Najave 16. prosinca 2024.

Zahra - tradicionalni arapski okusi stigli u Dugave

zahra
Ponuda hrane u Zahri
foto: Nikola Zoko
Vlasnici Ginger Sushija Adriana i Zvonimir Dobrović u novozagrebačkom naselju Dugave otvorili su Zahru, restoran tradicionalne arapske kuhinje. Bili smo na otvorenju i isprobali slasnu ponudu

Napokon je i novozagrebačko naselje Dugave došlo na red i dobilo novi restoran. Novi restoran tradicionalne arapske kuhinje, Zahra, otvoren je u Dugavama na adresi Dedovići 11, na mjestu gdje se do nedavno nalazio Ginger Sushi. Isti vlasnici, Adriana i Zvonimir Dobrović otvorili su Zahru, nakon mjeseci priprema i isprobavanja recepata.

zahra | Author: Nikola Zoko Zvonimir i Adriana Dobrović te kuhar Kama u sredini foto: Nikola Zoko

zahra | Author: Nikola Zoko Japrak nas je oduševio foto: Nikola Zoko zahra | Author: Nikola Zoko Turšija foto: Nikola Zoko zahra | Author: Nikola Zoko Zahra - otvorenje foto: Nikola Zoko

Zaljubljenici u okuse arapske hrane

"Jelovnik je rezultat dugotrajnih konzultacija, ne samo s našim kuharima u Zahri, već i kolegama i kolegicama iz raznih zemalja (od Libanona, Kuvajta, Iraka do Saudijske Arabije).

Na ideju otvaranja nove gastro adrese došli smo nakon što smo i sami, zaljubljenici u okuse arapske hrane, uz Ginger Sushi počeli uživati u zanimljivim obrocima koje su pripremali naši zaposlenici.

Ginger sushi Možda vas zanima... Omiljeni Ginger sushi proslavio prvih 10 godina! Špajza

zahra | Author: Nikola Zoko Qatayef foto: Nikola Zoko zahra | Author: Nikola Zoko Uršulu Tolj posebno su oduševile sočne salate pune okusa foto: Nikola Zoko zahra | Author: Nikola Zoko Tabbouleh salata foto: Nikola Zoko zahra | Author: Nikola Zoko Samboosak - s mesom ili povrćem foto: Nikola Zoko

Tako se rodila nova ideja, te smo počeli testirati publiku. Na jednom cateringu, pripremljenom za 500 uzvanika, u zagrebačkom HNK uz sushi smo ponudili i nešto arapsko. Riskirali smo, ali se onda i ugodno iznenadili. Reakcije na arapski stol su bile nevjerojatne. Mnogi su nam se javljali da tako autentično pripremljena jela nisu do sada probali i pitali nas gdje ih mogu jesti i kad nije svečanost u pitanju. U tom trenutku postali smo sigurni da je došlo vrijeme za proširivanje naše ponude", objašnjavaju vlasnici Zahre Adriana i Zvonimir Dobrović.

zahra | Author: Nikola Zoko Lavanda, Luna i Zoran Vakula veliki su ljubitelji tradicionalnih arapskih okusa foto: Nikola Zoko zahra | Author: Nikola Zoko Kubbah foto: Nikola Zoko zahra | Author: Nikola Zoko Hummus foto: Nikola Zoko zahra | Author: Nikola Zoko Kuhar Kamal foto: Nikola Zoko

Od slasnog, hrskavog falafela do sočnih kofti

Kako ističu vlasnici, Zahra je zamišljena kao mjesto koje spaja te različite tradicije i jedinstven jelovnik ne spada niti pod jednu određenu nacionalnu kuhinju. Zahra je, naglašavaju, mjesto gdje se može uživati u ukusnoj arapskoj hrani koja nadilazi granice. Na jelovniku se nalaze jela arapske kuhinje koja su hrvatskoj publici prilično poznata, ali i ona koja još nisu, ali bi im se mogla svidjeti.

U Zahri obrok počinje mezzom (hummus platama, namazom Baba ganoush, warak enab, samboosak - mesni ili vegetarijanski). Tu su i juhe (pileća, od leće...), a za glavna jela poslužuju se falafeli, shawarma, bulgur, kofta, biryani...

Naši favoriti s otvorenja Zahre definitivno su falafel, biryani, hummus i posebno slasni japrak, no zapravo bismo sve od kušanog naručili kad sljedeći put posjetimo Zahru.

zahra | Author: Nikola Zoko Fattoush salata (1) foto: Nikola Zoko zahra | Author: Nikola Zoko Bulgur foto: Nikola Zoko zahra | Author: Nikola Zoko Baba ganoush foto: Nikola Zoko

Autentični okusi

"Dosadašnjim reakcijama smo prezadovoljni, jer jasno nam je da ljudi zaista prepoznaju upravo tu posebnost i autentičnost koju nudimo. Naravno, posebno nam je važna pozitivna reakcija onih pravih poznavatelja ove kuhinje, naših arapskih gostiju, koji su nam do sada svi redom govorili da imamo nešto posebno u Zagrebu i da se osjećaju kao da jedu kod kuće.

Stoga, kao i do sada, Adriani i meni je potpuno jasno da je temelj svakog gastro pothvata dobra kuhinja i ponuda dobre hrane i potpuno smo sigurno da smo to sa Zahrom postigli i da će Zahra postati mjesto povjerenja u odlično i izvorno arapsku gastro iskustvo", zaključuje Zvonimir Dobrović.

Zahra je otvorena svaki dan od 11 do 22 sata, a osim konzumacije u lokalu moguće je naručiti i dostavu. 

zahra | Author: Nikola Zoko Adriana i Zvonimir Dobrović foto: Nikola Zoko zahra | Author: Nikola Zoko Kofta foto: Nikola Zoko zahra | Author: Nikola Zoko Ponuda hrane u Zahri foto: Nikola Zoko zahra | Author: Nikola Zoko Halawet el jibn - sirijski desert od sira i griza foto: Nikola Zoko

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.