Petu godinu za redom održava se kulinarski spektakl na kojem se bira najbolji svjetski kuhar tjestenine – Barilla Pasta World Championship. Ovo prestižno natjecanje, koje se ove godine održava od 9. do 11. lipnja u Parmi, ne bira samo najboljeg među najboljima, već slavi i talent, i strast prema kuhanju, druženje uz odličnu hranu te promiče globalno mediteranskih način kulture i života u kojem tjestenina igra važnu ulogu.
„Tjestenine nisu samo ikona talijanske kuhinje, već su i osnova mediteranske prehrane koja razvija okusne pupoljke i brine za zdravlje i planet“, ističe predsjednik uprave tvrtke Guido Barilla.
Za razliku od prethodnih godina, kada su se za titulu najboljeg natjecali već etablirani svjetski kuhari, ove će se godine najbolji talenti tražiti i među mladim kuharima koji će morati kultne Barilla špagete br. 5 podignuti na novi, kreativni i gurmanski nivo. I Hrvatska će u ovoj kategoriji najboljih mladih i inovativnih chefova imati svog predstavnika, Tomislava Primorca iz zagrebačkog restorana Mano koji na natjecanje dolazi sa zanimljivim receptom „Spaghetti chamomile”.
Da su mediteranska kuhinja i tjestenina prepoznatljivi diljem svijeta, predstavit će u sklopu natjecanja 25 etabliranih chefova iz cijelog svijeta, koji će se natjecati u kategoriji vrhunskih kuhara, tzv. „Great Chefs“. Oni će uglednom međunarodnom žiriju kojeg sačinjavaju globalno poznati chefovi, umjetnici i stručnjaci za hranu, predstaviti svoje recepte za tjesteninu. O pobjedniku će odlučivati savršen omjer privlačnog izgleda, isticanja tjestenine, sljubljivanje okusa i sastojaka, kreativnosti i inovativnosti.
„Znati kako koristiti tjesteninu kreativno, kako istaknuti njen jedinstven identitet jedan je od najtežih izazova čak i za najbolje kuhare. Zanima me kako će natjecatelji uspjeti natjerati da ovaj tradicionalni sastojak progovori na svim svjetskim jezicima“, istaknuo je poznati chef Davide Oldani, jedan od članova prestižnog žirija.
U kategoriji vrhunskih kuhara „Great Chefs“ hrvatsku će predstavljati Marina Gaši, glavna kuharica ribljeg restorana „Marina“ iz Novigrada. Marina je glavna kuharica obiteljskog restorana u kojem se svakodnevno spremaju riblji specijaliteti, a tjestenina je nezaobilazan sastojak Istarskih jela. Ona se svojom vještinom spravljanja tjestenine plasirala na ovo prestižno svjetsko natjecanje u Parmi, a svoju filozofiju kuhanja kratko komentira:
„Nisam mislila da ću jednog dana postati kuharica, desilo se to spontano kroz muževu ideju pokretanja obiteljskog restorana. No kada zaista uživaš u tome što radiš, i shvatiš da kuhaš kako bi ljudima pružio jedinstveni osjećaj, strast te kroz svoje umijeće kuhanja prenio emociju, da se gosti osjete zadovoljno i sretno – tada znaš da si uspio. Moja je životna ambicija kroz svoja jela prenijeti to zadovoljstvo i kuhajući drugima učiniti ih sretnima.“, komentira Marina koja se veseli prilici da okuša svoje vještine u društvu ostalih vrhunskih kuhara koji na natjecanje dolaze iz cijelog svijeta.
Posjetitelji ovog zanimljivog natjecanja moći će uživati i u obilasku najveće tvornice tjestenine na svijetu, smještene u Parmi, mjestu kojeg je UNESCO nedavno proglasio jednim od „Kreativnim gastronomskim gradom“. Posjet Parmi ne bi bio potpun bez obilaska proizvodnje glasovitog sira parmezana, parmaskog pršuta i čili papričica. Za one koji vole fotografirati, organizirana je radionica fotografiranja hrane s poznatim talijanskim fotografom Giovannijem Malgarinijem, a da tjestenina nije samo za bogate pokazat će čovjek koji svojim humanitarnim akcijama nadahnjuje Barillu – Bruno Serato, koji svaki dan pripremi obrok od tjestenine za 14 tisuća siromašne djece.
Trodnevni praznik tjestenine okrunit će se proglašenjem pobjednika te objavom recepata svih natjecatelja Barilla Pasta World Championshipa tako da posjetitelji, ali i zaljubljenici u tjesteninu mogu isprobati kako pobjedničke, tako i one recepte kojima je za dlaku izbjegla titula najboljeg.