Native sadržaj Jesi li tim meso ili tim riba? 01. srpnja 2024.

Iznenadite goste azijskom toplom salatom s lososom, medom i sezamom

foto: missMIND

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon grill duela, vrijeme je da se i naši čitatelji okušaju u pripremi delicija s grilla, a kako su se zabavili i što su pripremili, pročitaj u nastavku.

Kuhanje je odlična grupna aktivnost, posebno zato što u rezultatima možemo svi zajedno uživati. To znaju i naši sretni čitatelji koji su imali priliku uz Sandru Rončević, autoricu bloga "O slanom & slatkom: O svemu", pripremati najfinije grilane riblje zalogaje.

Što su to fino kuhali? Sandra je pokazala koliko je jednostavno obogatiti okus lososa nježnom marinadom, a poslužila ga je na finoj salati od miješanog zelenja začinjenoj mješavinom meda, sezama i MEGGLE maslaca sa začinskim biljem. Grill cheese sendviči s tunom oduševili su sve prisutne. Za bazu sendviča Sandra je iskoristila MEGGLE focacciu, a s okusom tune savršeno se sljubio orašasti okus MEGGLE Emmental sira. Kako je prošla radionica, kako ove delicije napraviti doma te što ti je sve potrebno za to, pogledaj u nastavku!

 | Author: missMIND foto: missMIND

Azijska topla salata od lososa s medom i sezamom

Sastojci:

  • 500 g fileta lososa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Papar
  • Sol
  • 1/2 manje glavice iceberg zelene salate
  • 1/2 manje glavice crvenog kupusa
  • 50 g baby blitve ili špinata
  • 1 mrkva
  • 1 avokado
  • 2 mlada luka
  • mikro zelenje

Preljev od meda i sezama:

  • 3-4 žlice umaka od soje
  • 2-3 žlice soka od limete
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 1 žlica sjemenki sezama
  • 30 g MEGGLE maslaca sa začinskim biljem

Priprema:

  1. Filete lososa posolite i popaprite  te prelijte maslinovim uljem i pustite da odstoje dok pripremate povrće.
  2. Kupus tanko narežite na mandolinu, iceberg salatu na šire trake, a mrkvu ogulite i naribajte na grubljem dijelu ribeža. Mladi luk narežite na tanje ploške. Stavite sve u zdjelu, dodajte baby špinat ili blitvu i izmiješajte.
  3. U manjoj posudi pomiješajte umak od soje, med, sok limete, maslinovo ulje, sezamovo ulje i sjemenke sezama.
  4. Zagrijte dobro grill tavu ili roštilj, stavite losos na stranu kože i pojačajte vatru. Pecite 3 minute pa smanjite vatru. Okrenite losos i nastavite peći oko 5 minuta, ili dok lijepo ne porumeni. Losos je gotov kada se jednostavno razdvaja vilicom. Ostavite ga sa strane, po još toplom lososu rasporedite narezani maslac sa začinskim biljem.
  5. Salatu prebacite na veliki pladanj, dodajte narezani avokado i topli losos narezan na manje komade, pospite mikrozelenjem, prelijte pripremljenim preljevom i poslužite.

 | Author: missMIND foto: missMIND

Grilled cheese tuna sandwich

Sastojci:

Priprema:

  1. Focacciu ispecite prema uputama na pakiranju, izvadite iz pećnice i ohladite. Rajčicu narežite na tanke ploške i pustite da se ocijedi.
  2. U zdjeli dobro izmiješajte ocijeđenu tunu, majonezu, senf, nasjeckani mladi luk i peršin, sok i koricu limuna sol i papar.
  3. Prerežite focacciu po pola, na donji dio nanesite par žlica nadjeva od tune, stavite gore tri ploške rajčice, preko rajčice dvije šnite sira i poklopite.
  4. Dobro zagrijte tavu, dodajte žličicu maslaca i par kapi maslinova ulja pa ubacite pripremljeni sendvič i pecite ga po 3-4 minute sa svake strane dok se sir ne rastopi, a površina lijepo ne zazlati i postane hrskava.
  5. Izvadite van, kratko prohladite pa narežite na 4 dijela i složite na dasku za služenje zajedno s umakom od kiselog vrhnja.

 | Author: missMIND foto: missMIND

Umak od kiselog vrhnja

Sastojci:

Priprema:

U zdjelici dobro izmiješajte kiselo vrhnje, maslinovo ulje, sol i papar. Dodajte sok i ribanu koricu limuna i još jednom izmiješajte. Prebacite u zdjelicu i dobro ohladite.

 | Author: missMIND foto: missMIND

Brza ljetna salata

Sastojci:

  • 400 g konzerviranog cannellini graha
  • 250 g mini rajčica
  • 250 g MEGGLE mini mozzarelle
  • 1 salatni krastavac
  • Svježi bosiljak

Preljev:

  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1 žlica soka od limuna
  • 3 prstohvata soli

Priprema:

  1. U zdjelu stavite ocijeđeni grah, dodajte mu narezane mini rajčice i krastavac. Dodajte i mozzarellu pa sve dobro izmiješajte.
  2. U drugoj zdjelici napravite preljev od maslinova ulja, octa, soka limuna i soli, dobro ga izmiješajte da se pretvori u emulziju pa prelijte po salati i sve dobro izmiješajte.
  3. Na kraju dodajte listove svježeg bosiljka i poslužite.

 

 | Author: missMIND foto: missMIND

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.