Najave 07. listopada 2020.

Varaždinski klipič sada je i službeno hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije

Klipič
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrskav klipič, mliječno-kiselkastog okusa koji na nepcima prvotno ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima sada je i službeno hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije.

Službeni list Europske unije, koji je izašao 6. listopada 2020. godine, razveselio je mnoge zbog objave da se Varaždinski klipič sada i službeno dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

To znači da je on upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije,  a potrošaču se jamči kupnja autentičnog proizvoda.

 

Klipič Možda vas zanima... Ultimativni recept za Varaždinski klipič Špajza

 

Varaždinski.hr prenosi kako je "cjelokupni proces zaštite naziva započeo u veljači 2017. godine, kada je Udruga kuhara Varaždinske županije podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom 'Varaždinski klipič', a područje proizvodnje obuhvaća zemljopisno područje Varaždinske županije."

Kako dalje prenose, autentični "'Varaždinski klipič' ručno je rađeno pšenično mliječno pecivo proizvedeno od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog (ili biljnog) ulja, kvasca, šećera te soli od kojih se radi tanko tijesto koje se potom razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 cm koji sa obje strane moraju imati po 4 nabora." 

Klipič | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

"Površina prutića premazuje se jajem i posipa sjemenkama kumina. Pečeni 'Varaždinski klipič' je hrskav, mliječno-kiselkastog okusa koji na nepcima prvotno ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Izvana je tamno žute do zlatne boje, glatke i čvrste konzistencije, dok je unutarnja tekstura bijele boje, mekana i rahla."

Uz Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvansku mandarinu, Ogulinsko kiselo zelje, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik, Zagorskog purana, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Pašku janjetinu, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Ličku janjetinu, Istru, Pašku sol, Zagorske mlince, Paški sir, Bjelovarski kvargl i Brački varenik, Varaždinski klipič postao je 27. hrvatski zaštićeni proizvod.

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Newlika 13:29 10. Listopad 2020.

    U Ludbregu su nekad bili stoput bolji.