gastro postao
Kvarneski škamp jedna je od naših najcjenjenijih namirnica, stoga uživajte u receptu chefa Andreja Barbierija
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1359
Potrebno vam je
- 1200 g škampi
- papar
- peperoncin
- 350 g riža, nepolirana
- 350 g luk ,crveni
- 350 g mrkva, crvena
- 200 g celer, korijen
- 100 g luk cešnjak
- 1 vezica peršin, list
- 0.50 vezica bosiljak, vezica
- 100 g parmezan
- 2 dl ulje maslinovo
- 1 dl brandy, gin, rum i sl. (40 vol % alkoh.)
- 4 dl vino, bijelo stolno (12 vol % alkoh.)
- sol
Priprema
- Pri izradi rižota najvažnija stavka je izrada kvalitetnog temeljca, kojeg radimo od glavne namirnice - škampa. Dakle, očistimo repove škampi i stavimo sa strane.
- Zazlatimo povrće na maslinovom ulju i dodamo glave i krljušti škampa. Prodinstamo na visokoj temperaturi, dodajemo brandy, kada ishlapi dodajemo vino. Kada vino ishlapi dodamo oko 3-4l vode te peperoncino i usitnjene pelate. Reduciramo (iskuhavamo) na niskoj vatri temeljac dok nije ostalo oko 1/3 početnog volumena.
- Rižu tostiramo u suhoj posudi, podlijemo s oko 1 dl bijelog vina, a nakon što je vino ishlapilo dodamo maslinovo ulje i polako podlijevamo temeljcem. Tri do četiri minute min prije nego što je riža gotova dodajemo očišćene repove škampi.
- Van vatre dodajemo usitnjeni peršin i bosiljak, Grana Padano i oko 0,5 dl maslinovog ulja. Energično miješamo dok ne ostvarimo "mantecaturu" (proces sjedinjavanja tekućine, škroba i masnoće).