Najave Zagreb Chill&Grill festival 28.4. - 1.5. / Bundek 19. travnja 2017.

Varionica: Excel tablice zamijenili pivom!

foto: Luka Stanzl/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Ususret najvećem festivalu ovakve vrste, Zagreb Chill & Grill powered by Coca-Cola koji će se održati na zagrebačkom Bundeku, ponosno predstavljamo Davora Simičića i Matiju Mrazeka iz jedne od najstarijih hrvatskih craft pivovara - Varionice

Dragi Davore i Matija, tko ste vi i koja je vaša pivska priča?
Evo već od prvih intervjua od prije par godina Matiji i meni titule se nisu promijenile. Nisu niti malo srodne pivarstvu i bez obzira na to odlučili smo razviti našu pivsku priču. Sve se počelo variti daleke 2011. godine. kada smo krenuli otkrivati hobi kućnog pivarstva, hobi je prerastao u strast i više nije povratka. Zvuči vrlo jednostavno - učimo i degustiramo. Ostavili smo excel tablice i projektiranje po strani i odlučili svoj hobi pretvoriti u profesionalnu proizvodnju koja započinje 2015.g.

Varionica Možda vas zanima... Sve hrvatske pivovare: 3. Varionica Kolumne

Iako profesionalno proizvodimo i dalje smo aktivni homebreweri, strast nije prestala. Uvijek nešto varimo, testiramo, mućkamo, miješamo i idemo na natjecanja kućnih pivara koliko god stignemo.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Gdje se nalazi pogon i koliko vrsta proizvodite?
Pogon s kojim trenutno surađujemo nalazi se u Donjem Vidovcu u Međimurju. Svakodnevno putujemo na toj relaciji pa ako nekom zatreba stanje na cestama uvijek nam se može obratiti.

Tijekom ove dvije godine izbacili smo 6 piva na tržište (uskoro ide i sedmo vani). Trenutno proizvodimo dvije vrste Varionica pale Ale i Neon Stout. Zbog ograničenih kapaciteta teško je raditi više stilova paralelno, ali trudimo se unutar godine izbaciti više različitih piva.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Vesele li vas festivali poput C&G?
Festivali su vijek dobrodošli, rijetki su oni koji pivo stavljaju u prvi plan i moglo bi ih biti i više. Festivali koji spajaju hranu i pivo su nam jako dragi jer tada možemo pokazati koliko je pivo podcijenjeno kao piće. Posjetioci tada na licu mjesta mogu vidjeti kako kvalitetno pivo može biti jako dobar izbor nakon kvalitetnog zalogaja.

Što ćete nam dobroga točiti na festivalu?
Sigurni smo da ćemo točiti Varionica Pale Ale i Neon Stout. Možda to tada i poneki novitet bude spreman ali za sada je još teško prognozirati. Varionica | Author: facebook foto: facebook
Koje biste nam meso preporučili uz to?
Mislim da će ponuda hrane na festivalu jako lijepo slagati s naša oba stila. Vjerojatno će za osvježenje uvijek prvi izbor biti naš Pale ale, ali nakon dobre mesne klope svakako preporučujemo naš Neon Stout.

Varionica Možda vas zanima... Pivski Mjehurić: Vol 11% Varionica rules! Kolumne

Kako gledate na današnje trendove u svjetskom i našem pivarstvu?
Tako jednostavno pitanje, a toliko tema za razgovor. Teško je ovo sažeti u par crta. Rekao bih da smo mi tek na nekom početku s obzirom na ono što se događa u svijetu u zadnjih 30 godina. Mislim da za početak itekako možemo biti zadovoljni. Samo u nekoliko godina broj malih nezavisnih pivovara prešao je 30!

Ne treba ni smetnuti s uma da nama u Hrvatskoj nije baš lako logistički doći do svih namirnica koje postoje u svijetu, mi smo uvijek neka treća ruka - neki mali nadobudni klinci koji bi baš sada kupili neki eksperimentalni proizvod. Možda se to čini jednostavno ali nije baš tako. Uzevši u obzir sva ograničenja koja imamo u tehničkom i logističkom smislu mislim da nas većina izvlači svoj maksimum i da prosječni ljubitelj piva može biti zadovoljan izborom koji mu mali pivari pružaju. Veselim se godinama pred nama, svakakvih noviteta vas čeka...

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kako vidite budućnost pivskih stilova u ovoj i sljedećim godinama?
Jako teško je biti prorok, sigurno će se sve male pivovare potruditi izbaciti nešto novo. Vjerojatno najzagriženiji ljubitelji piva očekuju nešto tipa Double IPA, Belgijance, i možda malo više piva sa "Brettom" (posebna sorta kvasca) -  ne bi škodilo... Dug je put do svega toga, mislim da mnogo ljudi još nije ni kušalo sva piva malih nezavisnih pivara i otkrilo svoje novo najbolje pivo. S time treba početi.

Što nam novo pripremate u Varionici?
Trenutno pripremamo novu IPA koja bi trebala biti predstavljena kroz dva/tri tjedna. Slučajno je ispalo da za sedmo pivo treba i 7 sorti hmeljeva. Dodali smo u nju i ponešto raži, a i dvostruko smo suho hmeljili. Vjerujemo da će biti zanimljiva i da neće razočarati.

Uz zahvalu mladićima iz Varionice, pozivamo vas u njihovo i naše ime na najveći sezonski gastro event, Zagreb Chill & Grill, na kojem ćete uz puno sjajne hrane moći uživati i u najboljim hrvatskim craftovima!

 | Author: Promo foto: Promo

Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril powered by Coca-Cola otvara se u petak, 28. travnja, u 17 sati, (od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata).

Organizatori projekta su 24sata i Gastro.hr, a partneri PIK Vrbovec, Jack Daniel's, Dacia, Kotányi, Kisko, Permetal, President, TABASCO®, Konzum i mnogi drugi... 

Sve detalje potražite na službenoj stranici Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.