U Marble Steakhouseu u Novom Zagrebu predstavljeno je dugoočekivano vino vinarije Šoškić - Haiku5. Riječ je o 'nasljedniku' vina Haiku4 i platinastog Haiku2. Nastalo iz pažljivo odabranog grožđa od čak 5 različitih sorti, vino Haiku5 utjelovljenje je profinjenosti.
Predanost kvaliteti vina iz vinarije obitelji Šoškić počinje preciznom ručnom berbom odabranog grožđa, kako bi samo odabrani grozdovi dospjeli u Haiku. Jednom u podrumu, ovo grožđe prolazi kroz spontanu fermentaciju, dopuštajući prirodi da vodi glavnu riječ.
Obitelj Šoškić
Divna večer s vinima Šoškić u Marbleu
Strpljivi ples vremena i tradicije
Nakon toga, Haiku5 kreće na put maceracije, gdje provodi 30 dana upuštajući se u vlastitu složenost, izvlačeći dubinu i karakter iz pokožice grožđa. Tu putovanje ne završava. Naime, nakon maceracije, Haiku5 odležava 2 godine u tonneau bačvama, gdje sazrijeva i razvija se, upijajući nijanse nježne hrastovine dok harmonizira svoje okuse u simfoniju kompleksnosti.
Riječ je o strpljivom plesu između vremena i tradicije, koji rezultira vinom koje je jednako intrigantno koliko i elegantno. U znaku tradicije i autentičnosti, Haiku5 izlazi nefiltriran, što je dokaz predanosti očuvanju integriteta vina. Rezultat je simfonija okusa i tekstura koje skladno plešu na nepcu, ostavljajući trajan dojam koji ostaje dugo nakon zadnjeg gutljaja.
Rose Taste of terroir 2022
Terina od teleće brizle s rabarbarom i pistacijama
Jela iz Marblea uz Šoškić vina
Za ovu je priliku chef Marble Steakhousea Tomislav Trboglav pomno odabrao jelovnik u sljedovima, a uzvanici su imali priliku kušati i ostale etikete vinarije Šoškić savršeno sljubljene sa svakim slijedom. Uz hladno predjelo, terinu od teleće brizle s rabarbarom i pistacijama posluživao se Rose Taste of terroir 2022, dok su uz toplo predjelo, tagliatelle od ribljeg ragouta s dimljenom jakobovom kapicom i jabukom kušali Riesling Taste of terroir 2022.
Tagliatelle od ribljeg ragouta s dimljenom jakobovom kapicom i jabukom
Riesling Taste of terroir 2022.
Potrbušina od crne slavonske svinje sa svinjskim kareom, bijelom šparogom, datuljama i medvjeđim lukom
Haiku5
Glavno jelo, potrbušinu od crne slavonske svinje sa svinjskim kareom, bijelom šparogom, datuljama i medvjeđim lukom popratila je zvijezda večeri, vino Haiku5, a gastronomsko je iskustvo zaokruženo desertom, ananasom u chilli karameli sa sladoledom od svježeg sira uz Muškat Taste of terroir 2023.
Ananas u chilli karameli sa sladoledom od svježeg sira
Muškat Taste of terroir 2023.
Haiku5 nadmašio svoje prethodnike
"Haiku5 je nasljednik platinasto nagrađenog Haiku2 i Haiku4, predstavljajući vrhunac naše posvećenosti u proizvodnji vina. Apokaliptična 'grožđocidna' 2021. godina omogućila nam je da u isto vrijeme uberemo čak 5 vrhunskih sorti, od kojih je svaka jedinstvenog karaktera, i uz njihovu pomoć iznjedrimo Haiku5 koji nastavlja cijenjenu tradiciju naše linije Haiku.
S ponosom i oduševljenjem mogu reći da Haiku5 nadmašuje svoje prethodnike, postajući uz pomoć berbe 2021. godine i čudesnog terroira Plešivice, vjerojatno najbolja izvedba naše Haiku linije vina do sada. Svaki gutljaj priča priču o vremenu, strasti, terroiru, i nesvakidašnjem pristupu“, rekao je Siniša Šoškić, vlasnik vinarije Šoškić.
Vjeko, Sinisa i Leonardo Šoškić
Komplimente za Haiku5 nije štedio ni poznati sommelier i vlasnik restorana Kaiser Mario Meštrović, koji je Haiku5 opisao kao harmonično, slasno i užitno vino.
"U ustima lijepa svježina, izvrsne kakvoće, čistog okusa, sjajno uravnoteženo. U okusu voćnost crvene naranče, mandarine i pčelinjeg voska. Slastan i dug završetak okusa u kojem dominira sočna naranča. Kada se povuče osjet finog tanina s taktilnog dijela jezika, ostaje ugodna mineralnost koja dodatno daje osjet užitnosti pijenja...", komentirao je Meštrović.
Haiku5