Najave 14. prosinca 2016.

Zagrebački Wine & Music održat će se 17. prosinca

Vino
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Na press konferenciji u organizaciji G.E.T. Reporta, u pizzeriji The Pizza House, najavljeno je adventsko izdanje trećeg Wine & Music kušanja vina.

Popularna Wine & Music kušanja vina nastavljaju niz adventskim izdanjem - u organizaciji tvrtke Eno expert, strastveni hrvatski vinari predstavit će svoja vina ove subote, 17.12.2016. godine, u Europskom domu u Zagrebu (Jurišićeva 1/1) s početkom u 18 sati.

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

Zanimljivost adventskog Wine & Musica će biti pjenušava soba, kutak u kojem će svoja vina predstaviti proizvođači pjenušaca, a što je svojevrsna najava festival pjenušaca koji Eno expert priprema za 2017. godinu. I ovaj put vina izlagača gosti mogu kušati uz delicije kao što su drniški pršut Agro Maleš, fini sirevi Paške sirane i slavonski suhomesnati proizvodi Matijević, a uživanje u vinima ponovo će pratiti nadahnuto muziciranje dueta Small Change, koji čine vrsni glazbenici, pjevačica Ana Lovrenčić i gitarist Eduard Jimmy Matešić.

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

Publici središnje Hrvatske i Zagreba, najvećeg hrvatskog grada i iznimno dinamičnog vinskog tržišta s mnoštvom vinoljubaca te njihovim gostima, svoja će vina predstaviti sljedeće vinarije: Citrus, Rogić, Raak, Voštinić – Klasnić, Agro Maleš, Tošić, PZ Masvin, Jokić, Podrum Vineda, Sokač, Jakopić te Peršurić, Miklaužić i gost iz Slovenije, Istenič.

Još jedna zanimljivost za posjetitelje je Foto kutak. Organizatori pozivaju posjetitelje Wine & Musica da naprave "selfie" u foto kutku ili drugdje u prostoru održavanja, da koriste hashtag #ZgWineMusic, a najzanimljivije fotografije će nagraditi.

Cijena ulaznice je 80 kn. Kaucija za čašu iznosi 20 kn te se vraća nakon povrata čaše.

Uz ostala vina koja su se mogla degustirati, na press konferenciji u pizzeriji The Pizza House, svoja vina su predstavili Boris i Lorena Rak, iz vinarije RAAK. "Naš je cilj samo raditi uzbudljiva i inovativna vina kakva u Hrvatskoj još nisu napravljena i nadamo se da će se svidjeti publici Wine & Musica. Radimo vina od ekološki uzgojenog voća većih hranjivih vrijednosti. Opremu butelja smo također učinili unikatnom tako da su etikete, umjesto uobičajenih materijala, od prirodne kože, a svaka butelja ima i dio ručnog rada tako da je gornja etiketa spletena kožnim vezicama. ", rekao je Boris Rak.

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

Ne propustite ovaj adventski vinsko glazbeni događaj i dobro se zabavite!

Više o organizatoru:

Tvrtka Eno expert, čiji tim čine Miodrag Hruškar, Krešimir Hren i Jelena Puh Miloš, bavi se vinarskim konzaltingom i edukacijom, a prije nepune tri godine pokrenuli su Eno Expert Akademiju, podijeljenu na Školu za vinoljupce i Specijalizirane programe. Među publikom, najpopularniji je tečaj naziva VinoLjubac, nakon kojeg je polaznicima na raspolaganju nekoliko tečajeva koji su nadogradnja osnovnom tečaju. Više informacija možete naći na www.enoexpert.hr

Više o vinarima:

1. Citrus

Citrus d.o.o. Lovas je obiteljska firma vlasnika obitelji Peić i Burger. Na 25 ha vinograda uzgajaju graševinu, frankovku, rajnski rizling, cabernet sauvignon, chardonnay i pinot bijeli. U "Vinskoj kući" u Opatovcu udaljenoj 300 m od ceste Vukovar - Ilok – moguć je i prijem gostiju - max. 50 osoba te pruža lijep pogled na Dunav iz vinograda.

2. Vina Rogić

Vinogradi Rogić smješteni su na krajnjem istočnom djelu Republike Hrvatske uz Dunav, u Iloku (Podunavlje-Srijem) - najkvalitetnije područje za uzgoj traminca i graševine u Hrvatskoj, a to su sorte koje uzgajaju. Grožđe je ručno brano, proizvedeno i odnjegovano u vlastitim podrumima visoke kvalitete standardizacije i opreme, uz umijeće i znanje cijenjenih enologa. Traminac Rogić je vrhunsko bijelo poluslatko vino, a proizvodi se u malim, ekskluzivnim serijama.

3. Vinarija Raak

RAAK voćna vina rade se na tradicionalan način čime se čuvaju vitamini i minerali iz voća, a koriste samo neprskano voće visoke vrijednosti (aronija, ribiz, višnja). Iz 2015 imaju vrlo rijetko vino (od aronije obogaćene crnim ribizom), koje nije slatko te stoga izvrsno može komplementirati mnogim glavnim jelima.

Opremu butelja su također učinili unikatnom, na način da su etikete, od prirodne kože, a svaka butelja ima i dio ručnog rada tako da je gornja etiketa spletena kožnim vezicama.

4. Vinarija Voštinić – Klasnić

Ono po čemu je ova mlada vinarija poznata, to je ŠKRLET. Smještena je na području Moslavine, točnije Ivanić Grada, gdje se Škrlet jako lijepo udomaćio. Osim Škrleta, uzgajaju muškat otonel i žuti, graševinu, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot te syrah. Ove godine se dogodila povijesna crtica u životu ove vinarije, ali i sorte Škrlet - proizveden je prvi predikatni škrlet koji se okitio titulom vrhunskoga vina.

5. Agromaleš

Tvrtka koja je smještena u šibenskom zaleđu u malom mjestu Maleši kod Drniša bavi se poljoprivredom već desetljećima. Proizvode poznate drniške pršute vrhunske kvalitete. Pokrenuli su i proizvodnju ovčjeg i kravljeg sira. U planu je izgradnja nove vinarije proširenog kapaciteta s degustacijskom salom za prijem turista kako bi se što više vlastitih proizvoda prodalo na „kućnom pragu“. U ponudi vina imaju Debit, Maraštinu, Pošip, Plavinu i Cabernet sauvignon.

6. Vina Tošić

Vinarija je smještena u šibenskom zaleđu u mjestu Tošić kod Oklaja. To je mala obiteljska "boutique" vinarija koja se proizvodnjom vina bavi već generacijama. Još od početka 19. stoljeća obitelj Tošić proizvodi kvalitetna vina. Tradicija, kultura i ljubav prema vinu njihovi su glavni motivi i danas. Na škrtoj dalmatinskoj zemlji proizvode vina bijeli Cuvee od Maraštine i Debita, crni Cuvee od Plavine, Lasina, Merlota i Cabernet sauvignona, te Merlot kao zasebnu sortu koja u drniškom području inače pokazuje odlične rezultate.

7. PZ Masvin

Vinogradi ovog proizvođača su nastali na razminiranom području uz velike napore drobljenja ravnokotarskog kamena. Smještena je u Polači i osnovana kao poljoprivredna zadruga maslina i vino – skraćeno Masvin. U svojoj proizvodnji uzgajaju vinovu lozu, maslinu i smokvu, od masline se proizvode vrhunska ulja već prepoznatljiva na tržištu. Nedavno je u sklopu vinskog podruma otvorena sala za prijem turista što je svakako upotpunilo ponudu ovoga kraja. Proizvode Maraštinu, Chardonnay, Muškat žuti, Rose, Cuvee od Plavine i Babića, Crljenak, Merlot, Syrah i Cabernet sauvignon.

8. Vina Jokić

smještena u Lišanama tinjskim pokraj Polače i poslije Badelove vinarije u Benkovcu, najveća vinarija u zadarskoj županiji. Uskoro kreće izgradnja novog podruma kojim će se proširiti kapacitet proizvodnje, ali i ponude kroz salu za degustaciju i prijem turista. Vinarija je orijentirana eko proizvodnji na vlastitim vinogradima bijelih sorti, dok se crne sorte nabavljaju od kooperanata. Proizvode se vrhunska vina Pošip, Maraština i crni Cuvee od sorata Merlot, Syrah i Cabernet sauvignon.

9. Podrum Vineda

Vinarija je smještena u srcu virovitičkog vinogorja, u mjestu Vukosavljevica. Mladi su vlasnici koji imaju jasnu viziju: povećanje proizvodnje vina, podizanje novih nasada vinograda, vraćanje u funkciju trenutno zapuštenih površina te bavljenje ruralnim turizmom, od gastronomske ponude podravskog kraja do uživanja u podravskim kletima kako je to nekada bilo. Proizvode Graševinu, Chardonnay, Frankovku i Cabernet sauvignon.

10. Vina Sokač

Ova vinarija proizvodi vrhunska vina te im je želja da svi uživaoci u njihovoj vinskoj kaplji osjete čudesne draži čarolije za koju se nadaju da su ju prenijeli u vino. Grožđe prerađuju po najvišim tehnološkim standardima, u kontroliranim tehnološkim uvjetima te s posebno odabranim enološkim sredstvima i tehnologijama. Trenutno proizvedu oko 15000 butelja kvalitetnog vina s geografskim porijeklom (zagorsko međimurski KZP), za koja redovito dobivaju visoka priznanja na državnim i međunarodnim ocjenjivanjima.

11. Jakopić

Vinarija Jakopić nalazi se u Železnoj Gori (Međimurje), s tradicijom duboko ukorijenjenom na obiteljskom imanju. Pečat osobnosti prvom vinu 1908. dao je pradjed Filip, a danas, s puno ljubavi i strasti, vina stvaraju tri obiteljska naraštaja.

12. Peršurić

Sljedeći stoljetnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju obitelji, devedesetih godina započeli su s proizvodnjom prirodnih pjenušavih vina u skromnim uvjetima, u selu Peršurići nedaleko od Poreča. Godinama stvarajući prepoznatljivo ime MISAL, danas mogu s ponosom reći kako su jedni od najvećih proizvođača prirodnih pjenušaca u Hrvatskoj - sada proizvode i pune oko 40 tisuća boca pjenušavog vina godišnje, a bogata paleta proizvoda sastoji se od čak 8 različitih prirodnih pjenušaca.

13. Miklaužić

Na pitomim obroncima Moslavačke gore s kojih puca pogled na Lonjsko polje, već četvrta generacija obitelji Miklaužić obrađuje vinograde - 25 ha za koje je specifična zatravljenost nasada i ekološki pristup zaštiti i obradi loze. Glavninu ponude vina čine male serije autohtone sorte škrlet te chardonnaya, bijelog pinota, crnog pinota i muškata.

Glamour je prirodni pjenušac proizveden klasičnom metodom vrenja u boci, odležan minimalno dvije godine na talogu. Bazno vino je od chardonnaya, pinota bijelog i crni te škrleta. To mu daje originalnost i kompleksnost.

14. Istenič pjenušci

Stara Vas rodno je mjesto robne marke Istenič renomiranog imena, koje već četiri desetljeća pronosi slavu Bizeljskog i Stare Vasi po Sloveniji i diljem svijeta. S oko 200.000 boca godišnje vodeća su kuća po količini i kvaliteti pjenušaca u Bizeljskom i među vodećima u Sloveniji. U srcu vinograda na Drenovcu nalazi se vinski podrum, potpuno obnovljen 2007. godine, u kojemu se proizvodi 500 hl najboljeg vina za preradu u vrhunske pjenušce. Visokoj kvaliteti pjenušaca doprinosi i najsuvremenija tehnologija koja u novom podrumu daje optimalne rezultate.

15. Kulen Matijević

Tradicionalni domaći baranjski kulen svoju vrhunsku kvalitetu postiže zahvaljujući spoju dugogodišnje obiteljske recepture, pažljivog odabira najkvalitetnijih sastojaka i posvećenosti visokim standardima procesa proizvodnje. Kulen Matijević potpuno je prirodan proizvod od biranog mesa domaćih svinja, domaće paprike i drugih prirodnih začina te ne sadrži konzervanse niti aditive.

16. Paška sirana

Svi smo čuli za Paški sir, najpoznatiji i najnagrađivaniji hrvatski sir. Upravo je ova najstarija sirana na otoku Pagu zaslužna za početak priče o Paškom siru. Osim Paškog, sirana proizvodi mnogo ukusnih sireva od kravljeg i ovčjeg mlijeka, a neke od njihovih sireva mogu i ovaj put kušati posjetitelji Wine & Musica.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.