Špajza 27. rujna 2024.

Tajna ukusne carbonare krije se u jednostavnom sastojku

carbonara recept
Znamo tajnu posebnom dimljenog okusa carbonare
foto: Happy Muncher's Home & Kitchen/Pinterest
Svi znamo koji su sastojci "prave" carbonare - tjestenina, guanciale, žumanjci, svježe mljeveni crni papar i svježe mljeveni parmezan. A što ako ovom kultnom jelu želimo malo obogatiti okus?

Mnogima omiljena pasta carbonara je jednostavno i jako ukusno talijansko klasično jelo pripremljeno od svega nekoliko osnovnih sastojaka: tjestenine, žumanjaka, sušenog mesa, tvrdog sira i crnog papra. Ljepota ovog jela leži u njegovoj jednostavnosti, a kad se koristi tako malo sastojaka, svaki od njih ima veliki utjecaj na okus.

Tjestenina carbonara Možda vas zanima... Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara Špajza

Tajni dodatak carbonari je - dimljena sol

Iako je tradicionalni recept izuzetno ukusan, ako želiš svojoj carbonari dodati dimljenu notu, sve što trebaš učiniti je dodati prstohvat ili dva jednog jednostavnog sastojka – dimljene soli.

U carbonaru se u pravilu stavlja nedimljeno sušeno meso svinje - slavni guanciale (sušeni svinjski obrazi), a oni koji je ne mogu nabaviti kao zamjenu koriste pancetu (da, ovdje namjerno ignoriramo 'čistunce' koji smatraju da je carbonara "prava" jedino ako se za njezinu pripremu koristi guanciale). Stoga dodatak dimljene soli unosi potpuno novu dimenziju okusa u ovom kultno jelo.

dimljena sol | Author: Ally at Crave The Good/Pinsterest Dimljena sol - može se kupiti, ali i napraviti kod kuće foto: Ally at Crave The Good/Pinsterest

Dimljena sol može ugodno pojačati dubinu okusa carbonare bez da preuzme glavnu ulogu, a dimljeni tonovi lijepo se slažu s ostalim bogatim, svilenkastim i kremastim sastojcima. Pasta carbonara je sama po sebi iznimno utješno jelo, a s dodatkom dimljene soli postaje rustikalnija i idealna za ugodnu jesensku večeru.

Ina Garten Možda vas zanima... Kremasta proljetna carbonara popravit će ti dan! Recepti

Oprezno s dimljenom soli ako je stavljaš u carbonaru

Dimljena sol, zahvaljujući suptilnoj aromi dima, lako može postati prava gastronomska opsesija... No što eje zapravo dimljena sol, odnosno kako se ona pravi?

Dimljena sol je sol izložena dimu različitih vrsta drva koje kristalićima soli daje specifičan okus dima. Iako je dodavanje  dimljene soli carbonari jednostavno, postoje neki savjeti koje treba imati na umu kako bi vaša tjestenina ispala savršeno ukusna, ali ne i  pretjerana.

Najvažnija stvar koju trebaš zapamtiti jest da je carbonara već vrlo slano jelo, budući da se u njoj koriste aromatičan i dosta slan tvrdi sira (pecorino romano ili parmezan)) i sušeno meso. Stoga, dimljenu sol koristi oprezno - pazi da ne pretjeraš!

carbonara recept | Author: The Forked Spoon/Pinterest Uz dodatak malo dimljene soli klasična carbonara postaje još savršenija foto: The Forked Spoon/Pinterest

Pospi mali prstohvat dimljene soli po gotovoj carbonari i cijelo vrijeme imaj na umu da je bolje početi s malo, jer uvijek možeš dodati još. Tajming je ključan kada je u pitanju priprema savršene carbonare, a dimljena sol može izgubiti okus ako se kuha, zbog čega ju je najbolje koristiti prilikom serviranja. Za razliku od dimljene soli, 'obična' sol može se koristiti za korake poput soljenja vode za tjesteninu.

I još par verzija carbonare za kraj...

Pizza Možda vas zanima... Pizza carbonara naš je novi slasni favorit! Recepti carbonara s tikvicama Možda vas zanima... Carbonara s tikvicama naše je novo omiljeno ljetno jelo! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.