Može li tajna savršene šalice čaja biti skrivena pod zemljom? Složeni okusi u šalici vrhunskog čaja često se, naravno i s pravom, pripisuju listovima biljke čaja. No nova istraživanja sugeriraju da okus kvalitetne šalice čaja može ovisiti i o korijenju čaja - konkretno, mikrobima koji tamo žive.
Uzgoj čaja je velik izazov
U Kini se čaj uzgaja tisućama godina, a tamošnji uzgajivači stoljećima su ulagali puno truda u uzgoj čaja kako bi u konačnici svim ljubiteljima ovog blagotvornog toplog napitka priuštili savršenu šalicu čaja. No unatoč modernim tehnologijama uzgoja, poboljšanje okusa čaja isključivo pažljivim uzgojem i genetskom selekcijom pokazalo se velikim izazovom.
No nova studija objavljena u znanstvenom časopisu Current Biology, pokazala je da DNK nije jedina stvar koja utječe na okus čaja.
"Značajne razlike u zajednicama mikrobioma, posebno mikroorganizmima povezanih s metabolizmom dušika, identificirane su u korijenu grma čaja", poručuje koautorica studije Tongda Xu, istraživačica na Sveučilištu Fujian Agriculture and Forestry University u Fujianu u Kini.
Što sve utječe na okus čaja
I ranija istraživanja pokazala su da mikrobi mogu utjecati na sposobnost biljke da uzima hranjive tvari iz tla oko sebe. A time i da te iste hranjive tvari mogu utjecati na proizvodnju određenih kemikalija u biljci koje mogu utjecati na njihov okus.
Naime, tim je otkrio da biljke s mikroorganizmima koji potiču unos amonijaka proizvode više spoja zvanog teanin, koji je ključni faktor okusa čaja. Teanin je aminokiselina slična glutaminu, koju ne možemo pronaći u hrani, ali pronalazimo je u čaju. Teanin je vrlo važan za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma i igra ključnu ulogu u normalnom funkcioniranju mozga.
Kako poboljšati okus čaja
Nalazi ovo istraživanja sugeriraju da bi se sintetički proizvedene mikrobne zajednice mogle koristiti za poboljšanje okusa čaja, posebno kada u tlima koja se koriste za uzgoj grmova čaja nedostaju ključne hranjive tvari. Te kolonije također mogu poduprijeti unos hranjivih tvari u drugim biljnim vrstama, omogućujući poljoprivrednicima da se manje oslanjaju na sintetička gnojiva.
"Naša studija pruža uvjerljive dokaze koji podupiru uporabu mikroorganizama koji žive na korijenju biljke čaja kao funkcionalnih mikrobnih gnojiva za poboljšanje kvalitete čaja", pišu autori.
Da, iako jutros nismo popili šalicu čaja, sada nam je jasno da bi nam to trebala postati rutina jer i rezultate ovog zanimljivog istraživanja tada bismo puno brže i lakše shvatili. Kako god bilo, veselimo se još ukusnijoj šalici čaja u budućnosti!