej Ščavničar Međimurski pušipeli u restoranu Baltazar foto: Matej Ščavničar međimurje, pušipel, restoran baltazar | Author: Matej Ščavničar Međimurski pušipeli u restoranu Baltazar foto: Matej Ščavničar

Pušipel je ponos Međimurja

"Ponosan sam na svoje Međimurce što u vinskom biznisu gledaju dugoročno, gledaju polako, ulažu i uče jer to je najvažnije od svega u ovim vremenima kada se marketinški trendovi mijenjaju. U ovim vremenima samo znanje i praćenje trendova te promjena garantira da možete opstati na tržištu", poručio je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

Večer je zaključena najavom sljedećeg izdanja festivala Urbanovo, koje će se održati od 15. do 17. svibnja u Štrigovi – srcu međimurske vinske priče.

međimurje, pušipel, restoran baltazar | Author: Matej Ščavničar Međimurski pušipeli u restoranu Baltazar foto: Matej Ščavničar međimurje, pušipel, restoran baltazar | Author: Matej Ščavničar Međimurski pušipeli u restoranu Baltazar foto: Matej Ščavničar međimurje, pušipel, restoran baltazar | Author: Matej Ščavničar Međimurski pušipeli u restoranu Baltazar foto: Matej Ščavničar

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.