Egipćani su ih smatrali lijekom za besmrtnost, a Japanci ih već dugi niz godina koriste za liječenje raznih bolesti. Mi smo naučili kako je svaka vrsta gljive bogata bjelančevinama i vlaknima, da sadrže vitamine i minerale, a odlične su i kao čuvari imuniteta.
Čitava paleta jesenskih jela postat će nezamislivo bolja dodavanjem baš gljiva. Različite vrste od njih čak 200 jestivih, kombiniraju se s različitim jelima. Najpoznatije gljive su šampinjoni, bukovače i vrganji, a spajamo ih s kremastim umacima na bazi vrhnja, rižotima i tjesteninama. Od gljiva pripremamo namaze i paštete, kuhamo variva i gulaše, ubacujemo ih u složence, pohamo ih i grillamo.
Osim slanih, najskuplja gljiva, tartuf, kombinira se čak i sa slasticama pa tako nije neobično uživati u sladoledu s uljem tartufa.
Svježe, sušene, konzervirane, ukiseljene, pa čak i u ulju, gljive su naprosto nezamjenjiv dodatak jesenskih jela.
Zavirite u bogatu riznicu naših recepata i pronađite nešto za sebe.
Pohane bukovače na varaždinski
Božanstveni stroganoff s gljivama gotov u 15 minuta
Domaći ravioli u umaku od gljiva
Krem juha od artičoka i gljiva
Gotov za čas: Rižoto s gljivama i gorgonzolom
Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim namirnicama - posjetite Crogourmet365!