22. travnja 2015.

15 sočnih jela s nepravedno zapostavljenom svinjetinom

Svinjetina
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Budući da može sadržavati mnogo masnoća, a samim time i kalorija, svinjetina je meso koje se najčešće izbjegava.

No, manje masni dijelovi svinjetine su po hranjivoj vrijednosti vrlo slični ostalom crvenom mesu. Dodatno, u današnje doba zbog proizvodnje mesa najzastupljeniji je mesnati tip svinje, za razliku od prošlosti kada su se svinje najviše uzgajale zbog masti, pa je i najzastupljeniji tip svinje bio masni.

Samim time, svinjetina, u umjerenim količinama čini dobrodošlu namirnicu na našim tanjurima. Meso svinjetine je tako odličan izvor visokoiskoristivih proteina, a ističe sa i sadržajem vitamina B skupine, željeza i cinka. Ako se detaljnije analiziraju vrste masnoća, masti svinjetine su povoljnije od masti ostalog crvenog mesa i sličnije su onima u bijelom mesu. Svinjetinu karakterizira nešto niži udio zasićenih te viši udio višestruko nezasićenih masti, poput onih iz skupine omege-3 masnih kiselina.

Ipak, pretjerana konzumacija crvenog mesa pa tako i svinjetine, nosi sa sobom zdravstvene rizike. Svjetski fond za istraživanje karcinoma (WCRF) procjenjuje kako bi oko 3800 slučajeva karcinoma debelog crijeva godišnje moglo biti spriječeno kada bi se ljudi pridržavali preporuke o unosu crvenog i procesiranog mesa manjim od 70 g dnevno ili 500 g tjedno. Brojke se odnose na količinu mesa u stanju nakon termičke obrade. Stoga osobama koje konzumiraju crveno meso u količinama većim od preporučenih savjetuje se smanjiti veličinu porcija i učestalost konzumacije kako bi smanjili rizik od bolesti srca i krvnih žila, karcinoma i dijabetesa. 

Svinjetina sirova | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Načini pripreme svinjetine su bezbrojni

Kvalitetno meso svinjetine mora biti čvrste strukture, marmorirano i svijetloružičaste boje. Po kakvoći svinjsko se meso dijeli u tri kategorije o čemu i ovisi optimalan način pripreme. U meso prve kategorije ubraja se but i slabina (poznat i kao laks kare) . Ovo meso sadrži najmanje masnoće,a pogodno je za odreske i medaljone odnosno u slučaju slabine za kotlete koje možete peći u pećnici, pirjati ili peći na roštilju. Ukoliko ste kupili ovo kvalitetno meso predlažemo da isprobate jedan od naših recepata:

Svinjski but u pivu

Nadjeveni svinjski kare na roštilju

Svinjski kare u mlijeku

Svinjski kotleti u umaku od senfa

Samoborski kotlet

Planirate li pripremati zagrebački ili bečki odrezak najbolje meso u tu svrhu je suhi dio buta odnosno tzv. "orah“. U drugu kategoriju mesa ubrajaju se leđa (srednji kare), prsa i lopatica. Izuzev lopatice, ovo meso sadrži nešto viši udio masnoće. Dok je leđa najbolje iskoristiti za kotlete, prsa se preporučaju pripremati u komadu:

Svinjska prsa u karamel umaku

Rolana svinjska prsa s brusnicama

Lopatica poznata i kao plećka ili prednji but koristi se za mljeveno meso, a dobar je izbor i za kuhanje u gulašu:

Sekeli gulaš

Glava, vrat, noge te trbuh (carsko meso) treća su kategorija svinjetine i sadrže najviši udio masnoće. I dok se vrat može koristiti za mljeveno meso ili peći u pećnici, glava se najčešće priprema kuhana u kiseloj repi ili zelju. Svinjski trbuh odnosno carsko meso u komadu je odlično za pirjanje ili pečenje:

Carsko meso s povrćem

Poseban specijalitet su rebra bilo da se pripremaju na grillu ili peku i serviraju uz slatke umake.

Lungić – meso ekstra kategorije

Lungić, file, pisana pečenka ili svinjski biftek je najkvalitetnije i najcjenjenije meso svinjetine zahvaljujući niskom sadržaju masti i nježnim mišićnim vlaknima. Zadnji dio filea prikladan je za odreske, srednji dio za medaljone, dok se iz najtanjeg dijela dobivaju tzv. mignon fileti. Svinjski file je općenito prikladan za pečenje, pirjanje, pripremu na roštilju i prženje, a nedostaje li vam inspiracije okušajte se u našim prijedlozima:

Punjeni svinjski lungić omotan sušenom bučom

Lungić u orašastim plodovima s pireom od batata

Svinjski file sa šljivama i pečenim krumpirom

Svinjski medaljoni omotani slaninom

Svinjski lungići sa suhim šljivama

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.