Jedan od najpoznatijih i najdarežljivijih svjetski slavnih chefova, Massimo Bottura, vlasnik i chef omiljenog talijanskog restorana Osteria Francescana i ambasador dobre volje UN-a te vlasnik titule najboljeg chefa na svijetu, nastavlja s unošenjem pozitivnih promjena u zajednicu. Takve lijepe priče drago nam je uvijek čuti, a posebno u ovo blagdansko vrijeme.
Naime, u pučkoj kuhinji, odnosno društvenom restoranu Refettorio Harlem, koji hrani stotine gladnih Njujorčana, nedavno je pokrenuo kolektiv chefova koji će kuhati posebne večere u Reffetoriju na kojima će se skupljati novac za funkcioniranje puke kuhinje.
Besplatni obroci od vrhunskih namirnica
Osnovan 2020. godine, Refettorio Harlem pruža besplatne obroke osobama koji si ne mogu priuštiti kvalitetne, ili bilo kakve obroke. Ovaj restoran dio je Botturine globalne mreže centara posvećenih osnaživanju zajednice, uz poseban fokus na smanjenje bacanja hrane.
Refettorio Harlem smješten je u povijesnoj crkvi na 119. ulici u Harlemu, koji tri večeri tjedno nudi večere od po tri jela. Na prosinačkom meniju bili su predjelo od grilane rimske salate i rukole s plavim sirom, za glavno jelo posebno slasna piletina na kruhu od jastoga sa sotiranim kupusom i mrkvom i kremasti slojeviti desert s malinama. Projekt također preusmjerava velike količine hrane koja bi inače bila bačena, pretvarajući je u obroke i osnovne namirnice dostupne onima kojima je najpotrebnije.
Sudjeluju brojna zvjezdana chefovska imena
Od 2025. godine, kroz novu inicijativu Harlem Chef’s Lab, planiraju se mjesečni eventi za koje će se moći kupiti ulaznice, a okupljat će vodeće kuharske talente Njujorka. Uz podršku kuhara iz restorana s Michelinovim zvjezdicama, kolektiv će osigurati da se svaki obrok servira prema vrhunskim gastronomskim standardima.
Za sada je poznato da će u projektu sudjelovati chefovi JJ Johnson (Harlem’s Fieldtrip), Nadav Greenberg (Shmoné), Anthony Mangieri (Una Pizza Napoletana), Vijay Kumar (Semma), Alessio Rosetti (La Devozione), Eric Tran (Falansai), Mattia Agazzi (Gucci Osteria Los Angeles), a očekuje se sudjelovanje još chefova, odnosno restorana s Michelinovim zvjezdicama i/ili dobitnika prestižne nagrade James Beard.