Međimurje već godinama sustavno gradi svoj vinski identitet, a pušipel, sorta poznata i pod nazivima moslavac, furmint i šipon, je njegov najprepoznatljiviji potpis. Ova sorta, čiji je uzlet u Međimurju počeo prije 18 godina, danas se više ne mora dokazivati – ona to radi sama, čašu po čašu.
Najbolju potvrdu dalo je i nedavno predstavljanje pušipela održano u zagrebačkom restoranu Baltazar, gdje se još jednom moglo vidjeti da se, kad je o pušipelu riječ, radi o ozbiljnom, ambicioznom i izrazito svestranom vinu.
Od svježih do kompleksnih vina
Događanje Međimurski pušipeli, koje je organiziralo Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae Štrigova uz podršku Ministarstva poljoprivrede, okupilo je velik broj vinskih stručnjaka, sommeliera, vinoljubaca i ugostitelja. Moderatori večeri, Darko Lugarić i Ivan Goričanec, vodili su publiku kroz stilsku širinu pušipela – od vina izvrsne svježine do onih s dozom kompleksnosti.
"Pušipel je veliko vino, od njega se mogu praviti potpuno različita vina - od pjenušca pa do arhivskih vina, a to mogu samo velike sorte. Malo ih je na svijetu koje mogu tako širok repertoar podnijeti na svojim leđima", kazao je sommelier Darko Lugarić, koji je birao vina za ovu večer.
Međimurski pušipeli u restoranu Baltazar
Međimurski vinari
4 stila pušipela, vlastita boca i čaša
U Međimurju se danas proizvode četiri stila pušipela: pjenušci, svježa vina, vina s duljim odležavanjem te slatke desertne varijante. Posjetitelji su imali priliku kušati niz interpretacija pušipela iz vinarija Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Knehtl Medenjak, Kocijan, Kovač, Kunčić, Munđarov breg, Novak, Preiner, St. Jerome, Štampar, Tomšić i Vuković. Uz vina su posluženi i tradicionalni međimurski zalogaji, pomno upareni s pojedinim stilovima.
Priča o pušipelu započela je 2007. godine kada je, uz podršku lokalnih institucija, povijesni naziv zaštićen kao županijska robna marka. Nakon toga slijedilo je dizajniranje prepoznatljive boce namijenjene isključivo pušipelu, a danas postoji i specijalna čaša kreirana kako bi istaknula njegove aromatske i strukturne osobine.
"Pušipel ima potencijal za velika vina i da se od njega zapravo već i rade velika vina. Na to ukazuje i podatak da je od ukupno 173 Decanterove medalje koje su stigle u Međimurje od 2016. godine, čak 70 osvojio upravo pušipel", naglasio je vinski stručnjak Saša Špiranec.
Međimurski pušipeli u restoranu Baltazar
Međimurski pušipeli u restoranu Baltazar
Međimurski pušipeli u restoranu Baltazar
Pušipel je ponos Međimurja
"Ponosan sam na svoje Međimurce što u vinskom biznisu gledaju dugoročno, gledaju polako, ulažu i uče jer to je najvažnije od svega u ovim vremenima kada se marketinški trendovi mijenjaju. U ovim vremenima samo znanje i praćenje trendova te promjena garantira da možete opstati na tržištu", poručio je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.
Večer je zaključena najavom sljedećeg izdanja festivala Urbanovo, koje će se održati od 15. do 17. svibnja u Štrigovi – srcu međimurske vinske priče.
Međimurski pušipeli u restoranu Baltazar
Međimurski pušipeli u restoranu Baltazar
Međimurski pušipeli u restoranu Baltazar