21. rujna 2016.

Evo zašto trebate češće koristiti origano

Origano
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
U srednjem vijeku origano se koristio kao prirodni konzervans za čuvanje hrane, a u drevnoj Grčkoj nazivali su ga "radost planine"

Prema legendi, njegov sladak aromatičan miris kao simbol sreće stvorila je božica Afrodita. Samonikla biljka mediteranskog podneblja origano ili mravinac naziva se još i divlji mažuran, mekulica i vranilova trava. Na našim se područjima može pronaći i u unutrašnjosti, na vapnenastom tlu i visokim planinama

Biljka prepuna eteričnog ulja, osim kao začin u prehrani, koristi se i u medicini. Origano je jedan od najjačih prirodnih antioksidansa. Kako je neizostavan začin u mediteranskoj kuhinji te dio začinskih mješavina, upravo origano daje karakterističan "talijanski" okus jelima. Jedna je od rijetkih biljaka koja ima jaču aromu osušena nego kad je svježa. Iz toga razloga origano se najviše koristi u jelima u sušenom obliku, dok je kod pripreme blažih jela bolje koristiti svježe listiće.

U pripremi koristite samo lišće bez grančica. Idealan je u kombinaciji s češnjakom, bosiljkom, maslinovim uljem, lukom, timijanom i peršinom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.