Najave 27. listopada 2023.

Mlado Međimurje odličan je vinski brend koji publika sve više cijeni i prepoznaje

Mlado Međimurje
Ove godine u projektu Mlado Međimurje sudjelovalo je 10 vinarija: Banfi, Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner i Štampar foto: Vinart
gastro postao gastro.24sata.hr
Mlado Međimurje pokrenuli su međimurski vinari prije 6 godina, a ove godine u projektu je sudjelovalo 10 vinarija: Banfi, Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner i Štampar

Deset svježih, mirisnih i pristupačnih vina iz 2023., iz 10 sjajnih međimurskih vinarija predstavljeno je u Zagrebu na prigodnoj promociji pred okupljenim vodećim vinskim trgovcima, sommelierima, predstavnicima medija i vinarima osobno. Tajer, jedini zagrebački restoran specijaliziran za međimursku kuhinju, bio je savršeno mjesto za prvo otvoreno kušanje mladih vina ovogodišnje berbe.

Tijekom večeri na prosudbu gostima su svoje uratke ponudile vinarije Banfi, Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner i Štampar. Stabilan broj vinara uključenih u projekt Mladog Međimurja pokazuje da su vinari ustrajni u svom projektu koji je započeo prije 6 godina i da popularnost tog mladog vina nastavlja rasti.

 | Author: Vinart Saša Špiranec i Robert Horvat foto: Vinart  | Author: Vinart Mlado Međimurje foto: Vinart

"Ovo je uistinu posebna večer, posvećenu promociji mladih vina koja nose dušu, svježinu i strast vinogorja Međimurja. Mlado vino obično je svježe i bogato voćnim karakterom, s naglašenim kiselinama. Arome i okusi koji se razvijaju tijekom fermentacije daju vinima čarobnu lepršavost.

Ovo je prilika za vinare da pokažu svoj talent i stručnost u stvaranju vina. Prilikom degustacije prepustite se njihovim mirisima i okusima kako biste osjetili kako se prirodna i tradicija stapaju u svakom gutljaju. Ova večer je prilika da se divimo vinarskom naslijeđu i da se radujemo onome što tek dolazi i otkrijemo čaroliju mladih međimurskih vina", kazao je vinar Robert Horvat, predsjednik udruge međimurskih vinara Hortus Croatiae.

 | Author: Vinart Mlado Međimurje foto: Vinart

Projekt Mlado Međimurje pokrenula je druga generacija međimurskih vinara, koja je na taj način Međimurje i Hrvatsku pridružila poznatim svjetskim vinskim regijama, posebice onima u Austriji i Francuskoj gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo 2 do 3 mjeseca nakon berbe.

Obilježje Mladog Međimurja je da je lepršavo, živahno i atraktivno vino, kojeg karakterizira lagani okus, niski alkohol, vrlo intenzivan i privlačan miris, vitko tijelo i izražena svježina. Idealno funkcionira kao vino za predah, neformalna druženja i obiteljske objede, a svoje će navedene privlačne karakteristike u najljepšem izdanju pružati od početka studenog ove godine, pa sve do kraja ožujka sljedeće.

 | Author: Vinart Mlado Međimurje foto: Vinart  | Author: Vinart Mlado Međimurje foto: Vinart

"Mlado vino kakvo Međimurci proizvode već niz godina predstavlja idealnu kategoriju koja dolazi u doba godine kad nam odgovaraju vina koja su svježija, lepršavog karaktera, a takva vina iz prethodne berbe u tom trenutku izlaze iz svog vrhunca. Kraj jedne i početak iduće godine idealna je prilika za kušanje mladih vina, koja su aromatičnija, intenzivnija, više osvježavajuća nego kad su malo starija i razvijenija.

Mlada vina treba početi trošiti odmah i s njima završiti otprilike s prvim danima proljeća. U tom razdoblju idealno je piti mlada vina. Imaju i niže alkohole, svježija su, aromatičnija, neka imaju i ostatak šećera da se izbalansira… Sva su vrlo atraktivna i privlačna, to su prekrasna svakodnevna vina.

 | Author: Vinart Mlado Međimurje foto: Vinart

Prvi put kušamo mlada vina iz berbe 2023. i mislim da bi svake godine kafići i restorani diljem Hrvatske trebali posluživati ovo vino u tjednima nakon ovog događanja. Dakle, u studenome i prosincu prije svega.

Međimurci rade mlado vino već 6 godina, kao zajednički projekt. Vidi se da su stekli iskustvo. Ovo više nije novitet na tržištu, i svih 10 vinara koji su ove godine sudjelovali u projektu rade to na vrlo visokoj razini.

Jako se veselim ovome projektu i pozivam sve koji imaju priliku da prošire glas o ovome mladom vinu, da to i učine. Zamjeram svakome tko misli da je malo dublje u vinu, da malo bolje poznaje vino, a da nije u studenome pronašao mjesto u ponudi svog kafića ili restorana ili wine bara za mlado vino. Ljudi vole takva vina u  tom trenutku", rekao je Saša Špiranec iz Vinarta.

 | Author: Vinart Mlado Međimurje foto: Vinart

Vinarije Dvanajščak Kozol i Horvat svoje mlado vino napravile su od pinota bijelog, Štampar od silvanca zelenog od kojeg mlado vino nude i vinarije Jakopić, Kocijan i Knehtl Medenjak. Iz vinarije Cmrečnjak stiže mlado vino od rizvanca, dok vinarija Preiner ima mlado vino od graševine. Vinarija Banfi ima mlado vino od sauvignona bijelog, a vinarija Kunčić napravila je cuvée od chardonnayja, mukata žutog i sauvignona bijelog.

Međimurska mlada vina izvrsno su pratila jela restorana Tajer. Kao hladno predjelo posluženo je meso 'z tiblice s kosanom masti i ukiseljenim povrćem te namaz od bučinih sjemenki i ulja s palenkama (pogačicama od heljde). Toplo predjelo bili su izvrsni kuhani slani domaći štrukli, posluženi s kiselim vrhnjem i prženim krušnim mrvicama.

 | Author: Vinart Matea Tereza Čirjak i Ana Supić foto: Vinart

Za glavno jelo uživali smo u domaćoj patki s ražnja i domaćim mlincima, te međimurskom odresku s povrćem sa žara i trgancima. Za kraj poslužena su dva deserta – međimurska gibanica i kukuruzna zlevanjka.

Vrijedni međimurski vinari rade sve bolja vina i svake godine smišljaju nove načine promocije istih. Tako je bilo i na ovoj promociji njihovih mladih vina. Predstavljena mlada vina su dostupna u vinotekama i kod distributera vina širom Hrvatske. Neki od njih su: Vrutak, Puni Sepet, Bornstein, Vivat fina vina, Miva, Wine & more i Magma. Mogu se naći u brojnim restoranima i barovima, a također se mogu naručiti i direktno od vinara.

 | Author: Vinart Mlado Međimurje foto: Vinart

 

Spot the Sauvignon Možda vas zanima... Proljeće je idealno vrijeme za međimurski sauvignon! Špajza David Štampar Možda vas zanima... Vinarija Štampar proslavila 110 godina postojanja i novo zlato na Decanteru! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.