Uoči 7. izdanja Zadar Wine Festivala koji će se u u Športskom centru Višnjik održati 21. i 22. veljače te će okupiti 100-injak vinara iz čitave Hrvatske, kao i izlagače iz inozemstva (putem njihovih hrvatskih distributera), održat će se čak 6 odličnih vinskih radionica. Tri radionice održat će se u siječnju, a tri u veljači.
Sve radionice održat će se u zadarskom hotelu Kolovare, a vodit će ih vodeći hrvatski sommelieri, vinski stručnjaci i vinari osobno. Također, sve radionice imat će i vrlo povoljne cijene od 15 ili 20 eura (ovisno o radionici i vinima koja će se na njima kušati, a na nekim radionicama kušat će se i po 16 različitih vina!). Pa krenimo redom...
Od obale, preko Italije do vina kontinentalne Hrvatske
Prva radionica "Laganim korakom kroz vinogorja Primorske Hrvatske" održava se već ovaj tjedan, u srijedu 15. siječnja. U suradnji Zadar Wine Festivala, Hrvatskog sommelier Kluba i regionalnih vinskih udruženjima Vinistra i Udruženje vino Dalmacije, predstavit će se ukupno 16 autohtonih i introduciranih sorata primorske hrvatske kroz više raznih stilova i godišta vina.
Sommelieri Emil Perdec i Ivan Stiblik, koji su ujedno i povjerenici Hrvatskog sommelier Kluba za Istru i Dalmaciju, voditi će polaznice radionice kroz vinograde primorske Hrvatske. Radionica je na rasporedu 15. siječnja u 17 sati, cijena ulaznice je 15 eura, a prijava je moguća ovdje.
Pet dana kasnije, u ponedjeljak 20. siječnja, u 17 sati u hotelu Kolovare, na rasporedu je radionica "Giro d'Italia" koju će voditi sommelier Darko Lugarić. Moći će se kušati vina iz nekoliko značajnih talijanskih vinskih regija kao što su Pijemont, Veneto, Trentino-Aldo Adige, Toskana… Cijena ulaznice za ovu radionicu je 20 eura, a za sudjelovanje je potrebno prijaviti se ovdje.
Radionica "Laganim korakom kroz vinogorja Kontinentalne Hrvatske", koja se u sijedu 29. siječnja održava u suradnji Zadar Wine Festivala, Hrvatskog sommelier Kluba i regionalnih vinskih udruženjima Graševina Croatica i Udruženje bregovita Hrvatska, predstavit će se čak 16 autohtonih i introduciranih sorata kontinentalne hrvatske kroz više raznih stilova i godišta vina.
Sommelieri Darko Lugarić i Ivan Stiblik, ujedno i povjerenici Hrvatskog sommelier Kluba za Sjevernu Hrvatsku i Dalmaciju, vodit će vas kroz vinograde kontinentalne Hrvatske. Ivan Stiblik je i organizator i pokretač Zadar Wine Festivala.
Cijela ulaznice za ovu radionicu je 15 eura, a prijava je moguća na linku.
Koja je veza Francuske, Hvara, Pelješca i Iloka?
U ponedjeljak 3. veljače održat će se pak radionica "Tour de France" koju će voditi iskusni sommelierski dvojac, Roko Bekavac i Daniel Čečavac. Dva poznata sommeliera predstavit će odlična vina iz Francuske - iz regija Bordeaux, Burgundija, Alsace, Rhone... Cijena radionice je 20 eura, a prijave su moguće ovdje.
Radionica "Veliki hvarski vinar i vizionar" održat će se u srijedu 12. veljače, a glavna zvijezda i predavač bit će uistinu poseban hrvatski vinar Tonči Marijan. Ovom prigodom Tonči Marijan obilježit će 30 godina profesionalnog rada u vinarstvu i vinogradarstvu, te 15 godina rada u svojoj obiteljskoj vinariji Marijan.
Bit će ovo jedinstvena prilika za prvo vertikalno kušanje Marijanova popularnog Vron Boda izvan vinarije, a riječ je o plavcu malom s istoimenog položaja Vron Bod koji je 2019. godine osvojilo Zlatnu medalju na prestižnom Decanterovu ocjenjivanju vina. Kao uvod u kušanje Vron boda, gospodin Marijan predstavit će još nekoliko svojih vinskih uradaka, od kojih će neki po prvi put biti predstavljeni vinskoj publici.
Cijena radionice je 20 eura, a obrazac za prijavu sudionika nalazi se na linku.
Posljednja u ovom sjajnom nizu od 6 vinskih radionica, "Vinska paralela Dunava i Jadranskog mora" održat će se u ponedjeljak 17. veljače, četiri dana uoči početka 7. Zadar Wine Festivala. Ova će radionica povezati Dunav i Jadransko more, a sudjelovat će dva značajna hrvatska vinara, Mato Matuško i Zlatko Bošnjak.
Matuško (Pelješac, Potomje) i Bošnjak (Srijem, Ilok) predstavit će neka od svojih najznačajnijih vina proizvedenih nedaleko od Dunava i Jadranskog mora. Osim upoznavanja s njihovim vinima, polaznici ove radionice moći će doznati više o utjecaju rijeke i mora na vinograd, utjecaju sunca na vinograd u različitim vinskim krajevima, te kako kako odabrati sorte za proizvodnju grožđa.
Ulaznica za ovu radionicu stoji 15 eura, a prijave su moguće ovdje.