Grci su poznati po svojim ukusnim jelima s mljevenim mesom. Bilo da pripremate musaku ili neku drugu verziju složenca koji uključuje patlidžane i feta sir, mljeveno meso je gotovo neizostavan sastojak. Originalnog naziva Pastitsio, ovaj složenac vrlo je popularan u Grčkoj. Poslužuje se u restoranima i priprema u toplini domova. Idealan je za hladnije jesenske dane jer bogatim okusima grije i dušu i tijelo. Sastoji se od tri ključne komponente – umaka od mljevenog mesa, tjestenine i bešamel umaka s jajima, a koliko dobro funkcioniraju zajedno saznat ćete samo ako se okušate u pripremi ovog bogatog složenca.
Potrebno vam je:
- 500 g mljevenog mesa
- 1 veći luk
- 3 režnja češnjaka
- 1 dcl crnog vina
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 žličica cimeta
- 150 ml pelata
- 50 g maslaca
- 80 g brašna
- 4 dcl mlijeka
- 6 žlica parmezana
- 3 žumanjka
- 3 bjelanjka
- 500 g tjestenine penne
- Maslinovo ulje
- Muškatni orašćić
- Sol, papar
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Na maslinovom ulju pržite luk.
- Kad je omekšao, dodajte mu češnjak, a zatim i meso.
- Meso pirjajte dok ne postane mrvičasto i kuhano.
- Pojačajte vatru pa dodajte vino.
- Pustite nekoliko minuta kako bi alkohol ispario, a zatim dodajte koncentrat rajčice i cimet.
- Ubacite pelate, smanjite vatru i kuhajte oko pola sata povremeno miješajući.
- Bešamel umak napravite tako da otopite maslac u posudi i dodate mu brašno.
- Promiješajte kako bi se povezali, a zatim dodajte mlijeko i pjenjačom mutite dok ne nestane grudica.
- Kuhajte nekoliko minuta dok ne postane gusto, pa maknite s vatre, lagano ohladite, a zatim umiješajte žumanjke i pola parmezana.
- Začinite soli, paprom i muškatnim oraščićem.
- Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite i poprskajte maslinovim uljem.
- Dodajte bjelanjke koje ste najprije umutili s parmezanom i pomiješajte.
- U kalup najprije stavite polovicu tjestenine tako da u potpunosti prekrije dno.
- Dodajte sav umak od mesa i prekrijte ostatkom tjestenine pa zalijte bešamelom.
- Pospite ostatkom parmezana.
- Pecite oko 40 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Dobar tek!