I ove godine, od 20. listopada do 30. studenoga, u Sjeverozapadnoj Istri, točnije po konobama i restoranima Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle održat će se Dani švoja, gourmet manifestacija posvećena ribi list. Jesen je vrijeme švoja, kako u Istri zovu ovu ribu, svojstvenu upravo sjeverozapadnom dijelu poluotoka. Kao i prijašnjih godina, tako će i tijekom osmog izdanja Dana švoja vodeći kuhari sjeverozapadne Istre svojim gostima servirati menije inspirirane švojom, a uz njih će se posluživati i kvalitetna lokalna vina kao i maslinova ulja.
Svi koji žele isprobati ukusna i maštovita jela inspirirana ovom plemenitom ribom mogu izabrati jedan ili više priznatih istarskih restorana i konoba koji sudjeluju na ovoj manifestaciji: Badi iz Lovrečice, Igor i Miluno iz Buja, Navigare i San Benedetto iz Novigrada, Porto Salvore i Santa Andrea iz Savudrije, San Rocco iz Brtonigle, Villa Rosetta restoran Maruzza i Villa Vilola iz Zambratije te umaški gastro predstavnici - Buščina, Da Lorenzo, Melon, Nono, Pergola, Rustika i Zlatna Vala.
Osmi Dani švoja prvi put uključuju i Švojafest, poseban gastro događaj koji će se održati 30. i 31. listopada na novigradskom Velikom trgu, u organizaciji Turističke zajednice Grada Novigrada. Švojafest je dio Gnam-gnam festa, gourmet festivala koji obično započinje koncem travnja i traje sve do listopada, a na svakoj od pojedinih manifestacija valorizira neki od kulinarskih atributa ovoga kraja. U programu Švojafesta je i demonstracija pripreme zanimljivih i nesvakidašnjih jela od švoja, kao i prodajna izložba rukotvorina i izvornih suvenira iz novigradske udruge Agata, animacijski kutak za djecu te zabavno-glazbeni program.
"Kako bi ovu morsku deliciju, upravo onda kada je ona najbolja, približili što većem broju naših gostiju, ove će se godine po prvi puta održati i dvodnevna gastro manifestacija – Švojafest. Zašto baš švoja, zašto baš Novigrad? Poznato je naime kako je upravo novigradski akvatorij bogat ovom prvoklasnom bijelom ribom, a znalci kažu kako su zbog miješanja slatke riječne i slane morske vode na ušću Mirne, i velikih količina muljevite vode koja pristiže rijekom, u akvatoriju sjeverozapadne Istre, pa tako i Novigrada, švoje najveće i najukusnije. Ova morska delicija postala je stoga jedan od važnih gourmet aduta Novigrada, te je rado viđen gost na stolovima ovdašnjih restorana i konoba, a na koncu je dobila i upravo njoj posvećenu dvodnevnu gastro manifestaciju.“
Uz maštovita jela od švoja, posjetitelje Švojafesta očekuju i druge delicije od riba i morskih plodova po promotivnim cijenama, u režiji stalnog gastro-partnera manifestacije, Lagune Novigrad. Moći će se uživati i u degustacijskoj ponudi kvalitetnih vina, maslinovih ulja, sira, pršuta, tjestenina, meda i drugih autohtonih proizvoda koji će biti postavljeni na impozantnom stolu pod novigradskim zvonikom. Uz gastro show, posjetitelji će se moći sami okušati i u radionicama kuhanja te doznati poneku tajnu u pripremi ove delicije, kao i uživati u zabavno-glazbenom programu, a najmlađi će se moći pridružiti animacijskom programu.