09. rujna 2016.

Pet savršenih sendviča - bez kruha!

Sendvič
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste se u prehrani odrekli kruha to ne mora značiti da ste se odrekli i sendviča. Donosimo vam prijedloge zanimljivih i ukusnih zamjena za kruh i peciva.

• Jabuka sendviči

Zanimljivi kako djeci tako i odraslima – sendviči s kriškama jabuke umjesto kruha savršeni su za doručak, međuobrok ili laganu večeru. Odaberite čvrste jabuke poput Granny Smith i narežite ih na tanje kriške, namažite maslacem od kikirikija i dodajte krišku najdražeg sira.

• Wrap s listovima blitve

Sljedbenici sirovojedstva blitvu često koriste kao gradivni materijal sendviča, no nema razloga zašto u njima ne bi mogli uživati apsolutno svi. Za pripremu ukusnog wrapa koji umjesto klasične tortilje sadrži listove blitve, važno je znati nekoliko trikova. Odaberite što veće listove blitve, a za jedan wrap potrebno je upotrijebiti dva lista. Odrežite višak stabljike i stavite lišće u vodu da se namače kako bi se dobro opralo i lakše motalo.

Sendvič | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Umjesto blitve možemo koristiti i listove kelja ili listove zelene salate. Kod kelja valja odrezati srednju glavnu žilu tako da uz pomoć oštrog noža za filetiranje „obrijemo“ višak žile koji strši izvan kontura lista. Na taj način list u cijelom presjeku ima jednaku debljinu. Listove možemo mazati i puniti po želji, no u sendvičima ovog tipa najčešće se koriste različiti maštoviti biljni namazi na bazi slanutka i povrća poput mrkve, blitve i indijskih oraščića. Listove složimo tako da se na sredini međusobno preklope, a krajeve okrenemo na suprotnu stranu sa stabljikom okrenutom prema van. Wrapove motamo kao što to činimo s tortiljama.

Sendvič | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

• Patlidžan umjesto ciabatte

Patlidžani mogu uspješno glumiti pecivo bilo da ih odrežemo po duljini ili okomito na kolutove. Narezane patlidžane s korom posolimo popaprimo i malo pobrašnimo i ispečemo na tavi na ulju.

• Izdubljeni svježi krastavci ili kriške paprike

Krastavci se sjajno slažu s tunom, a možemo ih izdubiti pa napraviti tunel koji punimo sastojcima po želji ili od kolutića krastavaca slažemo kanapee. Veće primjerke paprike možemo koristiti umjesto kruha bez problema.

• Sendvič u kruhu od cvjetače

Od pola glavice cvjetače, jednog jaja i 30 g naribanog sira mogu se napraviti tanki okrugli kruščići koji mogu biti zanimljiva zamjena za peciva za hamburgere. Cvjetaču dobro usitnimo i pomiješano s jajem i sirom i začinimo primjerice origanom, posolimo i popaprimo i pečemo u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva oko 40 minuta. Zatim ih okrenemo i zapečemo s druge strane 10ak minuta. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.