Najave 16. veljače 2024.

Korejski znanstvenici uzgojili goveđu rižu, rižu koja sadrži proteine goveđeg mesa

goveđa riža
Goveđa riža foto: Yonsei University
gastro postao gastro.24sata.hr
Znanstvenici u Južnoj Koreji uspjeli su u laboratoriju uzgojiti goveđi rižu, hibridnu rižu koja sadrži ubrizgane stanice goveđeg mesa i masti. Smatraju da će tako riješiti globalnu krizu hrane. Što ti misliš o tome?

Ne, ovo nije govedina na riži već – goveđa riža, novi hibrid riže uzgojen u jednom južnokorejskom laboratoriju. Znamo, nije ti baš jasno, a nije bilo ni nama, ali riječ je o – mišićnim i masnim stanicama iz krave uzgojenim unutar zrna riže! Nešto sasvim suprotno plant based 'mesa'. 😉

Što je goveđa riža?

Goveđa riža blijede je ružičaste te se južnokorejski znanstvenici sa sveučilišta Yonsei nadaju da će ovaj svoj eksperiment uspjeti dovesti do masovne proizvodnje te tako potrošačima ponuditi jeftiniji i za okoliš puno manje štetan protein od goveđeg mesa iz konvencionalnog uzgoja.

 

Limun-dinja Možda vas zanima... Japanci su izmislili novo voće, limun-dinju! Najave

 

"Zamislite, iz ove riže moguće je dobiti sve potrebne nutrijente. Riža samo po sebi ima visoku hranjivu vrijednost, a ova 'goveđa' osigurava i potrebnu količinu bjelančevina“, rekao je na predstavljanju ovog otkrića Sohyeon Park za CNN.

goveđa riža | Author: JLPPA / Bestimage / PIXSELL Ovako goveđa riža nastaje u južnokorejskom laboratoriju foto: JLPPA / Bestimage / PIXSELL

Kako nastaje goveđa riža

A evo ukratko i načina na koji u laboratoriju negdje u Južnoj Koreji nastaje "goveđa riža"…

  1. Riža se prvo obloži ribljom želatinom koja pomaže da se stanice goveđeg mesa bolje 'prime'.
  2. Nakon toga, stanice goveđeg mišića i masti ubrizgavaju u zrno riže, koje se potom pušta da se razvija u petrijevoj posudi.
  3. Stanice goveđeg mišića i masti potom rastu i razvijaju se na površini i u unutrašnjosti zrna riže.
  4. Nakon 9-11 dana dobiva se finalni proizvod.

 

Akita govedina Možda vas zanima... Kobe pomakni se, stiže Akita: Bolje od najskuplje govedine na svijetu? None

 

Koje su karakteristike goveđe riže?

Goveđa riža je, piše CNN, čvršća, odnosno manje krhka od 'obične' riže koja je pak mekša i ljepljivija. Očekivano, sadrži puno veću količinu proteina i masnoća. Išli su čak toliko daleko, da su uspoređivali rižu kojoj su dodavali više goveđeg mišića s onom kojoj su dodavali više masnih stanica. Ona s više mesa ima istaknutije arome govedine i badema, dok je riža s više masnoća mirisala više na kokos i vrhnje.

"Ova inovativna namirnica mogla bi nam pomoći u borbi s krizom hrane koju smo stvorili u suvremenom svijetu. Zbog hrane koju jedemo više smo zabrinuti za naše zdravlje, veći su rizici od raznih infekcija, proizvodnja hrane znatno utječe i na klimatske promjene, a prirodnih resursa je sve manje", objašnjava Park razlog zašto su se upustili u ovaj eksperiment.

Kako će goveđa riža riješiti globalnu krizu hrane

A evo i nekih brojki koje idu u prilog ovom istraživanju i njegovoj korisnosti. Prosječna cijena 'obične' govedine iznosi oko 15 dolara po kilogramu, dok kilogram riže stoji 2,20 dolara. Cijena goveđe riže, kad bi došla do komercijalizirane faze, bila bi 2,23 dolara.

Znanstvenici su izračunali da se na svakih proizvedenih 100 grama ove hibridne riže u atmosferu otpusti manje od 6,27 kilograma ugljičnog dioksida. Za istu količinu proizvedenog goveđeg mesa u atmosferu odlazi čak 8 puta više štetnog plina.

A što ti misliš o tome? Usudiš li se probati goveđu rižu?

goveđa riža | Author: JLPPA / Bestimage / PIXSELL Goveđa riža: meat-based plant foto: JLPPA / Bestimage / PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.