Napokon je krenula ovogodišnja sezona vinskih događanja, i to premijernim kušanjem mladih graševina u organizaciji udruge Graševina Croatica – u Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade. Događanje En Primeur 2023. privuklo je brojne sudionike iz vinskog biznisa, promotore, trgovce, distributere, sommeliere, ugostitelje, vinske novinare, blogere…, a svoja vina predstavilo je više od 30 vinara okupljenih u udruzi Graševina Croatica.
"Po kvaliteti članovi udruge Graševina Croatica proizvode između 87-95 % kvalitetnih i vrhunskih vina. Sada je pred nama velik zadatak promocije te kvalitete na domaćem, hrvatskom tržištu i u inozemstvu. Ideja je da se naša vinarska regija vrati na svoje početke, da to bude regija plemenitaških, povijesnih vinarija“, istaknuo je Josip Pavić, predsjednik udruge Graševina Croatica.
Osim promenadnog kušanja u Smaragdnoj dvorani, u pokrajnjim dvoranama održane su zanimljive i edukativne vinske radionice te stručni paneli na kojima se raspravljalo o stanju u hrvatskom vinarstvu i njegovoj budućnosti. Tako smo primjerice doznali da smo povećali izvoz vina, te da se hrvatska vina najčešće izvoze u Bosnu i Hercegovinu, Njemačku, SAD, Crnu Goru i Srbiju. Također, spomenuta je inicijativa nacionalne vinske strategije koja je, svi su se složili, prije potrebna te iza nje trebaju stati svi koji imaju bilo kakve veze s vinom i gastronomijom.
"Graševina je gospodarski najznačajnija sorta koju uzgajamo na 25% ukupnih površina pod vinogradima. Od berbe 2022. na tržište je već stavljeno oko 66.000 HL mladih vina, a pola od toga čine mlada vina graševine. Od 14. do 17. lipnja u Slavoniji će se održati manifestacija GROW s ciljem međunarodne popularizacije graševine. Ta se manifestacija svake godine seli iz države u državu gdje se proizvodi graševina, a ove godine je Hrvatska domaćin. Želimo konferenciju dovesti u sve slavonske županije odnosno u Kutjevo, Ilok, Orahovicu i Osijek“, izjavio je prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
U kušanju mladih vina od naše najzastupljenije sorte uživali su brojni posjetitelji koji su na štandovima vinara iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja poput Krauthakera, Galića, Kutjeva, Kalazića, Jasne Antunović. Josipovića, Sontacchija, Iločkih podruma, PP Orahovica i brojnih drugih iz prve ruke mogli doznati više o prošlogodišnjoj berbi, kvaliteti grožđa, proizvodnim procesima, planovima za plasman i svemu ostalome što ih je zanimalo o njihovim vinima. Naravno, nitko nije donio samo mladu graševinu tako da su se kušali i brojni mladi sivi pinoti, sauvignoni, chardonnayi, pjenušci i crvena vina iz ranijih berbi, rosei iz 2022… I svi su se složili, vina su nam nikad bolja i od njih u budućnosti možemo imati samo visoka očekivanja.
Partneri manifestacije En Primeur Graševina Croatica 2023. su Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatska gospodarska komora, TZ Brodsko-posavske županije, TZ Osječko-baranjske županije, TZ Požeško-slavonske županije, TZ Virovitičko-podravske županije i TZ Vukovarsko-srijemske županije, a pokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.