Kvarnerski škampi su najbolji, veći su, ukusniji, kvalitetniji... Te tvrdnje već godinama slušamo od brojnih domaćih chefova, posebno onih s Kvarnera. Oni posebno cijene tu vrhunsku, lokalnu namirnicu kakve nema nadaleko.
Zašto su kvarnerski škampi veći i ukusniji?
Sada je ta činjenica dobila i službenu potvrdu u rezultatima istraživanja Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, donosi Novi list. Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu je svojim istraživanjem, naime, potvrdio da kod škampa postoje genetske različitosti između jedinki otvorenog Jadrana i jedinki iz kanala sjevernog Jadrana.
"Do sada nam je bilo poznato da u Jadranu postoje dva naselja škampa različite gustoće, gdje jedinke rastu i dostižu svoju prvu spolnu zrelost različitom brzinom. Područje Jabučke kotline karakterizirano je gustim naseljem manjih jedinki, dok u kanalima sjevernog Jadrana obitavaju veće jedinke koje kasnije spolno sazrijevaju", poručuju s Instituta koji je istraživanje proveo prema naputku EU Komisije.
Rezultate istraživanja moguće je vidjeti na linku, a objavljeni su u časopisu Ecology and Evolution.
Očuvanje genetske raznolikosti
"Osim genetske različitosti između jedinki otvorenog Jadrana i jedinki iz kanala sjevernog Jadrana, Kvarnera i Velebitskog kanala, istraživanjem je otkrivena i veća genetska raznolikost kod jedinki otvorenog Jadrana. Nedavna zabrana ribolovnih aktivnosti na području Jabučke kotline, važnom mrijestilištu i rastilištu škampa otvorenog mora, ide u prilog očuvanju te genetske raznolikosti.
Rezultati ovog istraživanja sugeriraju da će biti potrebno posvetiti posebnu pažnju prilikom izrade budućih strategija upravljanja ribolovnim područjima, kako bi se što efikasnije očuvale izolirane obalne (kanalske) populacije škampa, koje su vrlo važne gospodarske vrste u tom području", poručuju iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.
Odličan recept za kvarnerske škampe na buzaru
U čast divnom kvarnerskom škampu u nastavku donosimo odličan recept za kvarnerske škampe na buzaru, divno domaće jelo kojim se vrijedi ponekad počastiti.
Isprobaj i ove odlične recepte sa škampima u glavnoj ulozi!