Recepti 13. listopada 2014.

Rižoto od kvarnerskih škampi

Rižoto od kvarnerskih škampi
gastro postao gastro.24sata.hr
Kvarneski škamp jedna je od naših najcjenjenijih namirnica, stoga uživajte u receptu chefa Andreja Barbierija

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1359

Potrebno vam je

  • 1200 g škampi
  • papar
  • peperoncin
  • 350 g riža, nepolirana
  • 350 g luk ,crveni
  • 350 g mrkva, crvena
  • 200 g celer, korijen
  • 100 g luk cešnjak
  • 1 vezica peršin, list
  • 0.50 vezica bosiljak, vezica
  • 100 g parmezan
  • 2 dl ulje maslinovo
  • 1 dl brandy, gin, rum i sl. (40 vol % alkoh.)
  • 4 dl vino, bijelo stolno (12 vol % alkoh.)
  • sol

Priprema

  1. Pri izradi rižota najvažnija stavka je izrada kvalitetnog temeljca, kojeg radimo od glavne namirnice - škampa. Dakle, očistimo repove škampi i stavimo sa strane.
  2. Zazlatimo povrće na maslinovom ulju i dodamo glave i krljušti škampa. Prodinstamo na visokoj temperaturi, dodajemo brandy, kada ishlapi dodajemo vino. Kada vino ishlapi dodamo oko 3-4l vode te peperoncino i usitnjene pelate. Reduciramo (iskuhavamo) na niskoj vatri temeljac dok nije ostalo oko 1/3 početnog volumena.
  3. Rižu tostiramo u suhoj posudi, podlijemo s oko 1 dl bijelog vina, a nakon što je vino ishlapilo dodamo maslinovo ulje i polako podlijevamo temeljcem. Tri do četiri minute min prije nego što je riža gotova dodajemo očišćene repove škampi.
  4. Van vatre dodajemo usitnjeni peršin i bosiljak, Grana Padano i oko 0,5 dl maslinovog ulja. Energično miješamo dok ne ostvarimo "mantecaturu" (proces sjedinjavanja tekućine, škroba i masnoće).

Izvor Andrej Barbieri, restoran Bevanda

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.