Najave 28. prosinca 2018.

Zagreb i dvorac Zemono nazdravili pjenušavim salonima

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Salon pjenušavih vina Zagreb, ususret svom 3. izdanju, na vinskoj je radionici u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom u hotelu Dubrovnik predstavio razlike i sličnosti pjenušaca i šampanjaca, a isti se dan u dvorcu Zemono u Vipavskoj dolini održala posebna Večer pjenušavih vina i kulinarike "Iskriv Večer", u suradnji s Društvom Sommelier Slovenije gdje su se, uz slovenske proizvođače, predstavila i dva izlagača sa Zagrebačkoga salona - Misal i Vuglec vina.

U Zagrebu je, u ponedjeljak 17.12. radionicu "Jesam li pjenušac ili šampanjac?“ održao poznati hrvatski sommelier Mario Meštrović, nositelj ACI GOLD certifikata te Decanterov sudac, a uvodnu riječ dali su Franjo Francem, enolog i dopredsjednik HSK – partnera Salona pjenušavih vina, te osnivačica mreže SALON OF SPARKLING WINES – dr. Nina Levičnik. Na radionici »na slijepo« trebalo je uočiti razlike i sličnosti, pokušati pogoditi koje je vino šampanjac a koje pjenušac…

 | Author: Radovan Černelić foto: Radovan Černelić

Nazočni su puno naučili i istodobno uživali - jer Meštrović je najbolji predavač na hrvatskom sommelierskom vinskom nebu, izvrsno pripremljen, s velikim znanjem, duhovit i iskren - a uvijek s istančanim osjećajem za publiku koja ga sluša, jer nije isto predavati početnicima i vinskim poznavateljima (fr. "connaisseurs"). Mario je objasnio osnovne razlike između šampanjca iz francuske pokrajine Šampanje i ostalih pjenušavih vina svijeta. Na radionici su kušani hrvatski pjenušci vinarija prijavljenih na zagrebački Salon - Jagunić, Barundić i Kolarić, Cava uvoznika Vivat Fina vina te šampanjci Charles Collin, Charles Heidsieck i Veuve Clicquot.

 | Author: Radovan Černelić foto: Radovan Černelić

Istoga je dana, u poznatom hedonističkom odredištu, u slovenskom dvorcu Zemono, u Gostilni pri Lojzetu (jednom od najboljih slovenskih restorana) priređena prava rapsodija okusa u zalogajima chefa Tomaža Kavčiča koje je spario sa slovenskim i hrvatskim pjenušcima i dva šampanjca. O svakome su vinu nešto rekli sami proizvođači, a slovenski sommelierski viceprvak, Valentin Bufolin organoleptički je stručno opisao vina. Uz autorska jela chefa Kavčića, svi su pjenušci zaplesali svoj iskričavi ples s razdraganim i zadivljenim posjetiteljima. Posebno su se dojmila jela u kojima je chef koristio i hrvatske i slovenske namirnice te je time dodatno pojačao značaj hrvatsko-slovenskog prijateljstva i zajedničkoga vinskog puta, koji traje već godinama u uspješnoj suradnji dvaju sommelierskih udruženja i šire. Kao predstavnici zagrebačkoga Salona, svoja su vina predstavili prvoprijavljeni - Misal pjenušci iz Istre i Vuglec pjenušci iz Hrvatskog zagorja.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Direktorica zagrebačkog Salona, prof. Marija Vukelić ponovila je važnost dobrosusjedskih vinskih odnosa i zajedničkog djelovanja u regiji, jer obje su države premalene da se pojedinačno bore na velikom svjetskom pjenušavom vinskom tržištu. Svi su vinari i uzvanici pozvani da se pridruže velikom slavlju mjehurića na salonima u Zagrebu (1.2.2019) i u Ljubljani (15.2.2019).

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

O SALONU PJENUŠAVIH VINA ZAGREB

3. Salon pjenušavih vina u Zagrebu smješten je na atraktivnoj lokaciji u centru Zagreba – u prestižnim dvoranama Hotela Dubrovnik koje pružaju odlične uvjete za predstavljanje pjenušavih vina na najvišoj razini. Salon okuplja 40 izlagača na uniformiranim izlagačkim mjestima. Dio salona namijenjen je ponudi kulinarskih delicija koje se sljubljuju s pjenušavim vinima. Sastavni dio salona su najavni događaji, radionice i vođene degustacije na kojima se predstavljaju vina izlagača salona.

Datum: petak, 1. veljače 2019.
Radno vrijeme: 15 -21h
Lokacija: Hotel Dubrovnik, Zagreb
Cijena ulaznice: 20 eura / 15 eura u pretprodaji
Prodaja ulaznica: Eventim (pretprodaja), recepcija salona (na dan priredbe)

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.