Špageti carbonara klasik su tradicionalne talijanske kuhinje koji naprosto obožavamo! Često se za klasična jela vode polemike oko izvornih namirnica i načina pripreme.
Da bi riješili sve dileme oko klasične carbonare pronašli smo izvorni recept koji će te, vjerujemo, oboriti s nogu. Guanciale (ili panceta kao zamjena), maslinovo ulje, dva jaja, parmezan, papar i naravno špageti su sve što ti treba za pripremu ovog klasika.
Uživaj u ovom popularnom i jednostavnom jelu koje otkriva sve čari gastronomije susjedne zemlje.
Kako napraviti najbolju carbonaru?
Carbonara je među jelima s kratkim popisom sastojaka - i podjednako kratkim i jednostavnim postupkom pripreme. Međutim, ovo jelo ne trpi pogreške. Ako ne želiš za ručak jesti kajganu sa špagetima, pomno prati odabrani recept i zadrži koncentraciju. Kako bismo pomogli, donosimo popis osnovnih pravila za pripremu ukusne, kremaste carbonare.
1. Jaja moraju biti sobne temperature
Ako ne želiš da umak bude grudast, jaja obavezno izvadi iz hladnjaka i pusti da odstoje na sobnoj temperaturi. To je prvi korak prema kremastoj carbonari.
2. Uloži snagu u miješanje
Žumanjci su zvijezda carbonare pa nemoj dopustiti da te zezne ova mala količina bjelanjka. Snažno ih izradi mutilicom kako bi se sjedinili - i nemoj odustati dok smjesa ne bude glatka. U suprotnom ni krajnji rezultat neće biti zadovoljavajuć.
3. Makni s vatre na vrijeme!
Ovo je korak u kojem ljudi najčešće griješe. Ne bi trebalo miješati tjesteninu i umak iznad vatre jer ćeš ih prekuhati; bit će neugodno ljepljivi i grudasti. Ne samo da trebaš ugasiti vatru, već tavu trebaš fizički maknuti s vrućeg štednjaka.
4. Pripazi pri ulijevanju jaja
Posudu makni s vatre i tek tada, postepeno, dodaj jaja. Nemoj uzimati pauzu jer će se tjestenina i posuda ohladiti i neće biti dovoljno topline za obradu jaja.
Kako bi sve prošlo bez problema, i bez pokidanih špageta, posluži se hvataljkom. Pažljivo miješaj i potrudi se da umak bude ravnomjerno raspoređen.
Saznali smo kako je špagete carbonara pripremao prije nekoliko godina preminuli majstor talijanske gastronomije Antonio Carluccio, a originalni recept za pravu talijansku carbonaru prenosimo u nastavku! Uživaj u tradicionalnom talijanskom specijalitetu, pasti carbonara.
Detaljan postupak pogledaj u videu u nastavku:
Isprobaj i ove recepte...