U Marble Steakhouseu u Novom Zagrebu predstavljeno je dugoočekivano vino vinarije Šoškić - Haiku5. Riječ je o 'nasljedniku' vina Haiku4 i platinastog Haiku2. Nastalo iz pažljivo odabranog grožđa od čak 5 različitih sorti, vino Haiku5 utjelovljenje je profinjenosti.
Predanost kvaliteti vina iz vinarije obitelji Šoškić počinje preciznom ručnom berbom odabranog grožđa, kako bi samo odabrani grozdovi dospjeli u Haiku. Jednom u podrumu, ovo grožđe prolazi kroz spontanu fermentaciju, dopuštajući prirodi da vodi glavnu riječ.
Strpljivi ples vremena i tradicije
Nakon toga, Haiku5 kreće na put maceracije, gdje provodi 30 dana upuštajući se u vlastitu složenost, izvlačeći dubinu i karakter iz pokožice grožđa. Tu putovanje ne završava. Naime, nakon maceracije, Haiku5 odležava 2 godine u tonneau bačvama, gdje sazrijeva i razvija se, upijajući nijanse nježne hrastovine dok harmonizira svoje okuse u simfoniju kompleksnosti.
Riječ je o strpljivom plesu između vremena i tradicije, koji rezultira vinom koje je jednako intrigantno koliko i elegantno. U znaku tradicije i autentičnosti, Haiku5 izlazi nefiltriran, što je dokaz predanosti očuvanju integriteta vina. Rezultat je simfonija okusa i tekstura koje skladno plešu na nepcu, ostavljajući trajan dojam koji ostaje dugo nakon zadnjeg gutljaja.
Jela iz Marblea uz Šoškić vina
Za ovu je priliku chef Marble Steakhousea Tomislav Trboglav pomno odabrao jelovnik u sljedovima, a uzvanici su imali priliku kušati i ostale etikete vinarije Šoškić savršeno sljubljene sa svakim slijedom. Uz hladno predjelo, terinu od teleće brizle s rabarbarom i pistacijama posluživao se Rose Taste of terroir 2022, dok su uz toplo predjelo, tagliatelle od ribljeg ragouta s dimljenom jakobovom kapicom i jabukom kušali Riesling Taste of terroir 2022.
Glavno jelo, potrbušinu od crne slavonske svinje sa svinjskim kareom, bijelom šparogom, datuljama i medvjeđim lukom popratila je zvijezda večeri, vino Haiku5, a gastronomsko je iskustvo zaokruženo desertom, ananasom u chilli karameli sa sladoledom od svježeg sira uz Muškat Taste of terroir 2023.
Haiku5 nadmašio svoje prethodnike
"Haiku5 je nasljednik platinasto nagrađenog Haiku2 i Haiku4, predstavljajući vrhunac naše posvećenosti u proizvodnji vina. Apokaliptična 'grožđocidna' 2021. godina omogućila nam je da u isto vrijeme uberemo čak 5 vrhunskih sorti, od kojih je svaka jedinstvenog karaktera, i uz njihovu pomoć iznjedrimo Haiku5 koji nastavlja cijenjenu tradiciju naše linije Haiku.
S ponosom i oduševljenjem mogu reći da Haiku5 nadmašuje svoje prethodnike, postajući uz pomoć berbe 2021. godine i čudesnog terroira Plešivice, vjerojatno najbolja izvedba naše Haiku linije vina do sada. Svaki gutljaj priča priču o vremenu, strasti, terroiru, i nesvakidašnjem pristupu“, rekao je Siniša Šoškić, vlasnik vinarije Šoškić.
Komplimente za Haiku5 nije štedio ni poznati sommelier i vlasnik restorana Kaiser Mario Meštrović, koji je Haiku5 opisao kao harmonično, slasno i užitno vino.
"U ustima lijepa svježina, izvrsne kakvoće, čistog okusa, sjajno uravnoteženo. U okusu voćnost crvene naranče, mandarine i pčelinjeg voska. Slastan i dug završetak okusa u kojem dominira sočna naranča. Kada se povuče osjet finog tanina s taktilnog dijela jezika, ostaje ugodna mineralnost koja dodatno daje osjet užitnosti pijenja...", komentirao je Meštrović.