Mnogima omiljena pasta carbonara je jednostavno i jako ukusno talijansko klasično jelo pripremljeno od svega nekoliko osnovnih sastojaka: tjestenine, žumanjaka, sušenog mesa, tvrdog sira i crnog papra. Ljepota ovog jela leži u njegovoj jednostavnosti, a kad se koristi tako malo sastojaka, svaki od njih ima veliki utjecaj na okus.
Tajni dodatak carbonari je - dimljena sol
Iako je tradicionalni recept izuzetno ukusan, ako želiš svojoj carbonari dodati dimljenu notu, sve što trebaš učiniti je dodati prstohvat ili dva jednog jednostavnog sastojka – dimljene soli.
U carbonaru se u pravilu stavlja nedimljeno sušeno meso svinje - slavni guanciale (sušeni svinjski obrazi), a oni koji je ne mogu nabaviti kao zamjenu koriste pancetu (da, ovdje namjerno ignoriramo 'čistunce' koji smatraju da je carbonara "prava" jedino ako se za njezinu pripremu koristi guanciale). Stoga dodatak dimljene soli unosi potpuno novu dimenziju okusa u ovom kultno jelo.
Dimljena sol može ugodno pojačati dubinu okusa carbonare bez da preuzme glavnu ulogu, a dimljeni tonovi lijepo se slažu s ostalim bogatim, svilenkastim i kremastim sastojcima. Pasta carbonara je sama po sebi iznimno utješno jelo, a s dodatkom dimljene soli postaje rustikalnija i idealna za ugodnu jesensku večeru.
Oprezno s dimljenom soli ako je stavljaš u carbonaru
Dimljena sol, zahvaljujući suptilnoj aromi dima, lako može postati prava gastronomska opsesija... No što eje zapravo dimljena sol, odnosno kako se ona pravi?
Dimljena sol je sol izložena dimu različitih vrsta drva koje kristalićima soli daje specifičan okus dima. Iako je dodavanje dimljene soli carbonari jednostavno, postoje neki savjeti koje treba imati na umu kako bi vaša tjestenina ispala savršeno ukusna, ali ne i pretjerana.
Najvažnija stvar koju trebaš zapamtiti jest da je carbonara već vrlo slano jelo, budući da se u njoj koriste aromatičan i dosta slan tvrdi sira (pecorino romano ili parmezan)) i sušeno meso. Stoga, dimljenu sol koristi oprezno - pazi da ne pretjeraš!
Pospi mali prstohvat dimljene soli po gotovoj carbonari i cijelo vrijeme imaj na umu da je bolje početi s malo, jer uvijek možeš dodati još. Tajming je ključan kada je u pitanju priprema savršene carbonare, a dimljena sol može izgubiti okus ako se kuha, zbog čega ju je najbolje koristiti prilikom serviranja. Za razliku od dimljene soli, 'obična' sol može se koristiti za korake poput soljenja vode za tjesteninu.
I još par verzija carbonare za kraj...