Lungić se jednostavno ne može loše pripremiti, ali uvijek se može još bolje pripremiti. Kako to postići? Receptom Tanje Pastuović Klaić, autorice bloga "COOKam i guštam". Tanja je lungić prije pečenja na roštilju marinirala i aromatizirala, a jednom kada je bio gotov poslužila ga je uz kolutić MEGGLE maslaca sa začinskim biljem i tako dobila savršenu harmoniju okusa. Uz lungić s grilla pripremila je i osvježavajuću salatu s kus-kusom i MEGGLE mozzarellom mini - jednostavno neodoljivo!
Sastojci:
- 1 lungić (svinjski file)
- Sol
- Papar
- 1 tikvica
- 1 MEGGLE baguette herb
- 125 g MEGGLE maslaca sa začinskim biljem
Za marinadu:
- 100 ml ulja
- 100 ml octa / limunovog soka
- 2-3 češnja češnjaka, protisnutog
- Sol
- Svježe mljeveni papar
Za salatu:
- 1 šalica kus-kusa
- 1 svježi krastavac
- 1 luk
- 1 paprika
- 1 šalica kukuruza
- 125 g MEGGLE Mozzarelle mini
- 50 g rikole
- Peršinov list, sitno nasjeckan
Za preljev:
- Maslinovo ulje
- Limunov sok
- Ocat
- Sol
- Papar
- Senf
Priprema:
- Lungić posolite i popaprite.
- U mužaru dobro pomiješajte protisnuti češnjak, sol, papar i malo ulja i octa ili limunovog soka. Kad se sastojci sjedine, dodajte preostalo ulje i ocat i limunov sok.
- Pripremljenu marinadu prelijte po lungiću i ostavite da se meso marinira minimalno 30 minuta.
- Dok se lungić marinira, pripremite salatu.
- Kus kus pripremite prema uputi na ambalaži.
- U zdjeli pomiješajte pripremljeni kus kus i nasjeckani krastavac, luk i papriku, dodajte kukuruz, rikolu, peršinov list i mozzarellu. Sve sastojke za preljev pomiješajte, prelijte po salati i promiješajte.
- Na zagrijani gril stavite marinirani lungić i pecite sa svih strana, ukupno oko 25 minuta.
- Uz lungić grilajte i narezane tikvice, dovoljno će biti par minuta, odnosno dok sa svake strane ne dobiju lijepu boju.
- Pečeni lungić pokrijte folijom i ostavite da odmori 5-10 minuta, zatim po njemu rasporedite maslac sa začinskim biljem.
- Lungić narežite i poslužite uz grilane tikvice i salatu od kus kusa.