Najave 03. svibnja 2018.

Urbanovo 2018 – za novu generaciju vinskih hedonista

foto: Siniša Uštulica
gastro postao gastro.24sata.hr
Ove godine nezaobilazna destinacija je sami sjever Hrvatske, u županiji koju još nazivaju Hrvatskim cvjetnjakom ili malom Švicarskom. Međimurski vinogradi, vinarije i podrumi čekaju vas na 36 kilometara vinske ceste uz rapsodiju prirode u kojoj ćete uživati jednako kao i u pogledu koji jednostavno obara s nogu.

Tijekom mjeseca svibnja Međimurje na punih dva tjedna postaje regionalno eno-gastronomsko središte koje posjećuju svi ljubitelji dobre hrane i vinske kapljice. Od 18. svibnja do 1. lipnja tako u Gornjem Međimurju, lokaciji koja je dobitnik nagrade europske destinacije izvrsnosti EDEN 2016. godine za turizam i lokalnu gastronomiju, održava se najveća manifestacija te vrste u kontinentalnom dijelu Lijepe naše. To je vrijeme kada se održava Urbanovo – Dani vina u županiji Zrinskih.

 | Author: Siniša Uštulica foto: Siniša Uštulica

Centralni događaj svakako je onaj u pitomoj Štrigovi, nadaleko poznatom vinskom središtu, a održava se prvog vikenda, od 18. do 20. svibnja. Najbolji međimurski vinari iz Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“ tada se okupljaju na Festivalu pušipela.

 | Author: Siniša Uštulica foto: Siniša Uštulica

Potporu manifestaciji daje i Međimurska županija, a župan Matija Posavec, koji je ujedno i predsjednik organizacijskog odbora Urbanovo, ističe: „Urbanovo iz godine u godinu privlači sve veći broj vinskih entuzijasta, ali i onih koji se žele upoznati s ljepotama kontinentalne Hrvatske, a naše Međimurje ima se s čime pohvaliti. Od izvrsnih vina i bogate gastronomske ponude do prirodnih ljepota.“

 | Author: Siniša Uštulica foto: Siniša Uštulica


Tako ćete na jednom mjestu moći degustirati vina iz sveukupno 24 vinarije: Agromeđimurje, Alojz Novak, Belović, Cmrečnjak, DGA Pjenušci, Dvanajščak-Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Lovrec, Munđarov breg, Nemec, Novak, Preiner, Solum, Štampar, Tomšić i Turk.

 | Author: Siniša Uštulica foto: Siniša Uštulica

„Ovaj međunarodni vinski festival i sajam vinarske i vinogradarske opreme tako postaje mjesto na kojem se može probati sve ono najbolje što Međimurje daje, a čiju kvalitetu potvrđuju brojne nagrade u proteklih nekoliko godina. Dovoljno je reći kako su prošle godine Međimurski vinari osvojili 3 medalje s Decantera u Londonu, od čega i jednu platinastu“, istaknuo je predsjednik udruge „Hortus Croatiae“ David Štampar.

Sam festival u znaku je Pušipela – autohtone međimurske sorte vina i zaštićene robne marke, za koju organizatori iz Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“ i Međimurska županija provode klonsku selekciju s ciljem dobivanja klona „Pušipel“ i daljnje zaštite autohtonosti, s obzirom na to da se navedena sorta smatra jednom od samo nekoliko hrvatskih autohtonih sorti. Međimurci, vrijedni kakvi jesu, ne staju na tome, već su stvorili i unikatnu bocu u kakvu će se Pušipel puniti, što je prvi takav primjer u cijeloj Hrvatskoj.

 | Author: Siniša Uštulica foto: Siniša Uštulica

Na samoj manifestaciji od petka do nedjelje uz međimurske vinare očekuje vas i degustacija međimurskih specijaliteta, cooking show restorana „Mundoaka“ i „Le Batat“, nastupi Scifidelity Orchestra & The Juice i banda „Komedija“ te sajam vinogradarske opreme. Ponudu vina Međimurci svake godine dodatno upotpunjuju s inozemnim i domaćim partnerima pa će se tako na samom festivalu predstaviti i vinari iz Dubrovačko-neretvanske županije, kao i oni iz poljskog Kujawsko-pomorskog vojvodstva.

Ne propustite pogledati i prateću izložbu najbolje ocijenjenih vina koja će evaluirati priznati enolozi na Međunarodnom ocjenjivanju vina 8. i 9. svibnja u restoranu Terbotz. Proizvođači vina iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske koji prijave svoja vina na ocjenjivanje tako će se natjecati u kategoriji vina proizvedenih od sorte Pušipel/Moslavac/Furmint/Šipon i vina proizvedenih od drugih sorti. Drugog vikenda manifestacije, točnije 25. i 26. svibnja, međimurski vinari otvaraju vam svoja vrata na Danima otvorenih podruma. Svaki od njih organizira prigodan program i ponudu koja iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju.

 | Author: Siniša Uštulica foto: Siniša Uštulica

Spomenimo uz vinsku cestu i Mađerkin breg s kojega pogled puca na 5 država u podnožju – Slovačku, Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku, a u bliskoj budućnosti priprema se i izgradnja vidikovca. Neće vam biti žao prijeći put od samo par kilometara od Štrigove jer ovakav doživljaj uistinu je jedinstven.

Sve ovo čini najljepšu moguću pozivnicu da ovog proljeća posjetite nezaobilaznu manifestaciju Urbanovo i doista doživite Međimurje u njegovom najvećem sjaju.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.