Kuhanje je odlična grupna aktivnost, posebno zato što u rezultatima možemo svi zajedno uživati. To znaju i naši sretni čitatelji koji su imali priliku uz Sandru Rončević, autoricu bloga "O slanom & slatkom: O svemu", pripremati najfinije grilane riblje zalogaje.
Što su to fino kuhali? Sandra je pokazala koliko je jednostavno obogatiti okus lososa nježnom marinadom, a poslužila ga je na finoj salati od miješanog zelenja začinjenoj mješavinom meda, sezama i MEGGLE maslaca sa začinskim biljem. Grill cheese sendviči s tunom oduševili su sve prisutne. Za bazu sendviča Sandra je iskoristila MEGGLE focacciu, a s okusom tune savršeno se sljubio orašasti okus MEGGLE Emmental sira. Kako je prošla radionica, kako ove delicije napraviti doma te što ti je sve potrebno za to, pogledaj u nastavku!
Azijska topla salata od lososa s medom i sezamom
Sastojci:
- 500 g fileta lososa
- 2 žlice maslinovog ulja
- Papar
- Sol
- 1/2 manje glavice iceberg zelene salate
- 1/2 manje glavice crvenog kupusa
- 50 g baby blitve ili špinata
- 1 mrkva
- 1 avokado
- 2 mlada luka
- mikro zelenje
Preljev od meda i sezama:
- 3-4 žlice umaka od soje
- 2-3 žlice soka od limete
- 2 žlice meda
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice sezamovog ulja
- 1 žlica sjemenki sezama
- 30 g MEGGLE maslaca sa začinskim biljem
Priprema:
- Filete lososa posolite i popaprite te prelijte maslinovim uljem i pustite da odstoje dok pripremate povrće.
- Kupus tanko narežite na mandolinu, iceberg salatu na šire trake, a mrkvu ogulite i naribajte na grubljem dijelu ribeža. Mladi luk narežite na tanje ploške. Stavite sve u zdjelu, dodajte baby špinat ili blitvu i izmiješajte.
- U manjoj posudi pomiješajte umak od soje, med, sok limete, maslinovo ulje, sezamovo ulje i sjemenke sezama.
- Zagrijte dobro grill tavu ili roštilj, stavite losos na stranu kože i pojačajte vatru. Pecite 3 minute pa smanjite vatru. Okrenite losos i nastavite peći oko 5 minuta, ili dok lijepo ne porumeni. Losos je gotov kada se jednostavno razdvaja vilicom. Ostavite ga sa strane, po još toplom lososu rasporedite narezani maslac sa začinskim biljem.
- Salatu prebacite na veliki pladanj, dodajte narezani avokado i topli losos narezan na manje komade, pospite mikrozelenjem, prelijte pripremljenim preljevom i poslužite.
Grilled cheese tuna sandwich
Sastojci:
- 2 pakiranje MEGGLE focaccie s ružmarinom i soli
- 125 g omekšalog MEGGLE maslaca
- 300 g MEGGLE Emmental sira u listićima
- 300 g konzervirane tune
- 2 kom mladog luka
- 2 žlice majoneze
- ½ žličice senfa
- Malo ribane korice limuna
- 1 žlica soka od limuna
- 2 kom rajčice
- 2 prstohvata soli
- 2 prstohvata papra
- Par grančica svježeg peršina
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Focacciu ispecite prema uputama na pakiranju, izvadite iz pećnice i ohladite. Rajčicu narežite na tanke ploške i pustite da se ocijedi.
- U zdjeli dobro izmiješajte ocijeđenu tunu, majonezu, senf, nasjeckani mladi luk i peršin, sok i koricu limuna sol i papar.
- Prerežite focacciu po pola, na donji dio nanesite par žlica nadjeva od tune, stavite gore tri ploške rajčice, preko rajčice dvije šnite sira i poklopite.
- Dobro zagrijte tavu, dodajte žličicu maslaca i par kapi maslinova ulja pa ubacite pripremljeni sendvič i pecite ga po 3-4 minute sa svake strane dok se sir ne rastopi, a površina lijepo ne zazlati i postane hrskava.
- Izvadite van, kratko prohladite pa narežite na 4 dijela i složite na dasku za služenje zajedno s umakom od kiselog vrhnja.
Umak od kiselog vrhnja
Sastojci:
- 430 g MEGGLE kiselog vrhnja za svježi sir
- 1 protisnuti režanj češnjaka
- 1 žlica soka od limuna
- Malo ribane korice limuna
- Malo soli i papra
- 1 žlica maslinova ulja
Priprema:
U zdjelici dobro izmiješajte kiselo vrhnje, maslinovo ulje, sol i papar. Dodajte sok i ribanu koricu limuna i još jednom izmiješajte. Prebacite u zdjelicu i dobro ohladite.
Brza ljetna salata
Sastojci:
- 400 g konzerviranog cannellini graha
- 250 g mini rajčica
- 250 g MEGGLE mini mozzarelle
- 1 salatni krastavac
- Svježi bosiljak
Preljev:
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žlice balzamičnog octa
- 1 žlica soka od limuna
- 3 prstohvata soli
Priprema:
- U zdjelu stavite ocijeđeni grah, dodajte mu narezane mini rajčice i krastavac. Dodajte i mozzarellu pa sve dobro izmiješajte.
- U drugoj zdjelici napravite preljev od maslinova ulja, octa, soka limuna i soli, dobro ga izmiješajte da se pretvori u emulziju pa prelijte po salati i sve dobro izmiješajte.
- Na kraju dodajte listove svježeg bosiljka i poslužite.