Turistička zajednica Kvarnera proslavila je prošli tjedan, u prostoru Exportdrva u Rijeci, manifestacijom Kvarnerski dan turizma 2024., tri desetljeća djelovanja i posvećenog rada na razvoju Kvarnera kao jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, ali i šire.
"Kvarner je kroz tri desetljeća postao simbol uspjeha, kvalitete i inovacije u turizmu. Ova proslava nije samo podsjetnik na sve što smo postigli, već i inspiracija za daljnje korake prema budućnosti“, izjavila je direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov.
Zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić obratila se prisutnima i zahvalila na doprinosu uspješnoj turističkoj godini, te naglasila kako je upravo na Kvarneru turizam i započeo. Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ), pridružio se čestitkama i pohvalama, naglasivši značaj suradnje između svih dionika u razvoju Kvarnera kao prepoznatljive i uspješne destinacije, a posebice i suradnju HTZ-a i TZ Kvarnera na ravoju i brendiranju gastronomije.
Državna tajnica u MINTS-u, Monika Udovičić odala je priznanje Kvarneru na iznimnim uspjesima i pridružila se čestitkama upućenima svim njegovim dionicima.
Kvarnerski dan turizma poslužio je kao prilika za isticanje ključnih projekata, uspjeha i postignuća. Zahvaljujući viziji, strategiji, predanosti i suradnji svih dionika, Kvarner danas piše uspješnu cjelogodišnju priču postavljajući kvalitetan primjer koji nadahnjuje i svjetska turistička odredišta.
Dodjela titule Kvarner - Europska regija gastronomije 2026.
Vrhunac svečanosti bila je službena dodjela titule "Kvarner - Europska regija gastronomije 2026.“, koju je direktorici TZ Kvarnera, Ireni Peršić Živadinov, uručio Jaume Gomila, član uprave IGCAT-a (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism). U svom obraćanju naglasio je iznimne ljepote regije, raznolikost, disciplinu i predani rad koji su Kvarneru osigurali ovu prestižnu titulu.
Vrijedna titula potvrda je rada, autentičnosti i kvalitete, sljubljivanja tradicije i inovacije, a zasigurno će dodatno učvrstiti poziciju Kvarnera na europskoj turističkoj sceni.
"Ova titula otvara nove mogućnosti za našu regiju, kako u smislu promocije naše gastronomije, tako i u stvaranju novih turističkih iskustava za sve posjetitelje“, istaknula je dr.sc. Peršić Živadinov.
Kvarner kao Europska regija gastronomije spreman je gostima iz cijelog svijeta pružiti jedinstvene doživljaje koji su jedan od najvažnijih motiva dolazaka na destinaciju.
Nagrađeni pojedinci i destinacije
U sklopu manifestacije dodijeljena su priznanja za iznimne turističke uspjehe i rezultate. Istaknuta su i imena osoba, ustanova i poslovnih subjekata koji su prepoznati i na nacionalnoj razini kroz akciju "Čovjek - ključ uspjeha". Posebne zahvale i priznanja dodijeljena su dosadašnjim predsjednicima Turističkog vijeća, Nadzornog i poslovnog odbora, koji su svojim višegodišnjim sudjelovanjem značajno doprinijeli razvoju destinacije i same Turističke zajednice Kvarnera.
"Ove nagrade su naša zahvalnost svima onima koji čine Kvarner posebnim. Bez njihove predanosti, strasti i truda, naš turizam ne bi bio ono što je danas“, naglasila je direktorica Hrvatske turističke zajednice dr.sc. Irena Peršić Živadinov.
Nova brošura i gastronomska promocija Kvarnera
Po završetku protokolarnog dijela, gostima je kroz jedinstven koncept predstavljena raznolikost kvarnerske gastronomije. Posjetitelji su kroz interpretiranu, degustacijsku šetnju po autentičnim okusima, koju je priredilo dvadesetak kuhara, kušali jela iz osam kvarnerskih subregija.
Učenici Ugostiteljske škole iz Opatije pomogli su u ugostiteljskom dijelu i upoznali se s načinom organizacije jednog zahtjevnog događaja. Vina autohtonih kvarnerskih sorti pratila su okuse, a tu vinsku stranu Kvarner Wines priče iznijelo je 10 sommeliera.
Predstavljena je promotivna brošura "Vodič po okusima od mora do gora", koja je rezultat dugogodišnjeg rada TZ Kvarnera na razvoju i promociji lokalne gastronomije, te opsežnog analitičko-istraživačkog rada. Brošura je otisnuta na 4 jezika, hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom.
Kvarnerski dan turizma 2024. potvrdio je status Kvarnera kao jedne od vodećih turističkih regija koja vizionarskim djelovanjem ostvaruje značajne rezultate i postiže vidljivost na globalnom tržištu.
Proslava 30 godina rada Turističke zajednice Kvarnera, službena dodjela titule Europska regija gastronomije 2026. i nagrade za doprinos turizmu, uz jedan novi pristup promociji gastronomije kroz novu brošuru, samo su početak novih mogućnosti za Kvarner, regiju gastronomije, regiju doživljaja, regiju snažne turističke vizije.