17. listopada 2016.

Namirnica tjedna: Sedam savršenih jela s nezamjenjivim gljivama

gljive
Savršeno pripremi gljive foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nalaze se visoko na listi naših najdražih jesenskih plodova i obogaćuju gotovo svako jelo na svoj poseban način. Zvijezda ovog tjedna svakako su gljive.

Egipćani su ih smatrali lijekom za besmrtnost, a Japanci ih već dugi niz godina koriste za liječenje raznih bolesti. Mi smo naučili kako je svaka vrsta gljive bogata bjelančevinama i vlaknima, da sadrže vitamine i minerale, a odlične su i kao čuvari imuniteta.

Čitava paleta jesenskih jela postat će nezamislivo bolja dodavanjem baš gljiva. Različite vrste od njih čak 200 jestivih, kombiniraju se s različitim jelima. Najpoznatije gljive su šampinjoni, bukovače i vrganji, a spajamo ih s kremastim umacima na bazi vrhnja, rižotima i tjesteninama. Od gljiva pripremamo namaze i paštete, kuhamo variva i gulaše, ubacujemo ih u složence, pohamo ih i grillamo.

Jelo s gljivama | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Osim slanih, najskuplja gljiva, tartuf, kombinira se čak i sa slasticama pa tako nije neobično uživati u sladoledu s uljem tartufa.

Svježe, sušene, konzervirane, ukiseljene, pa čak i u ulju, gljive su naprosto nezamjenjiv dodatak jesenskih jela.

Zavirite u bogatu riznicu naših recepata i pronađite nešto za sebe.

Pohane bukovače na varaždinski

Božanstveni stroganoff s gljivama gotov u 15 minuta

Domaći ravioli u umaku od gljiva

Krem juha od artičoka i gljiva

Gotov za čas: Rižoto s gljivama i gorgonzolom

Lazanje s gljivama

Jeste li za gulaš od gljiva?

piletina i gljive | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim namirnicama - posjetite Crogourmet365! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.