21. siječnja 2016.

Nevjerojatno: Bečka Sacherica danas se proizvodi u Kragujevcu

Sacher torta
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastroterminator je naš čovjek na radu u Austriji koji putuje i jede i pije sjajne delicije širom kontinentalne Europe i na još puno strana svijeta. Nakon teksta o najboljim Bečkim šniclima, danas je red i na kolumnu o – sacherici!

Odmah da se razumijemo: Meni osobno Sacher torta nije nisšta posebno. Niti ima raskoš jedne Schwarzwald torte, niti je onakva prava muška, kao recimo Malakoff. Nije ni komplicirana kao Esterhazy a ni slatka kao, recimo Doboš torta.

No svejedno, ako sam u prilici - maznut ću originalnu sahericu, možda zato jer me privlači njezina tajna. Originalni se recept, name, čuva u sefu bečkoga hotela “Sacher”. Sacherica je nekako, kao tajanstvena žena... Nit' je lijepa, nit' atraktivna, ali ipak te nesto vuče k njoj... Sve je počelo davne 1832. godine, a gdje drugdje, nego u ondašnjem europskom centru slastica – Beču.

Austrijski političar i državnik, knez Klemens Wenzel Lothar von Metternich naložio je kuharu da te večeri za njegove goste izmisli neku poslasticu. Jadan se kuhar od muke razbolio, pa se knez obratio kuharskom šegrtu, tada 16-godišnjem Franzu Sacheru, poznatom rečenicom: “Da me nisi osramotio”! Jadničak nije znao što bi, pa je izmiješao sve što je imao (moja mama kaže da ne može ispasti ništa loše ako izmješaš dobre stvari, op.a.), i tako je rođena čokoladna torta.

Gosti su bili oduševljeni, a sam Sacher je po završetku kuharskog naukovanja istu prodavao pod imenom Sacher torta. Da mu je tada netko rekao da će njegova torta postati najpoznatijom na svijetu, i da će se na njenim temeljima izgraditi najpoznatiji austrijski hotel u kojem će sve biti u znaku čokolade, pa čak i sapuni i šamponi - vjerojatno bi mislio da dobrano bulazni. Doduše, torta koju je izmućkao Franz Sacher baš i nije izgledala kao danas, već je bila samo od čokolade.

Ideju s preljevom od pekmeza od marelica i čokoladnom glazurom donio je Franzov sin Eduard. Originalnu Sacher tortu danas možete konzumirati u dva Sacher hotela (Beč i Salzburg), kao i u Sacher shopovima u Innsbrucku i Grazu. Kako bi svi mogli uživati u “sacherici” bez dolaska u Austriju, Sacher šalje torte na sve adrese na svijetu. Kada dobijete na kućnu adresu lijepu drvenu kutiju u kojoj se nalazi jedna od 3.000 ručno (dnevno) napravljenih originalnih “sacherica”, znači da vas netko jako voli i da ste mu jako vrijedni. Vama preostaje jedino istući slatko vrhnje (ni slučajno ono u spreju) i uživati u kraljici svih torti – Sacher torti.

Gastroterminator | Author: Alan Meniga foto: Alan Meniga

Zanimljivo je da je korporacija “Sacher” odlučila proizvoditi i kopiju svoje torte, koju možete kupiti kako u Austriji tako i u velikom broju zemalja Europe. Recept, doduše s malim izmjenama, dobila je ni više ni manje nego jedna tvrtka u Kragujevcu! 250.000-300.000 komada ručno napravljenih torti tako odlazi u trgovačke lance. Uz oružje i automobile, eto i torti iz Kragujevca. Iako sam pokušavao na sve moguće načine, kako milom tako i silom doći do originalnog recepta, nije mi uspjelo. No jedna mlada djelatnica slastičarskog odjela hotela “Sacher” direktno involvirana u cijelu priču, jedne večeri mi je prišapnula na uho recept najsličniji originalu, koji ću u sljedećoj kolumni podijeliti s vama. Ne djelatnicu nego recept!

Nikad gladan, vaš Gastroterminator.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.