Ako tražiš jelo koje izgleda impresivno, bogatog je okusa, a priprema se brzo i bez muke, ovo je recept za tebe - škampi u kremastom umaku od chipotle papričica
Škampiu kremastom umaku od chipotle papričica i naranče osvojit će te dimljenim, slatkim i lagano začinjenim notama, dok marinirani krastavci donose savršenu svježinu i balans. Aromatična riža s korijanderom čini ovo jelo kompletnim, a svaki zalogaj pravi je užitak.
Chipotle papričice su dimljene, osušene crvene jalapeño papričice koje daju jelima prepoznatljiv dimljeni, zemljani i blago ljuti okus. Njihovo ime dolazi iz jezika nahuatl i znači "dimljeni čili" – i upravo to čini njihovu magiju.
U kulinarstvu su nezaobilazne za dodavanje dubine i topline jelima, a chefovi ih obožavaju jer donose okus roštilja bez roštilja. Bilo da ih koristiš u kremastim umacima, marinadama ili tacosu, dovoljna je samo jedna papričica da pretvori obično jelo u kulinarski hit.
Chipotle na nahuatl jeziku znači "dimljeni čili"
foto: Freepik
Najbolje od svega? Ovo jelo možeš pripremiti za manje od pola sata. Sve što trebaš su osnovni sastojci, malo volje i dobar apetit.
Chipotle papričice daju umaku karakterističnu ljutkasto-dimljenu aromu, ali ako ne voliš previše začinjeno, jednostavno koristi pola papričice.
Uz to, možeš prilagoditi recept svojim preferencijama – zamijeniti škampe piletinom, lososom ili tofuom, a umjesto vrhnja za kuhanje koristiti punomasno kokosovo mlijeko za vegansku opciju.
Škampi
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Škampi u kremastom umaku od chipotle papričica
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
UMAK
Sastojci
Prah od chipotle chili papričice
1
žličica
Vrhnje za kuhanje
0,75
šalica
Češnjak
2
režanj
Sol
0,50
žličica
Narančina korica
1
kom
Postupak
Sve sastojke za umak – chipotle papričicu, vrhnje, češnjak, sol i koricu 1 naranče stavi u blender ili sjeckalicu. Blendaj dok ne dobiješ glatku teksturu, ali pazi da ne pretjeraš jer se vrhnje može zgusnuti. Ako se to dogodi, nije kraj svijeta – umak će se razrijediti kad ga zagriješ u tavi.
ŠKAMPI I RIŽA
Sastojci
Maslinovo ulje
Škampi (oguljeni i očišćeni, bez repova)
450
g
Kumin
0,50
žličica
Riža
1,50
šalica
Korijander - listići
0,50
šalica
Postupak
Skuhaj rižu prema uputama na pakiranju. Kad je gotova, umiješaj nasjeckani svježi korijander i prstohvat soli. Ako želiš dodatnu svježinu i aromu, iscijedi malo soka od naranče kojoj je prethodno potrtebno naribati koricu.
Zagrij malo maslinova ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj škampe i pospi ih mljevenim kimom, soli i paprom. Prži ih dvije minute sa svake strane, dok ne postanu ružičasti i blago zapečeni. Ako voliš lagano slatkasti okus, iscijedi malo soka naranče preko njih dok se prže.
Kad su škampi gotovi, prelij ih pripremljenim umakom i lagano krčkaj još pet minuta kako bi se svi okusi proželi. Posluži škampe na sloju mirisne riže, a uz to dodaj marinirane krastavce.
MARINRANI KRASTAVCI
Sastojci
Krastavac
2
kom
Maslinovo ulje
1
žlica
Ocat
2
žlica
Šećer
1
žlica
Sol
0,50
žličica
Postupak
Nareži krastavce na tanke ploške i pomiješaj ih s maslinovim uljem, bijelim octom, šećerom i soli. Lagano promiješaj da se svi okusi povežu i ostavi ih sa strane. Što duže stoje, to će biti ukusniji – idealno je da odstoje barem 15 minuta dok pripremaš ostatak jela.