Native sadržaj Blagdanske delicije s Gorenjem 03. siječnja 2025.

Rolada s kavom – savršen spoj užitka i praktičnosti

foto: Darko Debić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Kako spojiti dva obožavana okusa u jedan neodoljivi desert pokazat će ti omiljeni gastro bloger Darko Debić!

Ova rolada s kavom nije običan desert, već prava oaza okusa koja spaja bogatstvo kakao biskvita, kremastu mascarpone kremu i intenzivnu aromu svježe kave. Svi će uživati u okusu i sočnosti, a ono što je najbolje, uz pomoć Gorenje kuhinjskih uređaja, priprema rolade nikada nije bila lakša!

Uporaba Gorenje kuhinjskog robota čini pripremu biskvita i kreme zaista jednostavnom i brzom. Ovaj odličan uređaj omogućava da sve sastojke za biskvit i kremu pomiješate s minimalnim naporom i savršeno ujednačeno. Gorenje mikser će tući jaja sa šećerom do idealne pjenaste teksture, što je ključno za mekani biskvit, dok će kremu miješati do savršene glatkoće i čvrstoće.

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Uz Gorenje aparat za kavu, svježe pripremljena kava uvijek je na dohvat ruke. Svježe kuhana kava ima bogatstvo okusa i mirisa koji najbolje nadopunjuju kakao biskvit i kremu u ovoj roladi. Gorenje aparat za kavu omogućava vam da pripremite kavu u trenutku, pritiskom na gumb.

Rolada s kavom je idealan desert za sve ljubitelje kave i slastica, a uz pomoć Gorenje kuhinjskih uređaja priprema će biti brza, jednostavna i uspješna svaki put. Bez obzira pripremate li je za obitelj, prijatelje ili posebnu prigodu, sigurno će oduševiti svakog gosta.

Sastojci za biskvit:

  • 4 velika jaja (sobne temperature)
  • 140 g kristal šećera
  • 1 žličicea ekstrakta vanilije
  • malo soli
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 70 g glatkog brašna
  • 25 g kakaa u prahu
  • ½ žličice praška za pecivo

Sastojci za kremu:

  • 200 ml vrhnja za šlag (35% m.m.)
  • 200 g mascarpone sira
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 žlica ruma (po želji, za dodatnu aromu)

Za namakanje biskvita:

  • 1,5 dl svježe pripremljene espresso kave, bez šećera

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C (gore-dolje) ili 160°C (s ventilatorom). Pripremite lim za pečenje veličine približno 30x40 cm i obložite ga papirom za pečenje. 
  2. U zdjelu dodajte cijela jaja. Koristite nastavak metlica za mućenje. Kratko miksajte jaja na srednoj brzini.
  3. Dodajte šećer. Miješajte na višoj brzini dok ne dobijete svijetlu, pjenastu i gustu smjesu.
  4. Dodajte vaniliju i sol, a zatim postepeno ulijte ulje i dalje miksajte 30 sekundi na srednjoj brzini.
  5. U posebnoj posudi prosijte brašno, kakao u prahu i praško za pecivo.
  6. Još jednom prosijte suhe sastojke, ovaj put u smjesu s jajima, lagano miješajte pazeći da smjesa ostane prozračna.
  7. Ulijte smjesu u pripremljeni lim i ravnomjerno rasporedite. Udarite plehom nekoliko puta o radnu površinu.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 12 -15 minuta, dok se biskvit ne počne odvajati od rubova. Testirajte drvenim ražnjićem, ubodite ga u biskvit, ako izađe suh, gotov je.
  9. Kada se biskvit ispeče, izvadite ga iz pećnice i pustite par minuta da se ohladi na rešetki za hlađenje. Zarolajte biskvit zajedno s papirom i ohladite do kraja.
  10. Dok se biskvit hladi, pripremite kavu i kremu.
  11. U aparatu za kavu skuhajte 1,5 dl espressa.
  12. U zdjelu stavite vrhnje za šlag, mascarpone, šećer u prahu i rum. Koristite nastavak metlica za mućenje. Miješajte sve sastojke na srednjoj brzini dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
  13. Odvojite ohlađeni biskvit od papira za pečenje. Zatim, ravnomjerno prelijte biskvit s kavom.
  14. Premažite površinu biskvita s pripremljenom kremom, dio kreme stavite u vrećicu za ukrašavanje.
  15. Pažljivo zarolajte biskvit uz pomoć papira za pečenje počevši od kraće strane, pazeći da rolada bude čvrsta, ali ne previše stisnuta.
  16. Stavite roladu u hladnjak na najmanje 2 sata (ili najbolje preko noći) kako bi se stabilizirala i sasvim  ohladila.
  17. Prije posluživanja odmotajte roladu iz papira za pečenje i po želji ukrasite ostatkom kreme, pospite sa šećerom u prahu ili kakao prahom za dodatni dekorativni efekt.
  18. Narežite roladu na kriške i poslužite.

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.