U četvrtak je u Dubrovniku otvoren prvi Pizza Festival. Traje do nedjelje, 15. listopada, a donosi dašak Italije u bivšu tvornicu TUP smještenu u Gružu. Uz mnoštvo različitih pizza, posjetitelji će moći kušati i razne sendviče, ali i osvježavajuće koktele. Od klasičnih napoletanskih pa sve do hrskavih pizza iz 'pleha', ima za svakoga ponešto.
Već je prvi dan festivala privukao brojne Dubrovčane i njihove goste sa svih krajeva svijeta, a naredna tri dana u Gružu, odnosno u TUP-u bit će definitivno ispunjena okusima, mirisima i zvukovima. Odlično raspoloženi chefovi i pizza majstori na četiri 'kućice' posjetiteljima nude svoje kreacije, među kojima i pizzu s lososom ili pak suhim smokvama, kao i provjerene klasike od kojih su najpoznatije Pepperoni i Margherita.
Posebno uzbuđeni zbog svog prvog gostovanja na prvom dubrovačkom Pizza Festivalu su svakako domaće snage iz Župe dubrovačke, ekipa iz Piste & Pazze koji sugeriraju da obavezno isprobate njihove panuozzo sendviče, svojevrsni mix sendviča i pizze čiji korijeni sežu u osamdesete godine i mjesto Gragnano, južno od Napulja.
Zazubice izaziva i dobro znana ekipa iz zadarskog Poma Food Boutiquea. Osim što konstantno rade na inovacijama, Pomine delicije su posebne jer sve umake i dodatke proizvode sami. Posjetiteljima preporučuju isprobati Talijanku s pestom od bosiljka ili Istrijanku s pršutom i acetom od smokve.
Ljubitelji hrskave pizze s punijim rubom napokon su došli na svoje jer Institut za pizze priprema originalnu talijansku pizzu, pri čemu najviše pažnje posvećuju tijestu i njegovoj fermentaciji. Naime, ono se fermentira 72 sata, što je izuzetno važno kako bi se moglo peći na visokoj temperaturi, a sve da bi postigli željeni okus i teksturu.
U svijet namirnica biljnog podrijetla goste će uvesti Beg's Plant Based čija je pizza „Meet the Fig“ sa suhim smokvama 'razoružala' sve posjetitelje prve večeri.
Za kreativnu zabavu za male ovoga vikenda u Dubrovniku pobrinut će se poznata splitska modna dizajnerica Anamarija Asanović, kao i gostovanje poznatih maskota Chasea i Minnie čiji dolazak dubrovački malci željno iščekuju! Brojni posjetitelji ostali su zatečeni fenomenalnim uređenjem stare dubrovačke tvornice u Gružu čije su zidove samo za ovu prigodu ukrasili umjetnici Grupe ZID koji su ujedno pripremili i zanimljive radove s ovogodišnjeg zagrebačkog Street Art Festivala.
Gastro-avanturu u Dubrovnik dovodi TUP u suradnji s Gradom, a u prostoru bivše tvornice u Gružu posjetitelji će naredna tri dana imati priliku probati specijalitete s potpisom najboljih pizza-umjetnika. Uz sve navedeno, dobra glazba koja čeka Dubrovčane garantira dobru zabavu!
Nakon spektakularnog otvorenja u režiji majstora za partije, splitskog dua Kuzma & Shaka Zulu - posjetitelje u petak očekuje DJ Maha, Grše je na rasporedu u subotu, dok je za nedjelju odnosno zatvaranje festivala zakazan koncert Songkillersa. Radno vrijeme festivala u petak je od 16 sati do ponoći, a subotu i nedjelju od podne do ponoći. Ulaz je besplatan!
Donosimo i recept Pizza Social Cluba za domaću Ma'Margheritu. Recept je za 10 pizza, tako da će biti dovoljno za sve koje privuče miris iz tvoje kuhinje...
Domaća Ma'Margerita by Pizza Social Club
- Sjedinite 300 g brašna, 300 g vode i 4 g kvasca i ostavite 24 sata na toplom.
- Sljedeći dan u smjesu dodajte još 160 g brašna, 1050 g vode, 45 g soli i 15 g maslinovog ulja. Nakon što ste sve umijesili, ostavite tijesto u hladnjaku još 24 sata.
- Kad odstoji, oblikujte 10 kugli tijesta, hermetički ih zatvorite u posude i ostavite da odmaraju u hladnjaku još nekoliko sati.
- Razvaljajte te premažite umakom kojega ste izblendali od 500 g pelata, bosiljka, origana i soli po želji. Dodajte mozzarellu i sušene rajčice.
- Pecite pizzu na što višoj temperaturi.
- Nakon pečenja pizzu pospite svježim bosiljkom.