Špajza 10. travnja 2024.

Međimurski pušipeli i sauvignoni su divni, a divne su i mlade generacije vinara u toj regiji

Najbolje od Međimurja, Hortus Croatiae, pušipel
Međimurski vinari, članovi udruge Hortus Croatiae
foto: Matej Ščavničar
U zagrebačkom hotelu Esplanade održana je odlična manifestacija Najbolje od Međimurja, promenadno kušanje pušipela i sauvignona

Udruga međimurskih vinara Hortus Croatiae obilježila nam je vinski početak tjedna. U Zagrebu su, naime, u hotelu Esplanade organizirali manifestaciju Najbolje od Međimurja, promenadno kušanje vina od svoje 2 najznačajnije sorte, pušipela i sauvignona bijelog. Radi se o sortama koje su noseći stupovi međimurskog vinarstva i po kojima je prepoznato Međimurje na široj vinskoj sceni.

Sudjelovalo je 18 međimurskih vinara - Cmrečnjak, Dvanajšćak- Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kerman, Kocijan, Kojter, Kovač, Kunčić, Munđarov breg, Novak, Preiner, St. Jerome, Štampar, Tomšić i Vuković.

Spot the Sauvignon Možda vas zanima... Proljeće je idealno vrijeme za međimurski sauvignon! Špajza

Tražila se pozivnica više

Manifestacija Najbolje od Međimurja izazvala je velik interes stručne javnosti, kojoj je i bila namijenjena (ulazilo se isključivo na poziv), i okupila je stotinjak uzvanika iz segmenta trgovine vinom, ugostiteljstva, sommelierstva i ostatka poslovnog svijeta vezanog uz vino, kao i predstavnika medija.

A kušali su se odlični pjenušci od pušipela, krasni mladi i svježi pušipeli kao i oni odležani te macerirani. Izvrsni su bili i svježi sauvignoni, kao i oni koji su (dijelom) odležavali u hrastovim bačvama.

Najbolje od Međimurja, Hortus Croatiae, pušipel | Author: Matej Ščavničar Manifestacija Najbolje od Međimurja foto: Matej Ščavničar Najbolje od Međimurja, Hortus Croatiae, pušipel | Author: Matej Ščavničar Manifestacija Najbolje od Međimurja foto: Matej Ščavničar

Namjerno nećemo birati najbolje niti pobjednike jer međimurski vinari svi su redom sjajni i stalno napreduju. Već s nestrpljenjem očekujemo novu žetvu njihovim medalja s nadolazećeg Decantera na kojem uvijek postižu sjajne rezultate. Također veselimo se kušati ova ista vina, da vidimo kako se razvijaju, na njihovoj glavnoj godišnjoj manifestaciji Urbanovo čiji će se prvi dio – Festival Pušipela u Štrigovi održati od 17. do 19, svibnja, dok su Otvoreni podrumi najavljeni za 24. i 25. svibnja.

Nove generacije i sjajne mlade dame međimurskog vinarstva

Također, lijep je osjećao bio u ponedjeljak u Esplanadi vidjeti kako u dosta vinarija sve više u središte pozornosti dolaze pripadnici nove generacije pa tako već godinama tata Rajko Cmrečnjak može u miru raditi posao u vinariji dok sin Marko na ovakvim manifestacijama, isti je slučaj i s vinarijom Jakopić i drugima.

Najbolje od Međimurja, Hortus Croatiae, pušipel | Author: Matej Ščavničar Manifestacija Najbolje od Međimurja - Barbara Tomšić foto: Matej Ščavničar Najbolje od Međimurja, Hortus Croatiae, pušipel | Author: Matej Ščavničar Manifestacija Najbolje od Međimurja - Vina Kerman foto: Matej Ščavničar

No još više vesele sve mlade dame koje hrabro predstavljaju obiteljske vinarije. Tako nam je posebno simpatična bila mlada Barbara Tomšić, kći legendarnog međimurskog vinara Alojza Tomšića, koja je studirala na Agronomskom fakultetu, a poput brojnih međimurskih vinara, prolazi i sommeliersku edukaciju. Barbara nam je ponosno, uz ostala vina vinarije Tomšić, predstavila i svoje prvo (samostalno) vino – sauvignon iz 2021. Bravo Barbara!

Također, posebne simpatije imam prema Ini Kerman, mladoj vinarki koja se, nakon tatine smrti, sama hrabro bori u svijetu vinarstva. Cure, samo tako nastavite, pa već u Međimurju imate odlične uzore u već etabliranih (ali i dalje mladim - cure najte kaj zameriti) Tatjani Hažić i Tei Dvanajščak Vuković.

Najbolje od Međimurja, Hortus Croatiae, pušipel | Author: Matej Ščavničar Manifestacija Najbolje od Međimurja foto: Matej Ščavničar Najbolje od Međimurja, Hortus Croatiae, pušipel | Author: Matej Ščavničar Manifestacija Najbolje od Međimurja foto: Matej Ščavničar Najbolje od Međimurja, Hortus Croatiae, pušipel | Author: Matej Ščavničar Tea Dvanajščak Vuković i Tatjana Hažić foto: Matej Ščavničar

Za one koji žele znati nešto više o pušipelu

Pušipel je sorta koju se u Hrvatskoj još može naći pod nazivima moslavac, šipon i furmint, međutim, kada dolazi iz Međimurja gdje pokazuje najbolje rezultate i kada je proizveden od neke od članica udruge Hortus Croatiae te kada ispunjava propisani kriterij kvalitete i zemljopisnog podrijetla (može biti samo iz Međimurja), sorta nosi naziv pušipel.

Projekt pušipela je započet 2007. godine kada je uz pomoć nadležnih lokalnih institucija, stari povijesni naziv zaštićen kao županijska robna marka. Osmišljen je i dizajn nove boce koja se i danas koristi samo za tu sortu, potom je 2011. pokrenut projekt klonske selekcije, kako bi se najbolji primjerci sa starih loza sačuvali i razmnožili za daljnji uzgoj, čime će pušipel u budućnosti očuvati svoj specifični međimurski izričaj, i na kraju je u suradnji s proizvođačem čaša Riedel u asortiman hrvatskog distributera uvedena čaša specijalno za tu sortu.

Od pušipela se danas u Međimurju proizvodi čak 4 tipa vina. Pjenušci, zatim svježa vina, pa odležana više godina i u konačnici slatka desertna vina. Interes za tim vinom raste u cijeloj Hrvatskoj i van nje, zastupljenost u vinogradima također ponovno raste, pa se može reći da je projekt pušipel jedan od najuspješnijih projekata revitalizacije neke tradicionalne sorte u Hrvatskoj.

Mlado Međimurje Možda vas zanima... Mlado Međimurje odličan je vinski brend koji publika sve više cijeni i prepoznaje Najave

Najbolje od Međimurja, Hortus Croatiae, pušipel | Author: Matej Ščavničar Manifestacija Najbolje od Međimurja foto: Matej Ščavničar

Za one koji žele znati nešto više o međimurskim sauvignonima

Sauvignon bijeli najznačajnija je sorta Međimurja po zastupljenosti i gotovo da nema vinara koji je ne uzgaja. Iako se uzgaja diljem svijeta, jer radi se o jednoj od najpopularnijih sorti današnjice, u Međimurju je ona tradicionalna, to jest prisutna je jako dugo i nije izraz pomodnosti.

Prvi vinograd sauvignona u Međimurju zasađen je još 1951. godine otac modernog sauvignona u Hrvatskoj, legendarni Franjo Lebar, nakon čega se proširio po ostalim međimurskim vinogradima i drugim dijelovima Hrvatske.

Međimurske sauvignone obilježavaju aromatičnost, svježina i elegancija. Alkoholi su niski do umjereni, što je pravo osvježenje u doba globalnog zatopljenja i evidentnog rasta razine alkohola u velikom broju drugih standardno popularnih sorti. Većina ili gotovo svi međimurski sauvignoni su sasvim suhi, ugodno osvježavajućeg karaktera, impresivnog intenziteta i trajanja okusa.

Najbolje od Međimurja, Hortus Croatiae, pušipel | Author: Matej Ščavničar Manifestacija Najbolje od Međimurja foto: Matej Ščavničar

Stilski gledano, međimurski sauvignoni se nalaze u vlastitoj kategoriji, sasvim različitoj od drugih popularnih regija poput Marlborougha s Novog Zelanda ili francuske Loire. Manje su zeleni od novozelandskih i cvjetniji od francuskih.

Vibrantni su i živahni, ponajviše citrusnih aroma, s limetom i grejpom kao vodećima, zatim s jasnom herbalnom notom i svježinom, a potom i s blagim cvjetnim notama u vidu cvijeta bazge u pozadini. Neke primjerke krasi i mineralnost na finišu, koja se očitava kao vid saliniteta i bridećeg osjećaja na desnima.

Najbolje od Međimurja, Hortus Croatiae, pušipel | Author: Matej Ščavničar Manifestacija Najbolje od Međimurja foto: Matej Ščavničar

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.