Sljedeće izdanje Spinnaker Gourmet Stagea održat će se u sklopu Tunalicious Festivala u četvrtak 12. rujna u porečkom restoranu Spinnaker.
Glavni Spinnakerov chef Goran Hrastovčak ovog će puta kuhinju prepustiti jednom od začetnika hrvatske fine-dining scene, Zdravku Tomšiću, a u fokusu degustacijskog menija koji će chef Tomšić pripremiti za ovu priliku bit će vrhunska jadranska tuna.
Tuna u brojnim impresivnim varijacijama
"Prošle je godine Spinnaker zablistao s novim interijerom restorana i novim degustacijskim jelovnicima. Sada smo otišli stepenicu više i dobili Michelinovu preporuku. Sjedinjujemo lokalnu kuhinju, vrhunske namirnice i autentične okuse.
Veselim se što ćemo u sklopu našeg Gourmet Stagea na Tunalicious Festivalu ove jeseni ugostiti kuharsku veličinu kao što je Zdravko Tomšić koji će nam zasigurno prirediti tunu u mnogim impresivnim varijacijama”, rekao je Dario Kinkela, direktor sektora hrane i pića u Valamaru.
Gastronomsko nasljeđe
Spinnaker Gourmet Stage je lijep niz kulinarskih događanja koja slavi bogato gastronomsko nasljeđe Hrvatske i susjednih zemalja, od kojih je svaka povijesno utjecala na istarsku kuhinju. Gostujući chefovi na svakom izdanju imaju priliku predstaviti svoja autorska jela, nudeći degustacijske jelovnike koji u Poreč donose suštinu njihovih kuhinja, često stavljajući naglasak na namirnice koje su specifične za ovo podneblje.
Ranije su Spinnaker Gourmet Stage obilježili ugledni chefovi, od kojih je svaki ostavio jedinstven trag na regionalnoj i međunarodnoj kulinarskoj sceni.
Tuna slow food by Zdravko Tomšić
Na tuni posvećenom izdanju Spinnaker Gourmet Stagea gostovat će chef Zdravko Tomšić koji zauzima jedinstveno mjesto u hrvatskoj gastronomiji, tim više što je na ovim prostorima bio jedan od prvih utemeljitelja fine-dining scene i slow-food pokreta. Tomšić se savršeno uklapa u priču Spinnaker Gourmet Stagea svojom jednostavnom filozofijom tradicijske kuhinje temeljene na lokalnim namirnicama.
Njegov životopis krase titule voditelja kuhinje restorana Kukuriku od 1998. do 2005. godine, a od 2005. do 2015. radio je kao head chef restorana Draga di Lovrana za vrijeme kojeg su njegov rad prepoznali Gault&Millau Austria, Gambero Rosso i drugi.
Danas ovaj majstor-kuhar poprima ulogu edukatora pa je tako i njegovo mentorstvo pomoglo izgraditi pregršt vrhunskih mladih kuhara. Kao konzultant i edukator fokusira se na hrvatsku nacionalnu i tradicijsku kuhinju te svoje znanje dijeli sa restoranima, agencijama za evente, obrazovnim ustanovama i vinarijama od Istre do Dubrovnika.
Tuna uz vrhunska istarska vina
Voditelj restorana i glavni sommelier Spinnakera Zoran Gregorović sljubit će jedinstveni Tomšićev tuna meni s vrhunskim istarskim vinima Kadum.
Valamarov je Spinnaker smješten u staroj gradskoj jezgri Poreča, na samoj porečkoj rivi koja se svake godine u rujnu tijekom Tunalicious Festivala pretvara u pozornicu zabave te bogate ponude vrhunskog fine dininga i street fooda na temu tune, kraljice mora.
Mjesto na posebnom gastronomskom doživljaju u restoranu Spinnaker moguće je osigurati prethodnom rezervacijom putem email adrese spinnaker@valamar.com ili pozivom na broj telefona 052/400-804. Jelovnik i cijene bit će objavljeni krajem kolovoza na službenoj web stranici festivala te Facebook i Instagram profilima događanja, gdje se mogu pronaći informacije i o ostalim događanjima Tunalicious Festivala.